piątek, 27 listopada, 2020

Wyzwanie w Republice Róż

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

Zapraszam na kolejny wpis z cyklu „nowa sezonowa wkładka w „Republice Róż” Tym razem widnieje pod intrygującym hasłem „KUCHNIA POLSKA vs. ANDRZEJ GOŁĄBEK”


Jak sam Szef Kuchni mi wspomniał – takie wyzwanie „chodziło” za nim od dawna.
Czy ukazał dania kuchni polskiej wg swojej interpretacji tak, by zdobyły swoich zwolenników, nawet tych zarzekających się, że ich mamine zrazy czy schabowe są najlepsze na świecie? 😉

Zapraszam do dalszego wczytania się…

ZUPY:

Zaczęłam od spróbowania obu zup, pierwsza to


„BARSZCZ UKRAIŃSKI”

Gdy przyniesiono mi talerz do stołu najpierw został pobudzony mój zmysł wzroku – piękny kolor…  Zaraz po sekundzie dotarł do mnie zapach… niezwykle, ale to niezwyyykleee aromatyczny, bowiem barszcz był ugotowany na wędzące i wywarze rosołowym.

No i w końcu gdy go spróbowałam… po pierwszej łyżce doznałam smakowej ekstazy… miał taki głęboki i konkretny smak, idealnie wyważony, pomiędzy słodko- kwaśnym….

Dopełnieniem były warzywa, a między nimi oczywiście fasola…  Oj nie chciało się, by się kończył… 

Dla mnie to najlepszy barszcz ukraiński jaki jadłam. Aż musiałam zamówić na wynos dla mojej mamy, którą również zachwycił. 

„KREM Z PIECZONEGO ZIEMNIAKA z jogurtem, chipsem z boczku”

Kolor zdradza, że ziemniak w kremie nie był osamotniony 😉 ponieważ dla smaczku został tu wkomponowany por z cebulą.

Zjadłam z wielkim smakiem, toż to idealne kremowe trio przyozdobione jogurtowym kleksem i pokruszonym chipsem z boczku.

PRZYSTAWKA:

„GOŁĄBEK WEGETARIAŃKI kapusta włoska, kolorowe papryki, ryż, fasola czerwona, cebula czerwona, pomidory, chilli, sos z wędzonych pieczonych warzyw, żelki jogurtowe, oliwa z pora, puder z buraka”

Gołąbek by Szef Gołąbek, tym razem bezmięsny, czyli „sin carne”. Piszę „tym razem” bowiem w ostatnie lato jadłam wersję tego dania, ale „con carne”, czyli z mięsem.

Kapusta była nafaszerowana lekko pikantnym warzywnym nadzieniem z ryżem, fasolą, cebulą, pomidorami i papryką.

Tak, jak i ostatnio powalił mnie sos, był zajeMEGA!!!Wspaniały! Kipiał smakiem wędzonych pieczonych warzyw, gęsty, intensywny, idealny pod ten gołąbek!

A te ładnie prezentujące się białe punkciki to sfery – jogurtowe żelki z jogurtu, takie jakby małe baloniki które po nagryzieniu uwalniają swoją płynną zawartość. Bardzo miłe kwaskowate przełamanie i urozmaicenie dania.

Do wykończenia wykorzystano puder z ogórka wytworzonego w ramach idei „no waste”, z czego można by powiedzieć Andrzej od bardzo dawna słynie na poznańskim kucharskim podwórku, bowiem zasady te stosował zanim stały się „modne” i tak bardzo nagłaśniane jak ostatnio.

DANIA GŁÓWNE:

„SCHABOWY Z KOSTKĄ puree ziemniaczana, koperek, konfitura z białej cebuli, mizeria, majonez z palonej cebuli”

Czy Wy to widzicie? Jaki piękny schaboszczak z kością? Nie jakiś rozlazły na cały talerz rozbity na milimetr, ale zgrabny kawałek mięsa, godnej grubości, ładnie uformowany. I obtoczony w oryginalniej jak na schabowego panierce – bo w chrupiącym panko.

Po prostu czuło się, że je się mięso – nie podniecają mnie cienkie schabowe wielkości talerza… gdzie czasami grubość panierki przewyższa mięso…

Tutaj przy tym rozpłynęłam się… jak masło, którego Andrzej w kuchni nie szczędzi 😊


Do tego dodatki w postaci ciepłej konfitury z cebuli z aromatem tymianku oraz smakowa intensywna petarda – czarny majonez z palonej cebuli.

Schabowy idealnie komponował się z puree ziemniaczanym konkretnie podrasowanym masłem oraz ze sporą ilością mizerii podanej w osobnej miseczce, na słono-słodko, tak jak lubię.

„ZRAZ WOŁOWY Z BURACZANYMI KOPYTKAMI z kruchym pierożkiem z zasmażaną kapustą, glazurowanym burakiem w winnym sosie, sosem demi glace, wędzonym majonezem i żelem z ogórka kiszonego”

Zraz został zwinięty z cienkiego kawałka mięsa, owszem, ale co ciekawe – nie rozbitego, mimo to było delikatne i miękkie. Wypełnienie to ogórek, musztarda francuska i cebula, a boczek został odesłany na zewnątrz 😉 i to było bardzo smaczne posunięcie, bo fajnie się podpiekł jednocześnie nie pozwalając by zraz za bardzo wysechł.

Kolorystycznie mnie zachwyciły szagówki, zabarwione sokiem z buraczków… Był też i winny burak… tzn. niczego nie zawinił 😉 a wręcz odwrotnie – zrobił bardzo dobrą kwaśną robotę przełamując raz po raz mięsno-kluskowe kęsy, a pomagał mu w tym żel z ogórka – zero waste – wiadomix.

Dodatkowo danie nabrało „sytości” 😉 poprzez mini kruchego pierożka calzone z farszem z zasmażanej kapusty.

Sztosem dla mnie był biały wędzony majonez! Petarda smakowa! No mega pyszny! Andrzej opowiedział mi jaką techniką osiągnął zamierzony cel – szacun!

Wszystko to popijałam bąbelkami – domową „ORANŻADĄ POMARAŃCZOWĄ”

Tak sobie myślę… analizuję… i czego Andrzej się nie tknie, jakiekolwiek by to nie było danie – wyzwanie, dla mnie – znając Jego styl, zasady, doświadczenie… Jest to zawsze gwarancja smakowitej smakowitości smaku! Bo to jest prawdziwa kuchnia od podstaw, nie bazująca na półproduktach. A ja cholernie doceniam takie podejście.

Kultowe dania kuchni polskiej… tak, każdy ma swoje ulubione receptury nie do podważenia, bo przecież każda własna babcia czy mama przyrządza je najlepiej na świecie. A jakże! To oczywiste. Bez dwóch zdań.

Ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto wybrać się na „Adrzejową” interpretację tych dań, by poznać inne pomysły, spojrzenie…. i kompozycje – do których także bardzo przyczyniła się Jego niezastąpiona ekipa kreatywnych kucharzy, którzy jak zawsze mają swój udział w „republikowych” wkładkach. Fajne jest to, że każdy z Nich może dołożyć coś „od siebie” Krzysztof Lisiak, Piotr Grygier, Filip Szczepankiewicz i reszta teamu – brawo.


A ja, jak zawsze z niecierpliwością czekam na następną wkładkę, bo wiem, że na bank coś mnie zaskoczy… Lubię to 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x