wtorek, 20 października, 2020

N108 Restaurant&More – odświeżone menu

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Ostatnio wybrałam się na ul. Malwową 108 do restauracji N108 Restaurant&More w której od niedawna zostało wprowadzone nowe menuSzef Kuchni Maciej Małgowski wraz z Patrykiem Nowakiem serwuje gościom dania kuchni polskiej i włoskiej, ale nie tylko ponieważ jest także mały akcent kuchni azjatyckiej.

 

Gdy podjechałam pod restaurację zobaczyłam pewne zmiany, nowości… Otóż na dole budynku otworzono lodziarnię, z naturalnymi lodami własnej produkcji, a obok zaczął budować się sporych rozmiarów ogródek, co teraz na nadchodzący sezon jest idealnym i jakże pożądanym rozwiązaniem 😉

 

Menu restauracji…

jest tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie: w przystawkach jest np. carpaccio i tatar, są i zupy, takie jak: cebulowa, z borowików oraz z owocami morza. Mamy także sałatki i makarony, a w daniach głównych kurczaka, kaczkę, poliki wołowe, sandacza i łososia. Miłośnicy konkretnych mięsnych klimatów także nie będą zawiedzeni, bowiem są steki i burgery. Nie pominięto też i pizzy, gdzie są jej 3 rodzaje. Z azjatyckich klimatów są spring rolls’y, zupa Tom Yum, stir fry  i oczywiście desery.

Jak na taki wybór, karta jest zwięzła i konkretna. Więc nie spodziewajcie się parostronicowego menu – oj nie – byłoby najgorzej 😉

 

A moja wizyta “na stole” przedstawiała się następująco:

 

Czekadełkiem była pyszna focaccia, którą zjadłam z wielkim smakiem maczając w czosnkowej i pikantnej oliwie ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Przystawka:

“Vitello tonnato – cielęcina / tuńczyk / kapary”

To popularna włoska przekąska, którą zawsze z chęcią zamawiam jak tylko widzę w menu. Cieniutko pokrojone plasterki cielęciny podane z gęstym sosem na bazie majonezu z dodatkiem tuńczyka udekorowane kaparami, tutaj jeszcze dodatkowo pomidorkami koktajlowymi i kiełkami groszku. Był i przypieczony chleb z masłem zwykłym i ziołowym.

 

 

Przystawka

“Spring rolls z kaczką – papryka / kiełki fasoli mung / chilli / kolendra / roszponka / sezam / sos sweet chilli / chutney z mango, jabłka i chilli”

Zamówiłam także przystawkę z azjatyckiej części menu. Sajgonki były z ciasta pszennego. Częściej spotykam smażone w papierze ryżowym i raczej wolę takie. Tutaj całość z farszem i dodatkami była smaczna, do dania dużo wniósł słodko-pikantny chutney z mango, jabłka i chilli.

 

 

Danie główne:

“Filet z łososia – fondant ziemniaczany / kalmar /fenkuł / sos estragonowy”

Łosoś był soczysty, usmażony idealnie w punkt i oczywiście z chrupiącą skórką. Pysznym dodatkiem były krążki kalmara, także dobrze zrobione, nie gumowate oraz fenkuł, który ma bardzo delikatny, słodkawy i anyżowy posmak. Przyjemna kompozycja na lekkim estragonowym sosie.

 

 

Na deser zjadłam rewelacyjne naturalne lody własnej produkcji. Ujęły mnie te dwa ostatnie smaki. Sztos!

  • sorbet truskawkowy
  • sorbet kiwi
  • śmietankowe z kaszą jaglaną i malinami
  • jogurtowe z pestkami dyni i słonym kajmakiem

 

 


Często spotykam się z pytaniami o restauracje w których  jest aż taki zestaw różnorodnych dań do wyboru. To miejsce jest idealne, bowiem wybierając się większą ekipą można w jednym miejscu zaspokoić różne gusta smakowe. Wegetarianie i bezglutenowcy także nie wyjdą stamtąd głodni. 

Warto też wspomnieć, że codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00 – 17.00 wydawane są lunche, zupa + danie główne za 29 zł.

N108 Restaurant&More jest też dobrym miejscem na zorganizowanie imprezy. Oprócz sali restauracyjnej na półpiętrze, wyżej znajduje się duża sala (z efektownym przeszklonym częściowo sufitem) z przeznaczeniem na spotkania rodzinne, eventy, konferencje, kolacje degustacyjne czy inne wydarzenia… Jest także zakątek relaksacyjny – chill’owy oraz dla dzieci, gdzie w każdy weekend dostępna jest pani animatorka.


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x