czwartek, 25 kwietnia, 2024

Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc – konkurs

Najnowsze

12 lutego w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
odbył się Konkurs Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc który przeprowadzony był w ramach Święta Wielkanoc – Mięsne Święta odbywającego się 18 marca na Placu Wolności w Poznaniu.

Celem zorganizowania konkursu „Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc” było i jest propagowanie Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, kuchni wielkopolskiej, polskiej oraz wyłonienie, eksponowanie i nagradzanie serwujących dania restauracji, barów, gospodarstw agroturystycznych, i innych zakładów gastronomicznych.

Do konkursu można było zgłaszać dania, które trafią na najbliższy rok t.j. do 1 marca 2019 do karty, by poprzez ten sposób promować białą jako produkt z certyfikatem unijnym wśród mieszkańców Poznania, jak i turystów przybywających do miasta.

Organizatorem Konkursu był Poznański Klub Biesiadników Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu

Wyroby oceniała Kapituła Konkursu powołana przez organizatora, w której skład wchodzili degustatorzy i eksperci wskazani przez organizatora. Przewodniczył mu Juliusz Podolski pomysłodawca i przedstawiciel jednego z organizatorów Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz Jacek Marcinkowski współorganizator i pomysłodawca z ramienia WIR i OCRWK.

Spotkał mnie bardzo miły zaszczyt, ponieważ zaproszono mnie do grona jury degustacyjnego, które w całości składało się z 10 jurorów:

1. Dominik Narloch szef kuchni Restauracja Cucina
2. Anna DembińskaZespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
3. Anna Strażyńska – Szef KuchniTawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej
4. Jolka Knichalska – smakoszka Foodie Dreamka
5. Karolina Mikołajczyk Nieckarz – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
6. Wojciech Wojtkowiak – szef kuchni salon z ogrodem
7. Ewa Michalska – Restauracja TOGA
8. Mieczysław Wciórka – szef kuchni, egzaminator zawodu z ramienia Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
9. Juliusz Podolski – przewodniczący jury Poznański Klub Biesiadników
10. Marek Grądzki serowar Sery Grądzkie, rolnik członek, znawca kuchni wielkopolskiej, członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Jurorami technicznymi byli Marcin Stelmaszyk i Andrzej Gołąbek

Mieliśmy do wyłonienia i nagrodzenia dania w dwóch kategoriach: zupa, danie główne.
W każdej z nich ocenialiśmy smak, aromat, konsystencje, jakość zastosowanych dodatków oraz kreatywność kucharzy.

Do konkursu przystąpiło 10 restauracji:

1. Pastela Marcin Michalski
2. Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Warsztaty Kulinarne Tomek Dolski
3. Restauracja „P jak Pysznie”w Kępnie Paweł Powroźnik
4. Restauracja Maltanka Poznań Wioletta Chlebowska
5. Egoist Restaurant Krzysztof Lisiak
6. Hotel Wielspin w Puszczykowie Marcin Deckert i Jakub Grajkowski
7. 3kolory Malta Krzysztof Kucharski
8. Restauracja Pod Niebieniem Adam Mendel
9. Jack&Jeff w Lesznie Patryk Kaniewski
10. Winestone w Mercure Poznan Centrum Marcin Hajnce

Degustacja przebiegała w bardzo miłej atmosferze. Dania z wykorzystaniem białej kiełbasy były zaskakujące i dostarczały przy każdej degustacji wiele pysznych emocji. Różnorodność pomysłów była niesamowita. To nie było łatwe zadanie, wybrać z tych wszystkich te naj naj naj.

A oto wyniki konkursu🏆

Danie główne🍛
I 🥇miejsce Restauracja 3kolory Malta
„Pieczona biała kiełbasa z boczkiem, konfitura z cebuli, puree z musu chlebowego, sos demi glace na redukowanym cydrze, chips gryczany, karmelizowana cebula”

II 🥈miejsce Restauracja Winestone Hotelu Mercure Poznan Centrum
„Gołąbek z białej kiełbasy w kapuście włoskiej, krokiet z białej kiełbasy w panko bread buraki marynowane białe i czerwone, konfitura z cebuli, chipsy z pietruszki, puree chrzanowe i puder z białej kiełbasy”

III 🥉miejsce Restauracja w Hotel Wielspin w Puszczykowie
„Roladka z białej kiełbasy z musem z wątróbki, owinięta w boczek, krokiety ziemniaczane z chrzanem w panierce z czarnuszki z pianą z czosnku, sałatka z piklowanej cykorii, świeżego kopru włoskiego i piklowanej gorczycy z majonezem z białej kiełbasy”

Zupa 🍲
I 🥇miejsce Restauracja Winestone Hotelu Mercure Poznan Centrum
„Krem chrzanowy, pulpeciki z białej kiełbasy, bataty, szczaw czerwony, oliwa pietruszkowa”


II 🥈miejsce Restauracja 3kolory Malta
„Barszcz biały na zakwasie gryczanym z ravioli z farszem na bazie białej kiełbasy”


III 🥉miejsce Restauracja „P jak Pysznie” w Kępnie
„Krem chrzanowy z panierowanym jajkiem przepiórczym w zielonym panko bread, chipsem z białej kiełbasy oraz skorzonery”

Na poszczególnych zdjęciach widać, jak nie tylko smak, ale i prezentacja była imponująca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia