wtorek, 20 października, 2020

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie pod koniec sierpnia odbyła się druga odsłona kolacji „Wino lokalnie – Soul&Wine”

Restauracja Nova Kuchnia to jedno z tych miejsc, które smacznie zasila niezbyt atrakcyjną kulinarnie okolicę. To przytulne i kameralne miejsce mieści się około 0,5 km od ruchliwej ul. Obornickiej w wolnostojącym budynku z miejscami parkingowymi. Po wejściu do środka, mamy do wyboru dwie sale (mniejszą i większą) z klimatycznym oświetleniem, a w razie organizacji przyjęcia jest jeszcze do dyspozycji piętro.

W Novej Kuchni znajdziecie głównie dania kuchni polskiej, trochę włoskiej, a nawet i zauważyłam coś azjatyckiego. Na pewno każdy tam znajdzie coś dla siebie.

„Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.2”

Na ten szczególny dzień Szef Kuchni Oleksander Dudnyk przygotował specjalne menu. Tym razem postawiono na akcenty włoskie. Kolacja jakby się miało zdawać, wyjątkowo nie przebiegała w formie degustacyjnej. Każdy z gości mógł sobie wybrać danie do którego było serwowane odpowiednie wino. Była też możliwość zamawiania z menu głównego.

Tym sposobem na naszym stole pojawiły się takie dania jak:

z menu włoskiego:

  • carpaccio di manzo
  • stek z polędwicy wołowej pepe verde
  • tiramisu tradycyjne
  • turyńska Gianduja

z menu głównego:

  • tatar z polędwicy wołowej
  • sandacz z patelni

 

Zanim wjechały przystawki, jako czekadełko dostaliśmy focaccię z dwoma rodzajami masła: ziołowe (tymianek, koperek, rozmaryn) i z solą himalajską

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Następnie pojawiła się jedna z moich ulubionych mięsnych przystawek, na dodatek z akcentem truflowym, a więc idealnie.

“carpaccio di manzo

majonez truflowy, chrupki z kwiatu kaparów, rukola, parmezan z focaccią własnego wypieku”

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

jeżeli chodzi o

“stek z polędwicy wołowej pepe verde

pieczone ziemniaki truflowe, szpinak, koper włoski, dynia, sos pieprzowy”

to zaskoczył mnie w tym daniu podkręcony papryczką chilli sos, jak dla mnie na plus.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Jak kolacja we włoskich klimatach, to nie mogło zabraknąć słodkiej klasyki w postaci

“tiramisu tradycyjne

włoski biszkopt, mascarpone, amaretto, espresso”

Porcja była idealna, bo dopieścić swoje podniebienie.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Drugi deser to rodzaj czekoladowego, gęstego sycącego musu z orzechami laskowymi.

“turyńska Gianduja

z orzechów i czekolady z lodami o smaku słonego karmelu”

Tutaj dla przełamania i podbicia czekoladowego smaku super zagrała słoność lodów.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Czas na dwa dania wybrane z regularnej karty.

“tatar z polędwicy wołowej

marynowane grzyby, chrust ziemniaczany, żółtko sous vide, cebula, ogórek, gorczyca, majonez szczypiorkowy, pieczywo własnego wypieku”

Zaskoczyła mnie tutaj konsystencja mięsa, która była bardzo bardzo baaaardzo drobno posiekana (dopytałam i tak, było siekane) Kucharz chyba się zakochał 😉 Ale to “rozsiekanie” nie wpłynęło na smak, i całość owej kompozycji była na tak. Po prostu bardzo rzadko spotykam się z taką formą, a ostatnio tatary to moja food-zajawka 😉

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Dla urozmaicenia tej mięsnej wołowej rozkoszy, na stół wjechało danie rybne:

“sandacz z patelni

kremowa kapusta włoska z kardamonem, puree z zielonego groszku, palona pietruszka, pomidory confit, kruszonka z pistacji, chimichurri”

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

I tak oto przedstawiają się dania, którymi raczyłam się podczas kolacji „Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.2” Do nich były oczywiście serwowane odpowiednio dobrane wina.

 

Takie tematyczne kolacje są ciekawym urozmaiceniem dla stałych gości, by wrócili na “coś innego” niż jest serwowane na co dzień. Z drugiej strony jest to także dobre rozwiązanie dla zachęcenia nowych gości –  w tym przypadku zwolenników kuchni włoskiej. Dodatkowo podczas takiej kolacji klimatu dodaje muzyka na żywo. Tym razem wieczór swoim pięknym, nastrojowym wokalem umilała nam Zosia Kurowska przy akompaniamencie gitary.

W październiku odbędzie się następna edycja „Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.3” gdzie królować będzie kuchnia hiszpańska.


Nova Kuchnia jest warta odwiedzenia, i na pewno idealna także na kameralne imprezy rodzinne.


 

Chciałam też nadmienić o bardzo miłej i profesjonalnej obsłudze. Pani Kelnerka, która nas obsługiwała, zachwyciła swoim zaangażowaniem i wiedzą. Nie zawsze wyczuwa się w restauracjach takie podejście do gościa. Dlatego warto o tym wspominać, bo taki serwis to przysłowiowa kropka nad „i” i chęć powrotu.

Dziękuję za zaproszenie.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x