niedziela, 6 lipca, 2025

Nicolaus w Toruniu

Najnowsze

Z miłą chęcią wracam do wizyty w Toruniu Mój Toruń podczas międzynarodowego festiwalu świateł ??? Bella Skyway Festival , a jeszcze milej wspominam pobyt w butikowym hotelu Nicolaus Hotel & Culinary, który mieści się w kamienicy usytuowanej w samym sercu toruńskiej Starówki. Na jego dachu znajduje się urokliwy letni ☀️taras na którym się relaksowałam sącząc drinki? z hotelowego baru, jest również patio, bistro no i oczywiście restauracja serwująca dania?a’la carte autorstwa Szefa Kuchni Bartłomiej Witkowski

Karta?jest krótka, z dodatkową wkładką z tradycyjną kuchnią polską???Parę dań w menu się nie zmieniło od mojej ostatniej wizyty, czyli także w trakcie trwania festiwalu świateł w 2017 r.(bardzo polecam się wybrać na to wydarzenie). Widocznie goście do których i ja się zaliczam 😉 mają swoje ulubione dania i nie da rady ich usunąć z menu 😉

Na początek kelner przyniósł mały poczęstunek/czekadełko: pieczywo własnego wypieku ? + pâté z wątróbki?, mus z rokitnika oraz malinowy, chips z pieczywa i puder cytrynowy.

Przystawka?????
„Siekany tuńczyk – mango z gruszką / limonka / sezam / chilli / krem buraczany / kokos” (41 zł)
Tego tuńczyka zamówiłam także w zeszłym roku, bardzo mi zasmakował, dobrze przyprawiony, w kremie z buraka był wyczuwalny kokos – bardzo fajne połączenie, a i prezentacja mnie także „uwiodła” ? ten tiul i kolory ?

Zupa???
„Toruńska zupa rybna – bulion rybny / dorsz / łosoś / pomidory / por” (16 zł)
Myślałam, że w tej zupie będzie jakiś piernikowy akcent, nazwa mnie zmyliła? ale i tak oczywiście była bardzo dobra, pomysł z dodaniem pora – super.

Danie główne???
„Policzki wołowe – domowe puree / koperek / młode warzywa z patelni / sos cydrowy” (41 zł)
Policzki delikatne, rozpływające się w ustach…. i ten kolagen… uwielbiam to mięso, sos był bardzo wyrazisty w sam raz do delikatnego ziemniaczanego puree.

Danie główne z wkładki???
„Tradycyjny schabowy – Panierowany schab z kością / kapusta z koperkiem / ziemniaki pieczone w boczku” (29 zł)
Podany na desce z łupkiem, porządny kawałek dobrze przyprawionego, soczystego kotleta, oczywiście plus za „kość” ? od razu całkiem inaczej taki schaboszczak smakuje.

Deser?
„Truskawki z sosem waniliowym i Prosecco – sorbet malinowy / truskawki / arbuz /prosecco / beza” (15 zł)

Deser ten, mam nadzieję, że zostanie w karcie na zawsze…ostatnio także się nim zachwycałam?Wygląda? i smakuje rewelacyjnie, serwowany jest na głębokim talerzu: pokrojone świeże truskawki?ułożone dookoła przeNAJprzepyszniejszego sorbetu malinowego?kelner przy nas polewa go najpierw sosem waniliowym, a potem musującym Prosecco?Oh yeahh!!! ?

Dania są dopracowane, ociekają smakowitością ? ale wiadomo, że u Bartka nie może być inaczej, jest profi w tym co robi, a jak jeszcze zobaczyłam Jego centrum dowodzenia, czyli kuchnię z ekipą, to już naprawdę brawa?, czystość i blask naczyń mnie wręcz oślepił?, wyposażenie także jest niezłe, a to wszystko odzwierciedla się na talerzach, które są serwowane gościom – jest smacznie i godnie?

Bardzo polubiłam tą toruńską miejscówkę, ma swój klimat, smak… i miłą obsługę, a lokalizacja przy Starówce jest naprawdę nieocenionym plusem. 
Będę wracać, bo i nigdzie indziej drinki, Prosecco i Aperol mi tak nie smakowały jak na tamtejszym dachu ? czyli słonecznym tarasie☀️, chill&relax na maxa ❣️?

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

0FaniLubię
0ObserwującyObserwuj

Wydarzenia