piątek, 29 marca, 2024

Nóż a widelec – kultowa restauracja

Najnowsze


Restauracja A NÓŻ WIDELEC
 serwuje dania polskie w autorskim nowoczesnym wydaniu szefa kuchni Michal Kuter , który jest także jej właścicielem. Tutejsza zupa szczawiowa, schabowy, czy rosół to pozycje obowiązkowe✨ przyjeżdżają na nie smakosze z całej Polski i nie tylko. Dawno mnie tam nie było, więc przyszła w końcu pora by się udać☺️🍴
Będąc zwolenniczką możliwości spróbowania jak największej ilości dań, wybrałam menu degustacyjne za 145 zł z wodą, kawą lub herbatą (jest jeszcze opcja za 190 zł z ww. napojami i dodatkowo winem)

Zanim jednak uczta się zaczęła, oczywiście najpierw dostałam „czekadełko”⏳na które skłądały się trzy rodzaje pieczywa 🍞 z masłem: dobrze znany mi i wyjątkowy chleb marcowy od Jacka Bany Chleb Kawa Ciasto oraz dwa wypiekane na miejscu – oryginalny pszenny, bo z konfiturą z czerwonej cebuli, a drugi na podmłodzie z otrębami i ziarnami prażonego słonecznika.

Całość składała się z ośmiu setów🍽

Amuse bouche 🦆

„Kaczka po poznańsku” w wersji mini – to taki mały burgerek🍔z pyzy wypełnionej konfitowanym poszarpanym mięsem z kaczego udka, puree z pieczonego buraka z dodatkiem chrzanu.

Przystawka 🐠
„Wędzona sielawa w marynowanej kalarepie, jogurt ze szczypiorkiem i miętą”

Bardzo przyjemne pysznie letnio… ☀️Rozpływająca się w ustach wędzona sielawa w sakiewkach z cienkich plasterków marynowanej kalarepy, podana na lekkim odświeżającym sosie z jogurtu naturalnego z miętą oraz szczypiorkiem wraz plastrami marynowanego ogórka🥒 i ziołami.

Zupa🍲
„Szczawiowa z jajkiem przepiórczym, kwaśna śmietana, puree ziemniaczane, chrupiący boczek”

Co tu dużo pisać – przecież to „kultowa szczawiowa” – must have. Idealna kwaskowa szczawiowa🍃 o aksamitnej konsystencji z delikatnym maślanym puree🥔, połową jajka przepiórczego🥚🐦, słonym chipsem z boczku🥓, kleksem z kwaśnej śmietany – która dopełniła całości. Najlepsza!🌟

Danie rybne🐟
„Smażony jesiotr wielkopolski, szabel, cytrynowy pęczak z koprem, maślany sos z pomidorem i szczypiorem”

Idealnie przygotowany w punkt jesiotr z Jeziora Powidzkiego🌊w niebiańskim sosie maślanym z pomidorem 🍅i szczypiorkiem, gotowana fasolka szparagowa czyli szabel z bułką tartą oraz kasza pęczak z zielonymi warzywami.

Danie mięsne🐄
„Smażony schab cielęcy, zielone szparagi, zapiekane młode ziemniaki, pieczarka portobello”

Aromatyczny schab cielęcy zamarynowany w ziołach🌿🍃🌱takich jak: rozmaryn czy tymianek, podany ze zielonymi szparagami🎋, pieczonymi ziemniakami🥔wraz z podsmażoną pieczarką portobello z mini cebulkami na maśle oraz sos demi glace. Smak… zapach… wszystko wirowało… Wspaniałe danie, jak jadłam to aż zamykałam oczy z rozkoszy👼

Pre-deser🍦
Sorbet z mirabelki💛 z owocowym szkiełkiem, andrutem i bezą, podsypany kruszonką czekoladową. Pierwszy raz jadłam sorbet z mirabelki, wspaniałe kwaśne odświeżające. Mógłby odegrać rolę intermezzo w tym menu pomiędzy rybą, a mięsem.

Deser🍧
„Mus z truskawek, ptyś z bitą śmietaną, truskawki, sorbet z kwaśnej śmietany”

Przepięknie prezentujące się assiette z truskawek🍓: świeże truskawki, mus truskawkowy oraz pianka truskawkowa z mini ptysiami z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem, a dla przełamania tej całej truskawkowej rozkoszy dołączył sorbet❄️z kwaśnej śmietany – i ten sorbet był przerewelacyjny – wspaniały – mmm… chcę go jeszcze🤗

Petit four🍬
Na koniec wraz z kawą przybyły na mój stół słodkie mleństwa: wyrabiana na miejscu trufla czekoladowa 🍫obtoczona w kakao oraz urocza mini magdalenka czyli biszkoptowe ciasteczko 🥧nasączone pomarańczą🍊 z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Z restauracji wyszłam po około 3 godzinach, przez ten czas byłam rozpieszczana smakami na talerzach oraz bardzo miłą obsługą, taka forma spędzania czasu jest dla mnie idealna… 👌bez pośpiechu, by móc celebrować każdy posiłek… ciesząc się chwilą… 👸🏼

Dla świadomych gości, którzy doceniają i przykładają uwagę do jakości serwowanych potraw nieważne jest, czy trzeba dojechać trochę poza centrum… Naprawdę warto się tam wybrać, wręcz trzeba – jak przecież głosi napis w restauracji, który chwyta za serce💓”Podążaj za tym co Cię uszczęśliwia” – a kuchnia Michała Kutra uszczęśliwia na maxa💖

ps. dobra informacja: restauracja się powiększa, ponieważ aktualnie trwa remont „góry”, będzie więc szansa na łatwiejsze dokonanie rezerwacji🙋🏼‍♀️

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia