piątek, 27 listopada, 2020

Restauracja Radosna i jej pierogi

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Pierogi. Chyba nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Dla wielu to podstawowe danie kuchni polskiej. Nie ma chyba też zagranicznego turysty, który oprócz kiełbasy, bigosu, golonki, flaków czy schabowego nie chciałby ich spróbować. Nawet ostatnio będąc w Krakowie (nastawionym na turystów) w jednej z fine dining’owych restauracji znalazły się w karcie, obok golonki 🙂

 

W menu Radosnej królują różnego rodzaju ręcznie lepione na miejscu pierogi. A w nich można zasmakować odpowiednio doprawionych farszy, z dobrych jakościowo lokalnych produktów.

Są pozycje wegańskie, mięsna jak i na słodko – z owocami.

 

Miałam okazję spróbować chyba wszystkich aktualnie dostępnych kombinacji widocznych na potykaczu niżej jaki i parę “spod lady” 😉

 

Restauracja Radosna i jej pierogi

(z mięsem, ruskie, wegańskie z kapustą i grzybami, wegańskie ruskie z tofu, wegańskie z soczewicą, wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami, kaszą gryczaną, białym serem i cebulką, z serem na słodko (ciasto zabarwione na żółto), z nutellą i wiśnią, z nutellą i jeżyną, z czekoladą i borówką, oryginalne z mango i jabłkiem, wegańskie ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym, szpinakiem i serem, wegańskie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami)

 

 

Te na słono zostały okraszone masłem z cebulką, było też pesto z natki pietruszki i nasion słonecznika. Owocowe podano z crème fraîche, śmietanką z mascarpone i domową konfiturą malinową.

Jakbym miała określić, które mi smakowały najbardziej, to bardzo ciężko… Wszystkie zjadłam ze smakiem. Zawsze gdzie jestem, raczej wybieram te na słono, ale tutaj i te owocowe bardzo mi zasmakowały. No i ta różnorodność zrobiła na mnie spore wrażenie.

Do domu na wynos zamówiłam klasyczne: z mięsem i ruskie.

Restauracja Radosna i jej pierogi

 

Poczęstowane przeze mnie osoby były zachwycone. Nic nie trzeba było doprawiać, kombinować. A nie ukrywam, że zawsze swędzi ręka, żeby sięgnąć po sól czy pieprz. Po prostu okraszone cebulką z masłem, aromatyczne idealnie zaspokoiły pierogowy apetyt.

Zgodnie stwierdziliśmy, że Radosna, to dobry adres na pierogi.

 

 

Oprócz pierogów, własnych soków jak i smoothies, w witrynce chłodniczej poza ciastami, do gości uśmiechają się są tzw. “słodkie słoiczki”.

Trafiłam na wersję z mascarpone z bitą śmietaną i białą czekoladą, z gorzką czekoladą, pokruszonym herbatnikiem, warstwą mascarpone ze śmietaną i amaretto, oraz nektarynką.

Nie za słodkie, bardzo smaczne. Teraz jak piszę recenzją, to tak myślę, że dla przełamania dodałabym jeszcze pomiędzy te warstwy konfiturę malinową, która była dodana do owocowych pierogów. Była przepyszna!

W inne dni można zastać różne kombinacje słoiczków np. jogurt z nasionami chia i owocami, czy też granolą, wegańską wersję z mlekiem kokosowym i tiramisu.

 

Restauracja Radosna i jej pierogi

 

Rozrywka w Radosnej.

 

Może jeszcze to niektórych zainteresuje, że w czwartki od 17.00 odbywają się tam cykliczne spotkania z planszówkami, podczas których, kiedy dopadnie głód, także można przekąsić pierogi.

A dla miłośników tańców swingowych, co jakiś czas organizowane są wieczorki taneczne.

Restauracja Radosna to miejsce w którym jak widać, oprócz zaspokojenia głodu, można się zrelaksować, zintegrować, spędzić po prostu miło czas. A nad wszystkim czuwa bardzo życzliwa ekipa, przesympatyczne dziewczyny, które z uśmiechem na twarzy chętnie goszczą każdą osobę.

 

Jeżeli chcecie się wybrać, to uprzedzam, że lokal jest czynny w godzinach od 12.00 do 17.00, a w niedzielę do 19.00



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x