wtorek, 20 października, 2020

Między wódką a zakąską

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

W piątkowy wieczór 13 kwietnia, w Restauracja Pod Niebieniem odbyło się spotkanie autorskie Między wódką a zakąską z Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorami książki🖋 📖 „Między wódką a zakąską” (PASCAL) którego pomysłodawcą i współorganizatorem była firma De’GUSTATOR PR

W bardzo miłej atmosferze toczyła się ciekawa rozmowa o polskich białych wódkach i zakąskach do niej, podczas której odbyła się degustacja 3 wódek i zakąsek przygotowanych przez Adam Mendel – szefa restauracji „Pod Niebieniem” 


1️⃣J.A. Baczewski Vodka Monopolowa + macerowana polędwica wołowa🐂 z konfiturą 🍐gruszkową – pyszna słona polędwica ze słodką gruszką – uwielbiam taki mix 😋


2️⃣Wódka Dwór Sieraków + chleb🍞na zakwasie własnego wypieku z masłem rakowym, wędzonym pstrągiem🐟 i majonezem dyniowym – pyszna tartinka, a majonez dyniowy – sztos!👌


3️⃣Wyborowa od Mistrza, rzemieślnicza wódka z Radzicza + pieczony szpik z relishem z kalarepy – szpik był rewelacyjny! 🤤Relish bardzo odświeżający i lekko pikantny🌶 (kalarepa, jabłko, szalotka, chili, limonka i czosnek)

Na koniec spotkania każdy z gości został poczęstowany Sangritą Aleksandra Barona – coś wspaniałego! ❣️

A to fragment opisu książki „TA KSIĄŻKA WZIĘŁA SIĘ Z NIEZGODY. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód… Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.”

Dziękuję Juliusz Podolski za zaproszenie i książkę 🙂

Poprzedni artykułZjadłam bobra
Następny artykułCucina – wiosenne menu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x