Od ponad tygodnia w Avocado Restaurant & Wine możemy uraczyć się nowym letnim menu☀️📋 Znajdziemy w nim coś dla zjadaczy mięsnych🥩 i roślinnych🌿😉
Ja zaliczam się do tych pierwszych, więc na drugie wybrałam danie z żebrem wołowym🐂, a ze względu na panujące upały 🔥(🙋🏼♀️uwielbiam taki klimat, żeby nie było!!!😎)idealnym okazał się
„Chłodnik z awokado 🥑 i ogórka🥒z piklowanym zielonym ogórkiem, wasabi i czarnuszką” (22 zł)
Oryginalny chłodnik❄️, który na pierwszy łyk wydaje się niewinnie delikatny, ale po jakimś czasie nieśmiało wybija się z niego posmak wasabi💚 przez który nabiera charakteru, a kawałki piklowanego ogórka super przełamują aksamitną konsystencje swoją jędrną chrupkością, oraz dodają kwasowości uaktywniając ślinianki do przyjęcia drugiego konkretnego dania 😉 czyli
„Taco z żebrem wołowym w sosie chili z teriyaki, awokado, papryką, kolendrą, domowymi frytkami i szpinakiem z dressingiem miodowym” (42 zł)
Taco 🌮 z twistem azjatyckim, ciekawy mix, dużo poszarpanego delikatnego mięsa, zapieczone z kawałkami awokado i papryki oraz żółtym serem, które potraktowane sosem teriyaki chwyciło nieco słodyczy, ale chili 🌶 delikatnie to zrównoważyło, dla mnie mogłoby jeszcze więcej zrównoważyć – lubię na pikantniej 💥😛 Wraz z sałatką🥗 i frytkami🍟 wyszła z tego spora porcja, na deser oczywiście miejsca zabrakło, tak to już ze mną niestety czasami jest🙊
Oprócz letnich nowości w karcie, aktualnie w restauracji trwa akcja pt. „Wakacje z Awokado” 🏖podczas której co tydzień w porze lunchu możemy wyruszyć w kulinarną podróż do różnych zakątków świata🌎🗺. Był już Meksyk🇲🇽, Tajlandia🇹🇭, Hiszpania🇪🇸, może nie kraj – ale w zeszłym tygodniu był tydzień wegański🌿🍃🌱, od jutra czyi 6-10.08 będzie tydzień owoców morza🐬🦑🐙, 13-17.08 Włochy🇮🇹, wielkie grillowanie🔥od 20 do 24 sierpnia, a na sam koniec wakacji będzie to podróż do Gruzji🇬🇪27-31.08. Także dużo dzieje się w Avocado, warto zajrzeć👀🍴, szef kuchni Łukasz Wącirz na pewno pysznie Was zaskoczy i głodni nie wyjdziecie 👍😉