niedziela, 6 lipca, 2025

Monka w Toruniu

Najnowsze

Ostatnio byłam w Toruniu na festiwalu świateł ???Bellaskyway, polecam kto nie był, odbywa się co roku w sierpniu. Ale jak już się jest w Toruniu, to koniecznie trzeba zaliczyć restauracja monka , w której Szefem Kuchni ??‍?jest Paweł Zasławski ?

Ostatnio jak tam byłam pod koniec czerwca miałam okazję zjeść większość dań z menu, w postaci porcji degustacyjnych. Teraz koniecznie musiałam zamówić coś, z czego słynie Monka, a ostatnio nie spróbowałam, czyli 1️⃣ „Podpłomyk z ozorami wołowymi-zielony groszek, sos chrzanowy” (18 zł) Polska wersja pizzy?na przepysznym cienkim cieście, a z takim zestawem jak ozory z puree z zielonego groszku i dodatkiem sosu z chrzanu to już całkiem polskie klimaty ? Coś przepysznego ? 

Oprócz tego na stół wjechały nowości i stałe specjalności?takie jak: 2️⃣  „Zupa z kimchi-mleko kokosowe, wieprzowina, jajko, dymka” (21 zł) Pikantna ?? zupa z drobnymi kawałkami wołowiny, ze sporą ilością dymki, co dla mnie było na plus, jedyne co mi do końca nie podeszło, to jajko w koszulce, za którym nie przepadam, na drugi raz zamówiłabym bez?

3️⃣”Glazurowana wątróbka drobiowa w cydrze-maślane pieczywo, konfitura z czerwonej cebuli, rukola i orzechy włoskie” (21 zł) Bardzo podobał mi się pomysł z dodaniem orzechów?, oryginalnie chrupiąco w daniu z delikatną, rozpływającą się w ustach wątróbką.

 4️⃣  „Pieczony kalafior z morelą-grzyby enoki, pomidor, polenta, vegan demi-glace” (32 zł) To danie jest wegańskie, ale nawet taki zapalony mięsożerca jak ja, bardzo chciałam je spróbować. Wegański demi-glace daje radę ? 

5️⃣”Buła na prze by monka – 120g polików wołowych, majonez musztardowy, piklowany ogórek, arbuz, chrupiący seler, sos ciemny” (32 zł) To taka poznańska pyza, z wypaloną nazwą restauracji, super pomysł. Zestawienie raczące me podniebienie???❣️

 6️⃣„Gołąbek z kaczką-mięso z kaczki, kapusta włoska, kasza bulgur, pieczarki, chrust z kiszonej kapusty, sos z chleba razowego i maślanki” (29 zł) To danie było bardzo syte, sos konkretnie gęsty, bardzo smaczny?, ale dla mnie mogłoby go być nawet tutaj trochę mniej, podobał mi się pomysł z chrustem z kiszonej kapusty

7️⃣ „Rozmarynowy krem brulee – rabarbar, chrupiące ciastko filo” (14 zł) ?Na koniec ledwo, ledwo ale wraz z moją towarzyszką podróży skusiłyśmy się na ten jakże oryginalny, bo podkręcony rozmarynem krem – idealny w duecie z kwaśnym rabarbarem.

A i jeszcze wspomnę, że jako czekadełko⏳było pieczywo ??wypiekane na miejscu z gzikiem ? 

Sporo pyszności spróbowałam i zadowolona z restauracji się wykulałam? To miejsce, do którego będąc w Toruniu zawsze będę zaglądać ?

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

0FaniLubię
0ObserwującyObserwuj

Wydarzenia