wtorek, 19 marca, 2024

uluBIOny – jedyna godna restauracja w Kostrzynie Wlkp.

Najnowsze

Jest jest jest! Pamiętacie, jak ostatnio nie byłam zadowolona😏z jednej kostrzyńskiej restauracji? Mój post wtedy osiągnął największą aktywność🔝 📈i dotarł do baaardzo wielu odbiorców…📣 W sumie wolałabym aby taką popularność zdobywały posty w których chwalę, a nie narzekam 😉
No ale ja teraz o czym innym, zapomnijmy o tym przykrym gastro doświadczeniu❌i cieszmy się następną i to dobrą✅restauracją na kulinarnej mapie Kostrzyna.
A więc po dłuższym czasie wybrałam się do restauracji w hotelu🏩 uluBIOny restaurant&event ostatnio byłam tam za czasów innego szefa kuchni, a od sierpnia działają tam 👨🏼‍🍳 Mariusz Szcześniak i 👨🏼‍🍳🏼‍ Łukasz Janus

Restauracja serwuje dania kuchni polskiej, bowiem w menu📋znajdują się m.in. takie klasyki jak: siekany tatar wołowy🐮, żurek na zakwasie🍲, połowa kaczki🦆 z pyzami, schabowy z kością🐷, kotlet de volaille🐔i różne rodzaje pierogów🥟, jest także menu dla dzieci🧒🏼👦🏼 (rosół, nugettsy z indyka i kopytka)
Mamy również „dania autorskie” 📝 Bardzo lubię tą odrębną sekcję, ponieważ oprócz tych standardowch dań z karty, daje ona możliwość nam jako gościom „zjedzenia”😁 szefa kuchni od tej bardziej kreatywnej strony🌟Chodzi mi o to, że tutaj ma On wiele więcej do popisu, niż przy typowym schabowym itd. ,tzn. nie ujmuję takim daniom, ale wiecie o co mi chodzi? 😉 Może wykazać się inwencją twórczą, puścić wodze fantazji…💡🤩w miarę możliwości oczywiście i na ile, i jaką ma dostępność🛒💰do danych produktów. Chodzi o ich połączenie⛓, by danie było spójne, zrównoważone⚖️, miało różne tekstury, a i zagrało kolorystycznie 😉 🌈Fakt, że wygląd nigdy nie powinien być ważniejszy od smaku, no ale talerz powinien się ładnie i estetycznie prezentować 😍😊 W skrócie: tutaj jest właśnie miejsce na popisanie się i skomponowanie dań, które pokażą kunszt kucharza ✨👌

Przejdźmy w końcu do jedzenia 😁☺️🍴

Na przystawkę zamówiłam z menu „tradycyjnego”
„Carpaccio wołowe z brązowymi pieczarkami, rukolą i parmezanem” (22 zł)

Rozpływające się w ustach mięso🥩 z delikatnym dressingiem z musztardy francuskiej, plus własnoręcznie lekko marynowane pieczarki, do tego parmezan🧀, ale starty „na miałko”, ja wolałabym go w formie cienkich płatków, inaczej smakuje i się prezentuje😉, do tego była rukola🌱, oj tak – obowiązkowo 👍😋

Na drugie, wzięłam „danie autorskie”
„Polędwica wołowa, podana z purée z pasternaka, boczniakiem królewskim, ziemniakami gratin i sosem demi glace z aromatem trufli” (68 zł)

Ta pozycja od razu „wpadła mi w oko” 👀i musiałam ją zamówić 🙋🏼‍♀️Nie zawiodłam się, no może minimalnie mięso mogłoby być krócej „na ogniu”, ale no minimalnie… wtedy byłoby już idealnie😉 ale i owszem było bardzo smaczne, soczyste, a z sosem demi z dodatkiem truflowej nutki smakowało wybornie👌, purée aksamitne, a gratin, czyli zapiekanka z ziemniakami🥔, śmietanką i serem, nie mdłe – co często spotykam, a doprawione w sam raz👍Zaimponowała mi spora ilość boczniaków królewskich👑 (zwanych także mikołajkowymi🎅🏻), które bardzo lubię ze względu na aromat i dużą jędrną mięsistą łodygę 😉 Danie dosyć spore, sycące, naprawdę godne 😊

Na sam koniec spotkała mnie słodka niespodzianka w postaci autorskiego deseru🍨
Była to „Kula czekoladowa z musem i kruszonką czekoladową, wiśniami na gorąco oraz wiśniami w „wiśniówce” (21 zł)
Mocno czekoladowa kula🌰z mocno czekoladowym🍫 wypełnieniem, które odkryło się w momencie topnienia czekolady, za sprawą gorącego☄️ sosu wiśniowego🍒 lejącego💦 się na nią z sosjerki. Słodko-kwaśna rozpusta 🤤

Bardzo się cieszę🤗, że z czystym sumieniem🙋🏼‍♀️ mogę polecić restaurację, która znajduje się w moim rodzinnym miasteczku. Opinie moich znajomych, którzy już tam byli także są pozytywne✅
Gratuluję i trzymam kciuki✊, abyśmy mogli jak najdłużej cieszyć się tam jedzeniem na poziomie🔝, ale myślę, że dopóki w kuchni będzie „rządził” taki duet – to nie mamy o co się martwić 😊
Dziękuję za smaczne popołudnie i do zobaczenia 😊

Facebook klik Instagram klik strona www klik menu klik mapka klik

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia