czwartek, 21 listopada, 2024

Nicolaus w Toruniu

Najnowsze

Z miłą chęcią wracam do wizyty w Toruniu Mój Toruń podczas międzynarodowego festiwalu świateł 🎆🎇🌠 Bella Skyway Festival , a jeszcze milej wspominam pobyt w butikowym hotelu Nicolaus Hotel & Culinary, który mieści się w kamienicy usytuowanej w samym sercu toruńskiej Starówki. Na jego dachu znajduje się urokliwy letni ☀️taras na którym się relaksowałam sącząc drinki🍹 z hotelowego baru, jest również patio, bistro no i oczywiście restauracja serwująca dania🍽a’la carte autorstwa Szefa Kuchni Bartłomiej Witkowski

Karta📋jest krótka, z dodatkową wkładką z tradycyjną kuchnią polską🍴🇵🇱Parę dań w menu się nie zmieniło od mojej ostatniej wizyty, czyli także w trakcie trwania festiwalu świateł w 2017 r.(bardzo polecam się wybrać na to wydarzenie). Widocznie goście do których i ja się zaliczam 😉 mają swoje ulubione dania i nie da rady ich usunąć z menu 😉

Na początek kelner przyniósł mały poczęstunek/czekadełko: pieczywo własnego wypieku 🍞 + pâté z wątróbki🍮, mus z rokitnika oraz malinowy, chips z pieczywa i puder cytrynowy.

Przystawka🐠🍐🍋🌶🥥
„Siekany tuńczyk – mango z gruszką / limonka / sezam / chilli / krem buraczany / kokos” (41 zł)
Tego tuńczyka zamówiłam także w zeszłym roku, bardzo mi zasmakował, dobrze przyprawiony, w kremie z buraka był wyczuwalny kokos – bardzo fajne połączenie, a i prezentacja mnie także „uwiodła” 😉 ten tiul i kolory 😍

Zupa🍲🐠🍅
„Toruńska zupa rybna – bulion rybny / dorsz / łosoś / pomidory / por” (16 zł)
Myślałam, że w tej zupie będzie jakiś piernikowy akcent, nazwa mnie zmyliła😊 ale i tak oczywiście była bardzo dobra, pomysł z dodaniem pora – super.

Danie główne🐮🥔🥒
„Policzki wołowe – domowe puree / koperek / młode warzywa z patelni / sos cydrowy” (41 zł)
Policzki delikatne, rozpływające się w ustach…. i ten kolagen… uwielbiam to mięso, sos był bardzo wyrazisty w sam raz do delikatnego ziemniaczanego puree.

Danie główne z wkładki🐷🥔🥓
„Tradycyjny schabowy – Panierowany schab z kością / kapusta z koperkiem / ziemniaki pieczone w boczku” (29 zł)
Podany na desce z łupkiem, porządny kawałek dobrze przyprawionego, soczystego kotleta, oczywiście plus za „kość” 😊 od razu całkiem inaczej taki schaboszczak smakuje.

Deser🍨
„Truskawki z sosem waniliowym i Prosecco – sorbet malinowy / truskawki / arbuz /prosecco / beza” (15 zł)

Deser ten, mam nadzieję, że zostanie w karcie na zawsze…ostatnio także się nim zachwycałam🤗Wygląda😍 i smakuje rewelacyjnie, serwowany jest na głębokim talerzu: pokrojone świeże truskawki🍓ułożone dookoła przeNAJprzepyszniejszego sorbetu malinowego🍦kelner przy nas polewa go najpierw sosem waniliowym, a potem musującym Prosecco🍾Oh yeahh!!! 🌟

Dania są dopracowane, ociekają smakowitością 😉 ale wiadomo, że u Bartka nie może być inaczej, jest profi w tym co robi, a jak jeszcze zobaczyłam Jego centrum dowodzenia, czyli kuchnię z ekipą, to już naprawdę brawa👏, czystość i blask naczyń mnie wręcz oślepił🤩, wyposażenie także jest niezłe, a to wszystko odzwierciedla się na talerzach, które są serwowane gościom – jest smacznie i godnie👌

Bardzo polubiłam tą toruńską miejscówkę, ma swój klimat, smak… i miłą obsługę, a lokalizacja przy Starówce jest naprawdę nieocenionym plusem. 
Będę wracać, bo i nigdzie indziej drinki, Prosecco i Aperol mi tak nie smakowały jak na tamtejszym dachu 😉 czyli słonecznym tarasie☀️, chill&relax na maxa ❣️🏖

Poprzedni artykułKebob czyli kebab
Następny artykułMonka w Toruniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia