poniedziałek, 30 listopada, 2020

CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

CUDO vegan sushi to nietypowe miejsce, które zdecydowanie wyróżnia się pośród poznańskich miejscówek. Ale czy wegańskie sushi może być smaczne? Słyszysz “sushi” – myślisz “ryba” Nie tutaj.

 

CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo

 

Kiedy się dowiedziałam, że powstaje taka suszarnia, podeszłam do tego dosyć sceptycznie i zaczęłam się zastanawiać, kurcze no jak wegańskie sushi? Przecież to będzie raczej dosyć nudne…

Ale zaraz potem kiedy okazało się, że za tym konceptem stoi Orson Hejnowicz, którego kuchnię poznałam jak jeszcze był szefem kuchni w MUS-ie, pomyślałam sobie „no to na pewno nie będą nudne rolki!” Bowiem z dziką rozkoszą powracałam do MUS-u jak tylko pojawiało się nowe menu, żeby tylko zjeść niebanalne Orsonowe dania. To jakie np. jadłam tam konfiguracje tatara, to aż do teraz mam ciarrry. To taki nieprzewidziany i zaskakujący typ kuchni, który kocham!

Ostatnio byłam w lokalu w piękne letnie słoneczne popołudnie. Tym razem zjadłam CUDO na wynos otrzymując od nich 8 interpretacji znanych nam rodzajów sushi jak i totalną nowość w ich menu – dwie zupy: ramen i Tom Kha.

W dostarczonym mi pudełku znalazło się nigiri z nie_krewetką. I to właśnie ta “krewetka” z marchewki najbardziej utkwiła mi w głowie, kiedy to zobaczyłam ją na zdjęciach zapowiadających otwarcie lokalu. W pierwszym momencie totalnie się zaCUDOzdziwiłam. Brawo za ten odjechany pomysł.

W drugim nigiri –  „kalmara” super imitowało serce palmowe. Ależ to grało z tymi smażonymi kaparami.

Nigiri:

  • KALMAR – wegan majo, smażony kapar, marynowane serca palmowe
  • TEMPURA EBI – nie_krewetka w panko. Kawior toniko, nori

A więc dzieje się tutaj dzieje. Widać totalnie niezłą zajawkę Orsona. Spójrzcie poniżej na te składniki poszczególnych rolek. A to zielony ryż, truskawkowy sambal, pomarańcza, kiszone pomidory, wegański cheddar, masło orzechowe, czy panco z nachosów. No i jest tak bardzo kolorowo. To sushi wprowadza w dobry nastrój, jak już się na nie patrzy, a co dopiero jak się je.

Uramaki:

  • HEARTBEETMAKI – czerwony i żółty burak, zielony ryż, oshinko, tofu w tempurze, truskawkowy sambal

Futomaki:

  • GRZANIEC – pieczona dynia, kimchi, papryka, nitki chilli, pomarańcza, bulgogi

Cudo rolki:

  • MANGO DRAGON – tempura-cukinia, mango, ogórek, mięta, kremowy serek, papryka, sezam, wasabi
  • TACO ROLL – panco z nachosów, inari, wegan cheddar, masło orzechowe, kiszone pomidory
  • MEGA AWOKADO DRAGON MAJO ROLL – awokado, wegan serek, ogórek, gome, tempeh, vermicelli, curry majo, teriyaki balsamico

Ja uwielbiam chodzić na tradycyjne sushi, ale zawsze też z zaciekawieniem spoglądam w menu na dział z rolkami „fusion” Lubię te inne, wymyślne rolki. A jak trafiają się z wołowiną, czy też z kaczką, a nawet i truflami, to tym bardziej zamawiam. Wygląda na to, że fantazja co do sushi nie ma ograniczeń, no a w CUDO na dodatek wszystko jest wegańskie. Ja nigdy raczej nie zostanę weganką, ale kiedy tylko mam okazję zjeść wege danie, w miejscach które wiedzą, co robią, to naprawdę szacun – bo bardzo mi smakuje 😊

Dlatego brawo ode mnie za ulepienie takich ciekawych rolek, ze starannie dobranymi składnikami, które nieraz wymagają wcześniej odpowiedniego przygotowania – usmażenia, pieczenia czy zamarynowania, by potem je tak połączyć, żeby wizualnie-teksturowo-smakowo zagrało. No i także najważniejszy jest ryż- tutaj był idealny słodko-kwaśno-słonawy.

Cytując Orsona “40% smaku sushi – to ryż” 😉

 

Zupy w wegańskiej susharni, o tak!

 

CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo

 

Teraz czas na zupy, które od niedawna pojawiły się w ofercie i raczą CUDOżerców.

 

I tak, jak zachwyciło mnie sushi, to te totalnie mnie powaliły! Po pierwsze, coś nowego, czego jeszcze z CUDO nie jadłam… No i ta nutka ciekawości, która się we mnie zbierała, a która totalnie została łyżka po łyżce zaspokojona… wegańsko otulając moje zmysły, nie często mające do czynienia z bezmięsnymi daniami… I siadło że hej!

Jedząc, pomyślałam, jakie to są moje smaki!!! Wiadomo, pikantnie. Nie za mocno, ale było. Jakże ja byłam ciekawa tych wegańskich opcji, no nie ma opcji – polecam każdemu, nawet total hard mięsożerca by się na pewno zachwycił. Haha, no w sumie to taki jak ja 😉

WEGAN TOM KHA – wywar ze słodkich pomidorów i mleczka kokosowego, tona trawy cytrynowej, pasta curry, limonka, „morski” bulion, „wegan krewetka”, zioła i przyprawy, papryczki chilli.

Aromat mnie tak zakręcił, że nie mogłam się doczekać, kiedy ją spróbuję. Naprawdę, to zupa typu  – jesz i się cieszysz! A jak lubisz kolendrę, to jeszcze bardziej! To ja 😊

 

CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo

 

ZŁOTA POLSKA RAMEN – warzywny bulion kare, pieczona dynia, pierożki wonton, alkaliczny makaron, mango.

Sycąca skubana – taki pikantny gęsty krem z dyni, wonton, no i do tego ten makaron. Normalnie złote dobro na jesienną aurę.

CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo

CUDO, to miejsce dla tych, którzy szukają kulinarnych eksperymentów. Jest to zdecydowanie ciekawa alternatywa dla wizyty w typowej restauracji sushi. Polecam – warto spróbować, chociaż raz – kompozycje smakowe mogą naprawdę zaskoczyć. Smaczne, ciekawe i wyszukane połączenia.

 

A więc: CUDO vegan sushi poprawia humor na kolorowo – tak właśnie jest. Trochę ten tytuł wpisu jest zakręcony, ale adekwatny do tego co można zjeść na poznańskiej Górnej Wildzie 79

No przecież ta nie_krewetka, no jak się nie uśmiechnąć? 🙂

Nie ma co- zamawiajcie to CUDO!

Link do mapy google z lokalizacją klik tutaj

#jedzenienazaposzenie



Tutaj parę zdjęć z wcześniejszej wizyty, latem 2020 po pierwszym lockdownie…

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
787FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x