wtorek, 20 października, 2020

Slavic Raw Food – bogactwo słowiańskiej ziemi na kolacji degustacyjnej.

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

W styczniu (24.01) brałam udział w niezwykłym kulinarnym wydarzeniu.

Do Chomiąży Szlacheckiej zjechało kilkunastu kucharzy z całej Polski (Warszawa, Wrocław, Chełm, Gdańsk, Bielsko-Biała) W uroczo położonym hotelu 🏩Herbarium Hotel & SPA , miała miejsce kolacja degustacyjna 🍽, stworzona przez kucharzy z kolektywu Slavic Raw Food, łączących pasja do kuchni polskiej. Produkty, z których przygotowują dania pochodzą z polskich ziem i wód, wspierając przy tym lokalnych dostawców. Gotują zgodnie z rytmem natury, stosując prymitywne jak i nowoczesne techniki. Wszyscy kucharze to pasjonaci, niesamowite osobowości🔪🌟, dla których liczy się zadowalanie świadomych gości w swoich restauracjach🙋🏼‍♀️To kucharze, którzy postanowili stworzyć, pokazać nam nową polską kuchnię, w innym wymiarze, mimo, że nie jest to łatwe zadanie… ponieważ, to co rośnie na polskiej ziemi, nie obfituje zbytnio w przyprawy i wiele produktów, ale Oni postanowili się z tym zmierzyć💪, i pokazać nam, że rodzima kuchnia może być ciekawa.

Kolacja Slavic Raw Food w hotelowej restauracji Werbena, w której szefem kuchni jest Michał Szczepański była trzecią z kolei. Poprzednie dwie edycje odbyły się na Śląsku w Dobkowie oraz w Warszawie. Będą następne i jak tylko będzie to możliwe, mam zamiar na nich się pojawić.

A dlaczego?

Ponieważ PRZEwarto doznać tych niesamowitych smaków, tekstur, by podziwiać oryginalne sposoby wykorzystania produktów i tego, co pozostało przy ich obróbce. By móc doświadczyć czegoś innego, niezwykłego… by przy każdym serwisie, (gdzie nie tylko kelnerzy, ale i sami kucharze podawali do stolika dania) móc poczuć dawkę adrenaliny💥, która zawsze mi towarzyszy, kiedy wiem, że zaraz na stół trafi coś, co mnie zaskoczy, coś co sprawi, że moje kubki smakowe, moje zmysły zaczną wirować ✨🌪😉 Tak, to uzależnienie 💓 Slavic Raw Food – to Ekipa, która rozwala system! 💪👨‍🍳


To był wieczór, którego się nie zapomina, pełen emocji i super atmosfery.


A teraz czas na prezentację i opis każdego z dań, który pojawi przy danym zdjęciu.

menu
„czekadełko”
Chleby z bardzo starych przepisów: z palonym sianem oraz chleb razowy na fermencie z kiszonych jabłek, oraz dwa rodzaje masła: z ziołami i z czarną oliwką. Wędliny wyrabiane na miejscu w hotelu: długodojrzewająca karkówka, boczek, schab wieprzowy ze świni puławskiej. Sery z Barcina oraz oleje z Kołodziejewa. Olejarnia Kołodziejewo
marchew / ślimak
marchew z przyhotelowego ogródka, ślimak
sos – ścięte białko ślimaka, ubite a’la majonez, olej konopny, rokitnik
serce wieprzowe / pasternak
serce wieprzowe w formie salcesonu, pieczony pasternak, galaretka z buraka, marynowana skorzonera i puree z zalewy od marynowanej śliwki
ziemniak / słonina
Ciekawe zestawienie smakowe, ryba połączona z wieprzowiną, ziemniak upieczony w ognisku, połączony z wędzonym pstrągiem, słonina (sianko – dekoracja 😉 )
jeleń / czarny bez
jeleń zasalany, podwędzany w niskiej temperaturze 17 stopni, majonez na ciepło z kwiatów czarnego bzu (hyćki ;)) tiul z chrzanu , puder z palonego pora
grasica / grzyby
świeże pieczarki portobello, kruszonka z chleba razowego z masłem tymiankowym,
grasica w sosie ze słonego karmelu, galaretka z grzybów
topinambur / Niebieski Książę
pierożki uformowane w formie liści z nadzieniem z sera pleśniowego (z naturalną niebieską pleśnią) oraz twarożku, otoczone w palonym maśle dla podbicia smaku consome na bazie skór z topinamburu i palonej cebuli (które gotowało się prawie trzy dni na bardzo wolnym ogniu, podkręcone skorupą ziemniaka z ogniska) oliwa i kiełki z pora, żurawina.
boczek / fermentowana kapusta
Boczek ze świni puławskiej obtoczony w popcornie z kaszy gryczanej, z polskim kimchi*, kiełkami musztardowca, z gruszką ulęgałką – czyli dziką gruszką, ugotowaną w piwie podanym do dania czyli “piwo 12” z Browarnia Sobótka Górka, pszeniczne niepasteryzowane, ekstrakt 12%, zawartość alkoholu 4,5% – bardzo mi smakowało 😛
*”Polskie kimchi” z fermentowanej czerwonej kapusty w mące gryczanej z dodatkiem chrzanu, czosnku, gorczycy i oliwy rzepakowej. W polskiej kuchni nie jest łatwo osiągnąć pikantne smaki, które są w tradycyjnym azjatyckim kimchi, a ta spolszczona wersja by Adrian Bogdan 🤩 była mega.

dodatek spoza menu – woda z kiszonych pomidorów i oliwa z jarmużu.
Super przerywnik, bardzo oryginalnie podany jako shot w próbówkach – wstrząsnąć i wypić ☺
polik wieprzowy / jabłko
polik wieprzowy, puree z czerwonej kiszonej kapusty, rzepa, seler gotowany w wędzonym smalcu
dodatek spoza menu – lody🍦 z topinamburu z oliwą z sosny i syropem z pigwy – były niesamowite!!!😋💓

grzyby / kozi ser
kozi ser, piana z grzybów, kiszony burak

A to załoga 💪🙂Anna Andrzejewska, Artur Sarnecki, Łukasz Majewski Hose, Jan Piotr Koziński, Przemysław Urbaniak, Adrian Bogdan, Paweł Tkaczuk, Krzysztof Potalski, Wojciech Wiercigroch, Adam Marcinkowski, Łukasz Dudziński, Krzysztof Rozwalka i Aneta Kufel

Następny artykułOskoma Adama Adamczaka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x