16.10 w Concordia Taste miało miejsce wyjątkowe✨ wydarzenie kulinarne – „Kolacja zero waste – jak to ugryźć?” Sześciu Szefów Kuchni przygotowało kolację degustacyjną🍽w duchu zero waste, czyli do wszystkich dań zostały użyte tylko i wyłącznie kulinarne resztki. Każdy z szefów👨🍳w podczas serwowania swojego autorskiego dania, w krótkim wywiadzie udzielał praktycznych wskazówek ze swojego restauracyjnego doświadczenia (świadome kupowanie produktu, przechowywanie, opakowanie, przetwarzanie itd.) wszystko w idei niemarnowania żywności w praktyce.
Przystawka I🐠☕️
Ernest Jagodziński– Autentyk – kuchnia i ludzie
Menu: Pstrąg tęczowy z zielenicy, topinambur, dashi, kawa

Przystawka II🐟🥔🥒
Patryk Dziamski – Restauracja Aroma by Patryk Dziamski
Menu: Śledź, ziemniaki, sorbet z ogórka, cebula

Zupa🍲
Kuba Korczak – Szef Kuchni/ freelancer i Andrzej Andrzejczak Meatologia by Andrzej Andrzejczak
Menu: Krem z głąbów i warzyw z rosołu + chipsy z obierek ziemniaka +
kiszony topinambur + pesto z natki marchewki + popiół ze skorup cebuli +
pulpeciki z mięsa z rosołu

Danie główne I🐟🥕
Tomasz Olewski – Concordia Taste
Menu: Makrela, fond rybny, marchew, imbir

Danie główne II🦌
Dawid Łagowski – Pałac Mierzęcin
Menu: Policzki z jelenia, burak, kopytka, sok z kiszonych buraków, demi glace

Deser🍮
Jakub Kasprzak – Restauracja Lumière
Menu: Jabłko, orzech laskowy, dynia, cynamon

To było niesamowite doświadczenie kulinarne:
6 wyśmienitych Szefów Kuchni➡️6 dań w których mogliśmy poczuć pełnię smaku😋,
do tego wszystkiego dochodziła świadomość, że zostały przygotowane w
idei „zero marnowania” czyli tak naprawdę „ze śmieci” Można? Można, a
więc nie marnu_jemy! 🚯
Każdy z gości na pamiątkę tej wyjątkowej kolacji otrzymał niespodziankę🎁przygotowaną od BIOrę – stalowe słomki wielokrotnego użytku.
Cały dochód💰 (3719 zł ) ze sprzedaży biletów na kolację oraz uzbierany tego samego dnia podczas lunchu został przekazany na rzecz Bank Żywności w Poznaniu👍