piątek, 26 kwietnia, 2024

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Najnowsze

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w Polsce której przyznano to prestiżowe wyróżnienie.

Pierwsza restauracja z gwiazdką Michelin w Krakowie.

Bottiglieria 1881 mieści się w kamienicy na Kazimierzu. Lokal serwuje nowoczesną polską kuchnię w stylu fine dining oraz posiada imponujący wybór win, albowiem na samym początku był winiarnią.

Gdy tylko przekroczyłam próg restauracji, od razu niesamowite wrażenie zrobiły na mnie detale wykonane z kutej stali, jak np. winorośl czy nogi od stołów z pięknymi drewnianymi blatami. Co jeszcze przykuło moją uwagę, to muzyka. Nie poważna, nie usypiająca, nudna…, a dosyć wyluzowana, jak na takie miejsce np. („La Bamba”:) )  Idąc w tym klimacie, również obsługa była swobodna, bez sztywności, ale oczywiście z zachowaną profesjonalnością.

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

Na początek manager Kajetan Zalewski, który jest także sommelierem zaproponował mi lampkę szampana Laurent Lequart. Z miłą chęcią wypiłam na „dzień dobry” bąbelki celebrując ten szczególny dzień, ciesząc się chwilą w niedawno uznanej, gwiazdkowej restauracji w Polsce.

 

Wyrafinowany minimalizm na talerzach.

 

Dania w Bottiglieria 1881 zawierają kilka składników, co pozwala całkowicie podkreślić wartość produktu tworząc idealną kompozycję. Do tego dochodzi efektowna, ciesząca oko prezentacja. Gra kolorów czy tekstury także nie są tutaj przypadkowe. To wszystko przekłada się na jedną spójną całość, by gość mógł w pełni ukoić zmysły tymi małymi dziełami sztuki.

Za ich przygotowanie odpowiada trzech kreatywnych szefów kuchni – Przemysław Klima (head chef , jak i również współwłaściciel), Paweł Kras oraz Jakub Kojder. Serwują menu sezonowe bazujące głównie na produktach regionalnych.

Niesamowite jest to, że te wszystkie wykwintne „talerze” wychodzą z niezwykłej, bo najmniejszej kuchni, jaką miałam okazję widzieć. Są tam tylko dwa (elektryczne) palniki, mini grill (Green Egg), oraz piec. Totalne chapeau bas Panowie!

 

 

AMUSE BOUCHE

Jako amuse bouche podana została mini tartaletka z wędzonym węgorzem pod majonezem ziołowym oraz efektownie podany na kostkach lodu pomidor na łyżeczce z akcentem róży i maliny.

Te małe „skarby” idealnie pobudziły moje kubki smakowe do dalszej uczty.

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

Nie zabrakło też i pieczywa. Tutaj w towarzystwie masła oraz smalcu z mangalicy z orzechami.

Chleb wypiekany na miejscu był PRZEidealny! Ciepły, pachnący, z chrupiącą skórką.  Niesamowicie mnie uraczył.

 

 

Po takim wstępie, nie mogłam się doczekać kolejnych pozycji, które składały się na 7-daniowe menu degustacyjne.

 

 

PRZYSTAWKI

 

wołowina/ser kozi/chrzan

Pod trzema wyżej wymienionymi składnikami skrywał się tatar wołowy. Delikatne mięso podbijał majonez musztardowy, wraz z ziołami na których ułożony został niczym opłatek 😉 biały blacik z chrzanu i sera koziego.

Bardzo spodobał mi się talerz B1881

Skromnie, a smacznie 😉

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

(po kliknięciu – zdjęcia się powiększą)

poziomka/werbena/ogórek

Jakże byłam zaskoczona, kiedy ze szklanego czajniczka do parzenia herbaty kelner zaczął lać consommé z pomidorów na wcześniej znajdujące się na talerzu świeże poziomki, kulki z kompresowanego ogórka i arbuza. Sprawiało to wrażenie, że jest podane na ciepło…, „hm…. a za oknem gorrrące lato w pełni” – pomyślałam 😉 To tylko taka zmyłka 😉 Ten lekko pikantny, esencjonalny i krystaliczny wywar z pomidorów był jak najbardziej zimny i wspaniałomyślnie wykończony oliwą z dodatkiem liści werbeny.

Aż chciało się wskoczyć do talerza 🙂

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

groszek/grasica/czarny czosnek

Tłem do grasicy w fermentowanym lekko słodkawym czarnym czosnku były zielone warzywa – groszek, bób, fasolka szparagowa. Dla kwasowości i podbicia smaku gdzieniegdzie pojawiała się czerwona porzeczka. Na to wszystko delikatnie swój aromat uwolnił czosnek niedźwiedzi. Całość przyozdobiły kolorowe płatki jadalnych kwiatów.

Lato na talerzu. 🙂

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

DANIA GŁÓWNE

 

grzyby/mleko/morela

Kurki w moreli wraz z marynowanymi rydzami przyprószone kruszonką z panko i orzechów laskowych z odrobiną posypki z suszonej kaczki w stylu katsuobushi. Druga połowa dania, to fundee z delikatnego mlecznego sera Comte z orzechową nutką.

Ależ to była nieziemsko pyszna kombinacja!

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

INTERMEZZO

Zwykle spotykam się z przerywnikiem na oczyszczenie kubków smakowych w postaci sorbetu. Tutaj dla odmiany została podana kombucha na bazie zielonej herbaty z dodatkiem soku z kwiatów czarnego bzu, czyli hyćki. To najpyszniejsza fermentowana herbata jaką piłam. A nie przepadam zbytnio…

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

turbot/kalafior/kalarepa

Turbot sous vide, a na nim płatki marynowanej kalarepy, ikra z jesiotra. Całość dopełniona sosem velouté na bazie kalafiora i migdałów.

Lekko marynowana kalarepa odegrała ważną rolę, subtelnie przełamując delikatność dania.

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

kaczka/seler/kawa

Delikatnie podwędzona pierś z kaczki, czereśnie marynowane w kawie, sos demi glace. Pod liściem szpinaku skrywało się puree z selera oraz kapary z czosnku niedźwiedziego.

Czereśnie marynowane w kawie w tym daniu rozwaliły system! Nie mam pytań! Brak mi słów.

To danie zapamiętam na bardzo długo. Mistrz!

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

DESERY

 

kwaśna śmietana/szczaw/modrzew

Lody z kwaśnej śmietany, słodki sos z toffi ze zredukowanym sokiem z młodego buraka, kwaskowata granita ze szczawiu i dodający leśnego smaczku olej z modrzewia, chabry do ozdoby.

Ten deser był totalną bajką, kolorową ferią smaków!

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

beza/rozmaryn/rabarbar

Klasyczna beza z musem z dodatkiem rozmarynu i konfitury z rabarbaru.

Aromat rozmarynu, wraz z kwaśnym rabarbarem sprawił, że był to mój najlepszy bezowy deser jaki jadłam.

Taki nieoczywisty.

Muszę wspomnieć, że został podany na wyjątkowym jak na restaurację głębokim talerzu. Z legendarnego serwisu obiadowego IWONA produkowanym w Chodzieży, który zadziałał na mnie sentymentalnie. Śmiem twierdzić, że chyba w co drugim babcinym domu takowy stoi w kredensie 😊 Kiedyś to był prawdopodobnie jedyny dostępny z tych eleganckich – tylko taki można było kupić… i to jeszcze na pewno spod lady 😉

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 

PETIT FOUR

Każde menu degustacyjne kończy się małym słodkim akcentem. Bottiglieria 1881 zakończyła moją ucztę dwom rodzajami pralinek.

Kwaskowatą truskawką z jogurtem, oraz obsypaną brokatem o smaku brownie z toffi.

 

Bottiglieria 1881 - restauracja z gwiazdką Michelin

 



Jeżeli należycie do miłośników wykwintnego, niebanalnego jedzenia, które powoduje intensywne wydzielanie hormonów szczęścia, a jeszcze się zastanawiacie, czy zrobić rezerwację i wybrać się do Krakowa. To nie traćcie czasu i łapcie za telefony.

link do strony BOTTI1881



 

Poniżej parę dodatkowych zdjęć.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia