sobota, 26 września, 2020

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Najnowsze

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Restauracja Margeritta – menu na Walentynki

Restauracja Margeritta znajduje się we Wrześni przy Rynku. Serwuje dania kuchni polskiej, ale i nie tylko. Zamówimy tam również pizzę i makarony.   Lokal jest urządzony...

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada to miejsce, do którego powinien trafić każdy, kto ceni sobie jakość serwowanych dań jak i profesjonalny serwis.

 

Restauracja Esplanada serwuje dania autorskie dwóch utalentowanych Szefów Kuchni młodego pokolenia: Bartosza Fabisia i Michała Kozłowskiego – zdobywców Kulinarnego Pucharu Polski 2019 w najbardziej prestiżowym konkursie branży gastronomicznej w Polsce.

 

3 sierpnia miałam okazję być zaproszona na kolację otwarcia. Tego wyjątkowego wieczoru Szefowie podjęli gości menu degustacyjnym.

 

 

AMUSE BOUCHE

“Tatar z polędwicy wołowej, domowe pieczywo, masło”

Tatar został efektownie zaserwowany na kości. W posiekane delikatne mięso została wmieszana prażona cebulka i ogórek sweet chili, na wierzch dodano kleks majonezu porowego i oprószono startym suszonym żółtkiem przyozdabiając całość plastrem suszonego boczniaka królewskiego.

Do tatara podano pieczywo własnego wypieku z m.in. z masłem koperkowym.

 

 

PRZYSTAWKA

“Krewetki, pieczony czosnek, chorizo, bisque”

Idealnie przyrządzone w punkt krewetki z odrobiną posypki z chorizo, puree z pieczonego czosnku i pietruszki, do tego trzy rodzaje pomidorów z intensywnym sosem bisque (sos na bazie skorupiaków)

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

ZUPA

“Szczawiowa, jajko, ziemniak”

Klasycznie podany krem ze szczawiu – z jajkiem i krychanymi ziemniakami z boczkiem.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

RYBA

“Halibut, kalarepa, dziki brokuł, dojrzewający boczek, sos maślany”

Co tu dużo pisać, halibut był przyrządzony w punkt. Spodobał mi się dodatek prażonego słonecznika do kaszy pęczak. Do tego mus z pieczonego kalafiora, młoda pieczarka i aksamitny sos maślany. No i plasterek dojrzewającego boczku zrobił tutaj fajną robotę.

Najmniej z wszystkich kolorowe danie, które zasługuje na uznanie 😉

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

INTERMEZZO

“Gazowany chłodnik”

Przerywnik pomiędzy daniem rybnym, a mięsnym skojarzył mi się z chłodnikiem litewskim, tutaj w formie rzadkiej gazowanej pianki.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

MIĘSO

“Królik, ziemniaki gratin, morela, cebula, gorczyca, sos potrawkowy”

Mięsna część menu została zainspirowana daniem, które zapewniło wygraną Szefowi Michałowi w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku 2019.

Na talerzu znalazły się kawałki królika z dwóch części: skoków i combra w towarzystwie sosu z gorczycą, ziemniakami zapiekanymi na styl francuski. Całość podbijał przepyszny chutney z moreli, a wyraźny w smaku chips z musztardy dodał chrupiącego akcentu.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

DESER

“Wuzetka – dekonstrukcja”

Artystycznie podane kultowe ciastko “wuzetka”

– mus śmietankowy z wiśnią
– assiette czekoladowe: biszkopt, lody, chips
– coulis wiśnia
– wiśnia marynowana w wiśniówce

Czyli rozebrana na czynniki pierwsze i ułożona na talerzu przez Szefa Bartosza, którego prezentacje deserów ciągle mnie zachwyca swoją oryginalnością, do gaffiti miłością 😉

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

PETIT FOURS

Na sam koniec kolacji, w efektownej magicznej oprawie cieknącego azotu zaserwowano gościom galaretkę malinową w kwasku cytrynowym, oraz pralinę czekoladową z nadzieniem z czarnego bzu.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

Powyższe dania, którymi mogliśmy się rozkoszować, są dostępne w menu, ale oczywiście już w pełnowymiarowych porcjach.

 

Z chęcią wrócę na te dania już w swoim oryginalnym wymiarze, jak i także jestem ciekawa tych pozostałych, których jeszcze nie miałam okazji próbować np. kaczkę.

Poza menu a’la carte, restauracja oferuje osobne menu barowe z którego można zamówić burgera w bułce własnego wypieku, domowy makaron z wołowiną, czy też sałatkę z kurczakiem albo krewetkami.

Bardzo się cieszę z pojawienia restauracji Esplanada Oj długo czekałam, żeby w innym kierunku od mojego zamieszkania niż Poznań, można było udać się, nie dalej niż 30 km i godnie zjeść.

 

Oprócz bryły pałacu, jak i przestronnej kuchni zachwyciło mnie samo wnętrze restauracji.  Wszystko zostało zaprojektowane w gustownym, nietuzinkowym wyszukanym stylu z designerskimi akcentami w postaci obrazów/grafik o tematyce dżungli. Widać, tutaj totalną dbałość o szczegóły.

Nadmienię jeszcze, o czym w swoim powitalnym przemówieniu wspominali przemili Właściciele Pałacu.

Otóż poza restauracją z pięknym tarasem, docelowo w Pałacu na Opieszynie zostanie uruchomiony kameralny butikowy hotel, w którym każdy z pokoi będzie miał swój ekskluzywny i indywidualny wystrój. Znajdować się tam będą również pomieszczenia rekreacyjno – biznesowe, składające się z salek konferencyjnych oraz SPA.

 

Dla mnie to miejsce, już na ten moment zrobiło ogromne wrażenie.

 

Nie mogę się doczekać otwarcia całej części pałacu i zaznania kumulacji przeżyć estetycznych, jaką będzie miał do zaoferowania na czele z wykwintnie i pięknie podanym jedzeniem.

 

Dziękuję za zaproszenie.

 



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
776FaniLubię
4,918ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x