W dniach, kiedy na naszych talerzach króluje gęsina👑🍴🦆, chciałam wrócić wspomnieniami do dnia 30 października, w którym to odbył się
II konkurs kulinarny „Gęsina na imieninach” zorganizowany przez Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Hotel Moderno w Poznaniu, partnerem była m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz De’GUSTATOR PR
Ja miałam zaszczyt zasilać grono jury🙋🏼♀️, które składało się m.in. z szefów kuchni, dziennikarzy kulinarnych i smakoszy. W skład jury degustacyjnego wchodzili: Adam Chrząstowski, Dominik Narloch Magdalena Ossowska Ania Strazynska Wojciech Wojtkowiak Ewa Michalska Juliusz Podolski Wojtek Lewandowski Anna DembińskaKarolina Mikołajczyk Nieckasz Dagmara Biernacka Jakub J PindychJurorami technicznymi byli: Andrzej Gołąbek i Marcin Stelmaszyk

W zmaganiach brało udział 19 restauracji, m.in. z Poznania, Leszna, Kępna, Krotoszyna oraz Świecia: 3kolory Malta, Restauracja Grodzka12, Lizawka HRPC,Winestone, Hotel Toscania, Hotel Restauracja Wawrzyniak, Marcelino – chleb i wino,Vistula Hotel, IL Padrino Restaurant, Oberża Pod Dzwonkiem, Drukarnia Skład Wina & Chleba Poznań , Steak&Grill Restaurant w Hotelu Moderno, Restauracja „P jak Pysznie” w Kępnie, Restauracja Charlie’s, Sushi Katei, Restauracja Monidło, Restauracja Projekt Alfa z Hotel Altus,Republika Róż, Restauracja Catering Adamo
Każda z nich miała w ciągu 70 minut⏳ do przygotowania przystawkę i danie główne.
A oto wyniki:
W kategorii przystawka🥗
🥇miejsce Restauracja Grodzka12
🥈miejsce Winestone
🥉miejsce – Republika Róż

Przystawka – I miejsce Restauracja Grodzka12
– tatar siekany z gęsi, ogórek, cebula, majonez z francuskiej musztardy, jabłko kompresowane w oleju porowym, marynowana cebula czerwona, pieczywo własnego wypieku, posypka z topinamburu

Przystawka – II miejsce Winestone
Pierogi z farszem z konfitowanej gęsiny na puree z dyni piżmowej, posypane popcornem z kaszy gryczanej, żel z żurawiny, polane sosem z oliwy dyniowej, suszony burak

Przystawka – III miesjce Republika Róż
Mus z wątróbki (marynowana: majeranek, tymianek, amaretto) oblane gorzką czekoladą 75%, ułożony na ciastku owśiany, piana z jabłek, żel jabłkowy, puree z jabłka i chips jabłkowy.
W kategorii danie główne🥘
🥇miejsce – Hotel Moderno Steak&Grill Restaurant
🥈miejsce – Restauracja Grodzka12
🥉miejsce – Hotel Toscania

Danie główne I miejsce Hotel Moderno
Rolowane udko z gęsi z farszem z podrobów i suszonych owoców, mus dyniowy, kasza pęczak z suszonymi owocami, demi glace (w sosjerce), figa zapiekana, sos jeżyowy, sos pikantny z mango.

Danie główne II miejsce Restauracja Grodzka12
Udko z gęsi konfitowane, glazura z demi, z pudrem z suszonego borowika, konfitowane żołądki, prażone pestki dyni, kluski łyżką kładzione, pieczony burak, burak i gruszka marynowana, sos z palonych kości gęsi.

Danie główne III miejsce Hotel Toscania
Udko z gęsi, krokiet ziemniaczany z gęsią, sos z gęsi i jabłka, kapusta modra z rodzynkami, kozia broda, mus z dyni z trawą cytrynową i kefirem.
Królem👑gęsiny czyli uczestnik który zdobył największa liczbę punktów za oba dania została 🏆Restauracja Grodzka12
pychota 🙂