niedziela, 19 wrze艣nia, 2021

Jadka dla nieJadka 馃槈

Najnowsze

restauracja jadka mie艣ci si臋 niedaleko wroc艂awskiego rynku Starego Miasta, szefow膮 kuchni馃懇馃徎鈥嶐煃砵est Justyna Slupska Kartaczowska , kt贸ra serwuje tam autorsk膮 ods艂on臋 szlacheckiej kuchni staropolskiej.
Dania oparte s膮 na lokalnym produkcie, od ma艂ych dostawc贸w, kompozycje na talerzach zachwycaj膮 smakami i kolorami, nic nie dzieje si臋 przypadkowo, wszystko jest przemy艣lane, wyrafinowane i estetyczne馃専
B臋d膮c tam wybra艂am opcj臋 7-daniowego menu degustacyjnego (165 z艂) w sk艂ad kt贸rego wchodz膮 dania z aktualnej karty馃摐z kt贸rych jak to okre艣laj膮 鈥瀝estauracja jest szczeg贸lnie zadowolona鈥

Na sam pocz膮tek oczywi艣cie wjecha艂 鈥瀉muse bouche鈥 kt贸ry Szefowa Kuchni osobi艣cie poda艂a do stolika, witaj膮c si臋 i zamieniaj膮c kilka zda艅聽馃槉

Aksamitny krem z pieczonych pomidor贸w聽馃崊z kozim馃悙serem, 艣wie偶ymi malinami聽馃崜聽i odrobin膮 oleju z chleba.
Smakowa艂 i pachnia艂 tak, jakby znajdowa艂y si臋 w nim najpyszniejsze pomidory鉂o笍z ca艂ego 艣wiata馃實, mega wyci膮gni臋ty smak przeplataj膮cy si臋 na przemian s艂odki z delikatnie kwa艣nym, idealnym tutaj dla kontry by艂 s艂ony kozi ser. Rewelacyjny pocz膮tek, kt贸ry cudownie roznieci艂-podnieci艂聽馃挜馃槈moje kubki smakowe do dalszej uczty…馃嵔

Je偶eli chodzi o pieczywo馃, by艂y to 艣wie偶o wypieczone dwa rodzaje chleba (z kiszon膮 gryk膮 i pszenny) a do posmarowania: mas艂o z sol膮 k艂odawsk膮, smalec z g臋si z pestkami dyni, smalec ze 艣wini馃悥z艂otnickiej z p艂atkami聽馃r贸偶y i ma艂osolny og贸rek馃

Kolejno zosta艂y zaserwowane:

Przystawka 1
鈥瀢臋dzony karp, trzy rodzaje og贸rk贸w, ma艣lanka鈥馃悹馃
(karp z Gospodarstwa Rybackiego Mo艣cibrody – stawy przez kt贸re przep艂ywa woda, wi臋c nie 鈥瀦amulony鈥澛狆煒)
Nie przepadam za karpiem, ale takiego jaki by艂 w tej przystawce to mog艂abym ca艂ego. Nie dosy膰, 偶e nie mia艂 tego dziwnego mulastego posmaku馃憤, to mieli艣my tutaj aromat w臋dzonki. 鈥濸oszarpane鈥 delikatne kawa艂ki mi臋sa zosta艂y u艂o偶one na 艣rodku talerza, kt贸re przykryto misternie u艂o偶onymi plasterkami og贸rk贸w馃: kiszonego, ma艂osolnego i 艣wie偶ego, wszystko to zbalansowano-podlano spienion膮 ma艣lank膮馃聽z olejem z kopru, jako dodatek kwiaty kopru i chrupi膮ca pokrzywa. Mi臋kko-chrupi膮co-od艣wie偶aj膮co聽馃槈

Danie pierwsze 1
鈥瀟atar wo艂owy, tarte suszone 偶贸艂tko , olej chrzanowy鈥馃ォ
Tatar z polskiej wo艂owiny (spod Cz臋stochowy) w kt贸rym ze standardowych dodatk贸w to: surowe 偶贸艂tko馃攨, cebulka i og贸rek馃, a z niestandardowych to: chrzan, olej z chrzanu, tarte suszone serce wo艂owe馃悅鈾ワ笍, tarte suszone 偶贸艂tko, kapary, kruszonka ze sma偶onego chleba i majonez z czarnego czosnku. To by艂 majstersztyk! Wydaje si臋, 偶e jest du偶o sk艂adnik贸w, ale ka偶dy z nich idealnie si臋 dogra艂 z pozosta艂ymi. Feria smak贸w鉁–o艣 wspania艂ego. Rozwali艂 system!馃挜Od tej pory tatar dla mnie ma inny wymiar! Czy kiedykolwiek i gdziekolwiek zjem jeszcze TAKIEGO tatara?聽馃聽(Jak zawsze zaznaczam przy tatarze, plus za podanie go ju偶 wymieszanego馃尓)

Danie pierwsze 2
鈥瀙ierogi z baranin膮, dzikim czosnkiem i mas艂em鈥馃悘
(wg tradycyjnej staropolskiej receptury z XVII wieku)
Pierogi馃聽z baranin膮 i kiszonym dzikim czosnkiem gotowanym w bulionie baranim, podane wraz z palonym mas艂em ze 艣wie偶ymi kwiatami czosnku ciekawie zaserwowanym przez kelnera przy stoliku, kt贸ry zrobi艂 鈥 czary mary 鈥 trzeba to zobaczy膰 na w艂asne oczy鈥 super efekt magiczno-wizualny馃敭馃憖聽jak i d藕wi臋kowo-zapachowy馃憘馃徎馃憙馃徏聽馃槈聽Kszta艂t pierog贸w by艂 oryginalny 鈥 ot贸偶 idealnie w ich formie z jak偶e cieniutkiego ciasta wype艂nionego soczystym馃挦wyra藕nym w smaku farszem by艂o to, 偶e ich g贸rna cz臋艣膰 mia艂a miejsce na to, by wype艂ni艂o/dope艂ni艂o si臋 polanym mas艂em, co sprawi艂o, 偶e wr臋cz rozp艂ywa艂y si臋 w ustach. Rozkosz dla podniebienia!

Danie g艂贸wne 1
鈥瀙olski sandacz z faszerowanymi cebulkami w czerwonym sosie鈥馃悷
Styl podania tego dania jest dla mnie wizyt贸wk膮馃槏聽鈥瀓adki鈥 Cebulki i kolory馃寛聽鈥 kto jest wtajemniczony, wie o co chodzi聽馃槈聽A wi臋c bohater dania, czyli sandacz dumnie prezentowa艂 si臋 na ma艣lanym sosie o pi臋knym聽馃挆kolorze (za spraw膮 dodania soku z suszonego buraka) wraz z gotowanymi cebulkami-艂贸dkami馃槈馃浂聽nadziewanymi soczewic膮鈿笍, marchewkow膮馃kasz膮 (kasza jaglana z sokiem z marchewki) i bobem聽馃挌

Danie g艂贸wne 2
鈥瀋iel臋cina z marchewk膮 i groszkiem鈥聽馃惍
D艂ugo gotowana cz臋艣膰 krzy偶owa ciel臋ca, sos na bazie wywaru ciel臋cego i chrzanu, marchewka馃z groszkiem馃挌, m艂ody ziemniak聽馃聽Mi臋so by艂o delikatne, sos 艂agodnie chrzanowy, a marchewka z groszkiem zosta艂a zaserwowana dosy膰 oryginalnie, pi臋knie wszystko to prezentowa艂o si臋 na talerzu ciesz膮c oczy.

Deser聽馃崹
Rurka z kremem waniliowym z dodatkiem bia艂ej czekolady, na jej bokach drzem truskawkowy馃崜聽obok tatar z truskawek i odrobina pudru z hibiskusa聽馃尯Takiej wypasionej rurki z kremem jeszcze nie jad艂am, spodoba艂a mi si臋 opcja z truskawkowym tatarem.

Deska ser贸w馃
Talerz polskich ser贸w zagrodowych z 鈥濿a艅czyk贸wki鈥 dwa krowie馃悇馃悇聽i dwa kozie馃悙馃悙聽plus marmolada z rabarbaru, truskawek馃崜i agrestu oraz ma艣lana bu艂eczka聽馃崬Rewelacyjna jako艣膰 ser贸w, a ta marmolada z 3 owoc贸w by艂a do nich idealna.

Petit four馃崿
Ciastko z konfitur膮馃崻, kr贸wka z ja艂owcem, galaretka z truskawek馃崜聽w pudrze z m艂odego j臋czmienia馃尵Mini rozkosze na zako艅czenie wspania艂ej, niezapomnianej, bogatej we wra偶enia, doznania, rewelacyjnej uczty degustacyjnej.

Kulinarny kunszt Justyny S艂upskiej 鈥 Kartaczowskiej mo偶na odczu膰 w ka偶dym daniu, zachwyca tym, w jaki spos贸b potrafi odtworzy膰 tradycyjne staropolskie przepisy wplataj膮c w to Jej artystyczny nowoczesny twist馃挒

Poprzedni artyku艂Menu Motto – o, to to!
Nast臋pny artyku艂NANAN cukiernia w r贸偶u

2 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AngelLovesDreams

A偶 ma si臋 ochot臋 natychmiast pobiec do restauracji i zje艣膰 co艣 pysznego 馃檪

803FaniLubi臋
5,011Obserwuj膮cyObserwuj

Wydarzenia

2
0
Co o tym my艣lisz? Pozostaw komentarzx
()
x