wtorek, 20 października, 2020

Oskoma Adama Adamczaka

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Oskoma – restauracja na Jeżycach, w której szefem kuchni jest Adam Adamczak TOP CHEF Polska, serwujący autorskie menu. Poziom dań oraz klimat, obsługa✨sprawia, że zawsze wychodzę zadowolona, tym razem ze spontanicznie zakupionym pysznym pieczywem 🥖😉 (można też zamówić wcześniej)

Na pewno wrócę tam na menu degustacyjne📋, a tym razem zjadłam zupę🍲 i 🐗drugie danie.

Ale najpierw tzw. czekadelko, czyli wspaniałe pieczywo własnego wypieku, z masłem z czarnuszką oraz olej porowy. Takie małe pyszne co nieco w oczekiwaniu na dalsze…

czyli… „Krem ze skorzonery, dziki łosoś, rzodkiew daikon, chrzan” (32 zł)

Krem został zaserwowany w dymnej otoczce… a dokładnie wkładka do niego, czyli pod szklaną kopułką w wędzonych oparach skrywał się kawałek łososia gotowany metodą sous vide w niskiej temp., kawior z troci, chipsy ze skóry łososia, plasterki marynowanej rzodkwi oraz oliwa koperkowa. Tak przedstawiała się piękna😍kompozycja, która została zalana aksamitnym kremem, leciutko podkręconym startym chrzanem. Wspaniałości 😊


Drugie danie, czyli „Poliki z dzika, krem z kasztanów, flan z pasternaka, marynowany burak, sos z dereniem” (59 zł)

Były zaprezentowane inaczej, jak do tej pory mogłam spotkać…. czyli w prostokątnej formie, wraz z flanem z pasternaka tworzyły ładną kompozycję na talerzu. Na mięsie spoczywał marynowany burak, a na flanie prażone orzeszki makadamia, dodatkowo wszystko ładnie przyozdobił puder z czerwonej kapusty 💗Wyraźnie doprawione mięso rozpływające się w ustach, z kwaskowatym burakiem, delikatnym jajecznym flanem z pasternakiem z chrupiącymi orzeszkami, wraz z kremem z kasztanów oraz sosem własnym z dereniem sprawiło, że byłam ukontentowana wyborem tego dania, niestety nie miałam już miejsca na deser – trzeba wrócić 😉

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x