piątek, 22 stycznia, 2021

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Najnowsze

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie pod koniec sierpnia odbyła się druga odsłona kolacji „Wino lokalnie – Soul&Wine”

Restauracja Nova Kuchnia to jedno z tych miejsc, które smacznie zasila niezbyt atrakcyjną kulinarnie okolicę. To przytulne i kameralne miejsce mieści się około 0,5 km od ruchliwej ul. Obornickiej w wolnostojącym budynku z miejscami parkingowymi. Po wejściu do środka, mamy do wyboru dwie sale (mniejszą i większą) z klimatycznym oświetleniem, a w razie organizacji przyjęcia jest jeszcze do dyspozycji piętro.

W Novej Kuchni znajdziecie głównie dania kuchni polskiej, trochę włoskiej, a nawet i zauważyłam coś azjatyckiego. Na pewno każdy tam znajdzie coś dla siebie.

„Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.2”

Na ten szczególny dzień Szef Kuchni Oleksander Dudnyk przygotował specjalne menu. Tym razem postawiono na akcenty włoskie. Kolacja jakby się miało zdawać, wyjątkowo nie przebiegała w formie degustacyjnej. Każdy z gości mógł sobie wybrać danie do którego było serwowane odpowiednie wino. Była też możliwość zamawiania z menu głównego.

Tym sposobem na naszym stole pojawiły się takie dania jak:

z menu włoskiego:

  • carpaccio di manzo
  • stek z polędwicy wołowej pepe verde
  • tiramisu tradycyjne
  • turyńska Gianduja

z menu głównego:

  • tatar z polędwicy wołowej
  • sandacz z patelni

 

Zanim wjechały przystawki, jako czekadełko dostaliśmy focaccię z dwoma rodzajami masła: ziołowe (tymianek, koperek, rozmaryn) i z solą himalajską

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Następnie pojawiła się jedna z moich ulubionych mięsnych przystawek, na dodatek z akcentem truflowym, a więc idealnie.

“carpaccio di manzo

majonez truflowy, chrupki z kwiatu kaparów, rukola, parmezan z focaccią własnego wypieku”

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

jeżeli chodzi o

“stek z polędwicy wołowej pepe verde

pieczone ziemniaki truflowe, szpinak, koper włoski, dynia, sos pieprzowy”

to zaskoczył mnie w tym daniu podkręcony papryczką chilli sos, jak dla mnie na plus.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Jak kolacja we włoskich klimatach, to nie mogło zabraknąć słodkiej klasyki w postaci

“tiramisu tradycyjne

włoski biszkopt, mascarpone, amaretto, espresso”

Porcja była idealna, bo dopieścić swoje podniebienie.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Drugi deser to rodzaj czekoladowego, gęstego sycącego musu z orzechami laskowymi.

“turyńska Gianduja

z orzechów i czekolady z lodami o smaku słonego karmelu”

Tutaj dla przełamania i podbicia czekoladowego smaku super zagrała słoność lodów.

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Czas na dwa dania wybrane z regularnej karty.

“tatar z polędwicy wołowej

marynowane grzyby, chrust ziemniaczany, żółtko sous vide, cebula, ogórek, gorczyca, majonez szczypiorkowy, pieczywo własnego wypieku”

Zaskoczyła mnie tutaj konsystencja mięsa, która była bardzo bardzo baaaardzo drobno posiekana (dopytałam i tak, było siekane) Kucharz chyba się zakochał 😉 Ale to “rozsiekanie” nie wpłynęło na smak, i całość owej kompozycji była na tak. Po prostu bardzo rzadko spotykam się z taką formą, a ostatnio tatary to moja food-zajawka 😉

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

Dla urozmaicenia tej mięsnej wołowej rozkoszy, na stół wjechało danie rybne:

“sandacz z patelni

kremowa kapusta włoska z kardamonem, puree z zielonego groszku, palona pietruszka, pomidory confit, kruszonka z pistacji, chimichurri”

Nova Kuchnia, kolacja Soul&Wine

 

I tak oto przedstawiają się dania, którymi raczyłam się podczas kolacji „Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.2” Do nich były oczywiście serwowane odpowiednio dobrane wina.

 

Takie tematyczne kolacje są ciekawym urozmaiceniem dla stałych gości, by wrócili na “coś innego” niż jest serwowane na co dzień. Z drugiej strony jest to także dobre rozwiązanie dla zachęcenia nowych gości –  w tym przypadku zwolenników kuchni włoskiej. Dodatkowo podczas takiej kolacji klimatu dodaje muzyka na żywo. Tym razem wieczór swoim pięknym, nastrojowym wokalem umilała nam Zosia Kurowska przy akompaniamencie gitary.

W październiku odbędzie się następna edycja „Wino lokalnie – Soul&Wine Vol.3” gdzie królować będzie kuchnia hiszpańska.


Nova Kuchnia jest warta odwiedzenia, i na pewno idealna także na kameralne imprezy rodzinne.


 

Chciałam też nadmienić o bardzo miłej i profesjonalnej obsłudze. Pani Kelnerka, która nas obsługiwała, zachwyciła swoim zaangażowaniem i wiedzą. Nie zawsze wyczuwa się w restauracjach takie podejście do gościa. Dlatego warto o tym wspominać, bo taki serwis to przysłowiowa kropka nad „i” i chęć powrotu.

Dziękuję za zaproszenie.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
788FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x