9 marca spędziłam na kolacji 🍽 „Wieczór w Wenecji”🎭🇮🇹czyli na III Kolacji Szefów Kuchni Piano Bar Restaurant & Café Executive Chef Krystian Szopka oraz Sous Chef Wojciech Świątek wraz z Gościem specjalnym Grzegorzem Łapanowskim przygotowali kolację degustacyjną na której zaserwowano 6 dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej z mocnym akcentem na region Venetto oraz pairing win.
Jako czekadełko
APERITIFF
MENU
1/ Przystawka zimna
„Prosciutto San Danielle, gruszka, Taleggio, ricotta”
Dla mnie było to jedno z lepszych dań tej kolacji
2/ Przystawka ciepła
„Risotto cytrynowe, przegrzebki, olej bazyliowy, marchew” Przegrzebek na pysznym cytrynowym risotto udekorowany chipsem z marchwi.
3/ Zupa
„Pikantna zupa rybna, koper włoski”
Wywar rybny z dużą ilością warzyw, z arabską nutą goździku i imbiru.
4/ Danie główne / ryba /
„Makrela, ravioli z owocami morza, czarna soczewica, karczochy, sos ze skorupiaków”
Dla mnie w tym daniu urzekło mnie
5/ Danie główne / mięso /
„Rostbef, poliki wołowe, konfitura cebulowa, buraki pieczone, grzyby, topinambur, zielona oliwa”
Na talerzu znalazła się inspiracja „arancini” czyli zamiast risotto był orkisz zapanierowany w głębokim oleju wraz z mięsem z ogonów wołowych i policzków. Kawalek rostbefu z mocnym pieczeniowym sosem oraz chips i puree z topinamburu – które było dla mnie przesmaczne
Niestety nie doszukałam się grzybów, zagadnęłam więc autora dania, i „prawdopodobnie były to borowiki w sproszkowanej formie dodanej do sosu…”
6/ Deser
„Mascarpone, espresso, lody pistacjowe” – deser był perełką
DEAGESTIVE
Proszę zwrócić uwagę jak pięknie była zaaranżowana restauracja