czwartek, 21 listopada, 2024

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Najnowsze

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada to miejsce, do którego powinien trafić każdy, kto ceni sobie jakość serwowanych dań jak i profesjonalny serwis.

 

Restauracja Esplanada serwuje dania autorskie dwóch utalentowanych Szefów Kuchni młodego pokolenia: Bartosza Fabisia i Michała Kozłowskiego – zdobywców Kulinarnego Pucharu Polski 2019 w najbardziej prestiżowym konkursie branży gastronomicznej w Polsce.

 

3 sierpnia miałam okazję być zaproszona na kolację otwarcia. Tego wyjątkowego wieczoru Szefowie podjęli gości menu degustacyjnym.

 

 

AMUSE BOUCHE

„Tatar z polędwicy wołowej, domowe pieczywo, masło”

Tatar został efektownie zaserwowany na kości. W posiekane delikatne mięso została wmieszana prażona cebulka i ogórek sweet chili, na wierzch dodano kleks majonezu porowego i oprószono startym suszonym żółtkiem przyozdabiając całość plastrem suszonego boczniaka królewskiego.

Do tatara podano pieczywo własnego wypieku z m.in. z masłem koperkowym.

 

 

PRZYSTAWKA

„Krewetki, pieczony czosnek, chorizo, bisque”

Idealnie przyrządzone w punkt krewetki z odrobiną posypki z chorizo, puree z pieczonego czosnku i pietruszki, do tego trzy rodzaje pomidorów z intensywnym sosem bisque (sos na bazie skorupiaków)

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

ZUPA

„Szczawiowa, jajko, ziemniak”

Klasycznie podany krem ze szczawiu – z jajkiem i krychanymi ziemniakami z boczkiem.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

RYBA

„Halibut, kalarepa, dziki brokuł, dojrzewający boczek, sos maślany”

Co tu dużo pisać, halibut był przyrządzony w punkt. Spodobał mi się dodatek prażonego słonecznika do kaszy pęczak. Do tego mus z pieczonego kalafiora, młoda pieczarka i aksamitny sos maślany. No i plasterek dojrzewającego boczku zrobił tutaj fajną robotę.

Najmniej z wszystkich kolorowe danie, które zasługuje na uznanie 😉

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

INTERMEZZO

„Gazowany chłodnik”

Przerywnik pomiędzy daniem rybnym, a mięsnym skojarzył mi się z chłodnikiem litewskim, tutaj w formie rzadkiej gazowanej pianki.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

MIĘSO

„Królik, ziemniaki gratin, morela, cebula, gorczyca, sos potrawkowy”

Mięsna część menu została zainspirowana daniem, które zapewniło wygraną Szefowi Michałowi w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku 2019.

Na talerzu znalazły się kawałki królika z dwóch części: skoków i combra w towarzystwie sosu z gorczycą, ziemniakami zapiekanymi na styl francuski. Całość podbijał przepyszny chutney z moreli, a wyraźny w smaku chips z musztardy dodał chrupiącego akcentu.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

DESER

„Wuzetka – dekonstrukcja”

Artystycznie podane kultowe ciastko „wuzetka”

– mus śmietankowy z wiśnią
– assiette czekoladowe: biszkopt, lody, chips
– coulis wiśnia
– wiśnia marynowana w wiśniówce

Czyli rozebrana na czynniki pierwsze i ułożona na talerzu przez Szefa Bartosza, którego prezentacje deserów ciągle mnie zachwyca swoją oryginalnością, do gaffiti miłością 😉

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

PETIT FOURS

Na sam koniec kolacji, w efektownej magicznej oprawie cieknącego azotu zaserwowano gościom galaretkę malinową w kwasku cytrynowym, oraz pralinę czekoladową z nadzieniem z czarnego bzu.

 

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

 

Powyższe dania, którymi mogliśmy się rozkoszować, są dostępne w menu, ale oczywiście już w pełnowymiarowych porcjach.

 

Z chęcią wrócę na te dania już w swoim oryginalnym wymiarze, jak i także jestem ciekawa tych pozostałych, których jeszcze nie miałam okazji próbować np. kaczkę.

Poza menu a’la carte, restauracja oferuje osobne menu barowe z którego można zamówić burgera w bułce własnego wypieku, domowy makaron z wołowiną, czy też sałatkę z kurczakiem albo krewetkami.

Bardzo się cieszę z pojawienia restauracji Esplanada Oj długo czekałam, żeby w innym kierunku od mojego zamieszkania niż Poznań, można było udać się, nie dalej niż 30 km i godnie zjeść.

 

Oprócz bryły pałacu, jak i przestronnej kuchni zachwyciło mnie samo wnętrze restauracji.  Wszystko zostało zaprojektowane w gustownym, nietuzinkowym wyszukanym stylu z designerskimi akcentami w postaci obrazów/grafik o tematyce dżungli. Widać, tutaj totalną dbałość o szczegóły.

Nadmienię jeszcze, o czym w swoim powitalnym przemówieniu wspominali przemili Właściciele Pałacu.

Otóż poza restauracją z pięknym tarasem, docelowo w Pałacu na Opieszynie zostanie uruchomiony kameralny butikowy hotel, w którym każdy z pokoi będzie miał swój ekskluzywny i indywidualny wystrój. Znajdować się tam będą również pomieszczenia rekreacyjno – biznesowe, składające się z salek konferencyjnych oraz SPA.

 

Dla mnie to miejsce, już na ten moment zrobiło ogromne wrażenie.

 

Nie mogę się doczekać otwarcia całej części pałacu i zaznania kumulacji przeżyć estetycznych, jaką będzie miał do zaoferowania na czele z wykwintnie i pięknie podanym jedzeniem.

 

Dziękuję za zaproszenie.

 



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia