piątek, 27 listopada, 2020

Rarytas – standardowo i fit-owo

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

W bliskiej okolicy Starego Rynku w Poznaniu powstała nowa miejscówka Rarytas Poznań. Wybrałam się tam z innymi blogerami na zaproszenie od Smaki Warte Poznania.

Jest to koncept kawiarniano-lunchowy, menu jest skonstruowane tak, by każdy znalazł coś dla siebie, i ten kto odżywia się standardowo i ten, kto bardziej zdrowo-fitowo-bezcukrowo 😉 Warto wspomnieć, że ceny, jak na taką miejscówkę koło Rynku, są bardzo konkurencyjne.

Serwują fajne śniadania, kawę, ciasto i dobre lunche.

Ciekawą opcją jest dostępność śniadań przez cały dzień w skład których wchodzą te bardziej syte (3 rodzaje jajecznicy, omlety, szakszuka) jak i lżejsze (owsianka, jaglanka, smoothie bowl) a od 13:00 do 16:00 można sobie zamówić pożywne zestawy lunchowe, np. zupa + sałatka / makaron za 25 zł.

W karcie znajdziemy pozycje inspirowane kuchniami świata: makarony, kanapoburgery, sałatki, przekąski (tatar, hummus, nachosy, bruschetta), gofry, naleśniki duńskie oraz zupę/krem – każdego dnia inną. Są także i słodkie klimaty…. w gablocie – duży wybór ciast, niektóre nawet wegańskie, bez cukru i glutenu.


Przeglądając menu, byłam ciekawa tego kanapoburgera i wybrałam wietnamskiego (boczek/marynowana marchewka/ogórek majo hoisin/kolendra/dymka/chilli) Zamawiając go mój głód nastawił się na to, że będzie w nim boczek w postaci kawałka pieczonego mięsa (tak to jest, jak się jest zwolennikiem mięsiwa 😛 ) , a nie jak się okazało – jako plastry smażonego bekonu… było smaczne, ale czując lekki niedosyt domówiłam sobie jeszcze na „dopchanie się” z przekąsek: bruschettę (grzanki/siekany/pomidor/bazylia/czosnek/oliwa).

(jakość zdjęć nie za fajna… z powodu słabego oświetlenia… wybaczcie, mój tel. nie dał rady 😉 )

Z tego co słyszałam od współbiesiadników sztosem była sałatka „teriyaki tofu” (jest na zdjęciu na początku posta), nie przepadam za tym „serem” ale może następnym razem się skuszę.

Po tym jak wszystko zostało nam zaserwowane, na koniec mieliśmy okazję wymienić parę zdań i uwag z obejmującym stery w kuchni Radosławem Boguckim,

Radosław Bogucki

a gdy wychodziliśmy każdy z nas dostał „na drogę” po ciachu – ja wybrałam sobie w klimatach „kinder country”.


Wszyscy rozeszliśmy się smacznie najedzeni, zadowoleni, we wspaniałym humorze, który towarzyszył nam przez całą wspólną ucztę.

Dziękuję za „rarytasikowe” zaproszenie i możliwość poznania nowych pozytywnie zakręconych ludzi z pasją: lifefascinator, ladysquat, lugefit, pistacjowa tarta, maalwinixx, kamilalibelula, wilkuchnia, fitnarcyz, warzywy, nie tyjemy 🙂


Zapraszam na krótką fotorelację ze spotkania autorstwa Jakuba Krzyżanowskiego dostępną na fanpage Smaki Warte Poznania

ps. restauracja teraz jest czynna w godzinach od 10:00 do 20:00, ale jak niedługo zostanie „odpalony” klimatyczny ogródek to lokal będzie otwarty trochę dłużej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x