piątek, 26 kwietnia, 2024

Papierówka z nowym Szefem Kuchni

Najnowsze

Z końcem października br. restauracja Papierówka​ się zamknęła🔐, ale po niespełna dwóch miesiącach otworzyła🔓swoje progi dla gości na nowo…🤗 Powróciła…. z nowymi właścicielami, nowym Szefem Kuchni👨‍🍳 Pawel Kaminski i nową kuchenną ekipą.

W sobotni wieczór 15 grudnia było oficjalne 🎉otwarcie, gdzie zaprezentowano nowe menu📋, a na kuchni wraz z nowym Szefem działał jako support poprzedni Szef Kuchni Paweł Piechniak-Buczkowski ❣️To było takie „ciche przekazanie sterów” ⚙️kuchni 😉 Duet Pawłów wspólnie przygotował amuse bouche.
Bardzo pomysłowy🌟był zamysł prezentacji, dostaliśmy go w małym słoiczku, ze szklanym dekielkiem.
Na dekielku była część Pawła P-B. – na wytrawnie – pod pianką z selera skrywał się wykwintny👌mus z gęsiej🦆wątróbki z dodatkiem orzechówki z orzecha włoskiego i tartym orzechem włoskim + piklowany seler .
Część Pawła K. w bardziej słodko-wytrawnym klimacie – znajdowała się w słoiczku – pianka z białej czekolady, mus z topinamburu z kawową kruszonką i czekoladą🍫🌶na ostro. Obie części bardzo fajnie razem zagrały🤝i smakowo i życiowo 😉 Paweł zamykał🗝pewien etap…”dekielkiem” na zewnątrz, wychodził-opuszczał… Papierówkę🍏, zaś w środku słoiczka mieliśmy część Pawła K. – wszedł🚶🏻‍♂️do środka – zaczął nowy etap 😉

Po tym symbolicznym oryginalno-emocjonalnym wstępie zjadłam:

„Krem z brukwi” (15 zł) z palonym masłem, pudrem z czarnuszki i oliwą pietruszkową.

Uraczyłam się tym kremem😋Gdziekolwiek widzę danie z brukwią🍠 – zamawiam, a tym bardziej, że to tzw. zapomniane warzywo, które nie często gości na stołach.

Na drugie danie zamówiłam rybę.
„Sum – topinambur / marchew / pigwa / biała rzepa / sos z bzu” (46 zł)
W tym daniu zaskoczyła mnie prezentacja topinamburu, zwykle jadam go w postaci puree – które oczywiście uwielbiam! Tutaj był on w kawałkach 🙂 Bardzo miła odmiana, upieczony, słodkawy – przepyszny, tak samo jak jędrna marchewka🥕Kwaśnym akcentem były plastry piklowanej rzepy⚪️jak i również mus z pigwy, a sos z dzikiego bzu bardzo smacznie dopełnił danie z jakże pyszną bastowaną rybą🐟 z patelni.

Do dań popijałam sobie mój ulubiony „papierówkowy”
„Napar z imbiru i pomarańczy🍊 z cytryną🍋 i miodem🍯” (14 zł) oraz także „Herbatę korzenną z pomaraczą🍊, imbirem, wiśnią🍒 i przyprawami korzennymi” (15 zł)

A to wszystko działo się przy świątecznym koncercie Nicole Kulesza🎤🎄

Wrócę🙋🏼‍♀️oczywiście jeszcze na parę pozycji z karty, jest m.in. kaczka🦆, karkówka wieprzowa🐷, stek z polędwicy wołowej🥩 kurczak kukurydziany🐓 – także jest w czym wybierać 😛

Myślę🤔, że styl papierówki na talerzu🍽został zachowany, wiadomo ze każdy szef ma swoją wizje na dania, ale idea polskiej🇵🇱kuchni z nowoczesnym 🌪twistem pozostała👍

Obu Pawłom życzę spełnienia i realizacji swoich pomysłów na talerzu, Pawłowi K. w Papierówce🍏, a Pawłowi P-B. w nowym miejscu…✨być może już wkrótce się dowiemy, gdzie będziemy mogli ponownie raczyć się Jego wyśmienitymi daniami🤤💖 – no bo ja już tęsknię ☺️

Facebook klik Instagram klik mapka klik menu klik


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia