W piątkowy wieczór 13 kwietnia, w Restauracja Pod Niebieniem odbyło się spotkanie autorskie Między wódką a zakąską z Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorami książki🖋 📖 „Między wódką a zakąską” (PASCAL) którego pomysłodawcą i współorganizatorem była firma De’GUSTATOR PR
W bardzo miłej atmosferze toczyła się ciekawa rozmowa o polskich białych wódkach i zakąskach do niej, podczas której odbyła się degustacja 3 wódek i zakąsek przygotowanych przez Adam Mendel – szefa restauracji „Pod Niebieniem”
1️⃣J.A. Baczewski Vodka Monopolowa + macerowana polędwica wołowa🐂 z konfiturą 🍐gruszkową – pyszna słona polędwica ze słodką gruszką – uwielbiam taki mix 😋
2️⃣Wódka Dwór Sieraków + chleb🍞na zakwasie własnego wypieku z masłem rakowym, wędzonym pstrągiem🐟 i majonezem dyniowym – pyszna tartinka, a majonez dyniowy – sztos!👌
3️⃣Wyborowa od Mistrza, rzemieślnicza wódka z Radzicza + pieczony szpik z relishem z kalarepy – szpik był rewelacyjny! 🤤Relish bardzo odświeżający i lekko pikantny🌶 (kalarepa, jabłko, szalotka, chili, limonka i czosnek)
Na koniec spotkania każdy z gości został poczęstowany Sangritą Aleksandra Barona – coś wspaniałego! ❣️
A to fragment opisu książki „TA KSIĄŻKA WZIĘŁA SIĘ Z NIEZGODY. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód… Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.”
Dziękuję Juliusz Podolski za zaproszenie i książkę 🙂