piątek, 27 listopada, 2020

Linie w ogniu – kuchnia historyczna

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

W pierwszy weekend maja wystartował wyjątkowy koncept “Linie w ogniu – kuchnia historyczna”, który mieści się w wiosce Linie położonej w wielkopolsce niedaleko Lwówka. Miejsce to jest biesiadownią w której jak sama nazwa wskazuje gotuje się tylko i wyłącznie na żywym ogniu.

 

Ludzie którzy stoją za tym wyjątkowym projektem to Marek Grądzki i Dobromiła Tenerowicz-Grądzka znani z produkcji znakomitych serów oraz Ewa i Piotr Michalscy, którzy przez wiele lat prowadzili w Poznaniu jedyną w swoim rodzaju restaurację Toga serwującą w lekkim wydaniu dania polskiej kuchni mieszczańskiej i szlacheckiej. To tam po raz pierwszy miałam okazję zjeść bobra  (tutaj jest link do wpisu z bobrem na talerzu 😉 )

 

Prosiak z rożna, oj tak!

 

Odkąd pod koniec maja zeszłego roku (2018) zamknięto Togę po 18-stu latach działalności i Państwo Michalscy zapowiedzieli, że wrócą z nowym projektem. Muszę przyznać, że bardzo wyczekiwałam dnia w kórym to się zadzieje. Uwielbiam takie klimaty, a to miejsce zapowiadało się wyjątkowo.

Dlatego wybrałam się już w pierwszy z dwóch dni zorganizowanego wydarzenia „Drzwi Otwarte”
Gdy dojechałam na miejsce stało już sporo samochodów, a w wielkim budynku zastałam niemałą liczbę gości.
Po wejściu moją uwagę przykuły oczywiście postawione tam piece. Piec chlebowy murowany i żeliwny Pancer z 1885r., dwie „angielki” oraz imponujących rozmiarów ruszt-kominek przy którym stał jeden z gospodarzy czyli Pan Piotr i dumnie dzielił pieczonego prosiaka częstując gości. Po przywitaniu chwyciłam za talerz co by i mnie się ten rarytas skapnął. 🙂  A skapnęło się pyszne soczyste rozpływające się w ustach mięsko i przypieczona skórka, dla przegryzienia z krążkami surowej fioletowej cebuli. Pani Ewa dołożyła mi sałatkę z sałaty, ogórków, pomidorków koktajlowych, gruszką i kwiatami bzu, sos chrzanowy i pikantny pomidorowy.

 

 

Strawę zjadłam w miłym towarzystwie przy unikatowym stole, który poprzednio stał w Todze.

Na koniec wypiłam jeszcze pyszną kawę z wieloletniego ekspresu ciśnieniowego Faema i pełna wrażeń, jakbym była w innym świecie – odjechałam.


Linie w ogniu będą czynne tylko w weekendy i piątkowe popołudnia, a menu…

jest nieprzewidywalne i rządzi się tym, co aktualnie jest dostępne, dobre i dojrzałe, czyli sezonowo, co natura dała. A wszystko to wyjątkowo nietuzinkowo przygotowane. Dlatego warto śledzić na bieżąco fanpage na facebooku (klik)

Tutaj żeby przybliżyć w jakich klimatach tam można zjeść podaję przykładowe menu serwowane w pierwszy weekend oficjalnej działalności (10-12.05)

 

Planowane Menu:

  • ser kozi z konfiturą z gorzkiej pomarańczy i gruszką
  • pokrzywa, szczaw i kwiat rzepaku w cieście
  • zupa szparagowa
  • podpłomyk z grillowanymi na płycie warzywami i kozim serem
  • podpłomyk z grillowanymi na płycie warzywami i kozim mięsem
  • polędwica wołowa z pieca chlebowego
  • pstrąg z rusztu
  • szparagi grillowane z jajkiem
  • na deser słodka fantazja Ewy!

 

(Aktualnie czekają na koncesję, więc wskazane jest przywiezienie swoich napitków alkoholowych)

 

Z tego co mi wiadomo w planach jest organizowanie “biesiad” z zaproszonymi do wspólnego gotowania najlepszymi polskimi szefami kuchni. To na pewno będą godne uwagi kulinarne wydarzenia. Ja bynajmniej nie mogę się już doczekać 😉

A jeżeli komuś marzy się impreza w takich oto klimatach Linie w ogniu są idealne do wynajęcia na zorganizowanie imprezy grupowej.

 

Linie w ogniu tworzą ludzie z pasją i niegasnącym zapałem, do których mam wielki szacunek. Podziwam Ich za ogrom włożonej pracy w całe przedsięwzięcie. Dzięki Nim powstało tak oryginalne miejsce. Będąc tam dało się odczuć wyjątkową gościnę i bijące ciepło z nieustającym uśmiechem na twarzy, mimo zmęczenia… Pracowali na wysokich obrotach, by to wszystko już mogło ruszyć w zapowiadanym czasie, by móc nas ugościć “czym biesiadownia bogata” Tak od serca. Szczerze. Prawdziwie.

 

Kończąc, jak najbardziej polecam wybrać się w to godne uwagi miejsce.

 

Niech ogień w Liniach nigdy nie gaśnie!

 


Poniżej więcej zdjęć (po kliknięciu, otwiera się galeria) 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x