Restauracja Oskoma, której właścicielem i zarazem Szefem Kuchni jestAdam Adamczak TOP CHEF Polska serwujący autorską kuchnię ciągle zaskakuje, zachwyca smakiem i mega dopracowanymi talerzami✨
Bardzo lubię tam wracać, a tym razem miałam nawet jeszcze miejsce na deser, więc zjadłam 3 pozycje z menu 😊
Oczywiście zaczęło się od czekadełka⏳, którym było pieczywo🥖własnego wypieku, masło z czarnuszką i ulubiona moja oliwa porowa💚
Następnie zostałam poczęstowana efektownie podanym w oparach dymu💨pod kopułką amuse bouche, a była to wariacja na temat pyry🥔🔥 z ogniska podwędzanej dymem na sianku z pora.
🔴Na przystawkę to zamówiłam „tartę z cukinią – hummus z bobu, ocet z kwiatów hyćki, biała morwa” (32 zł)
Podano mi śliczną😍okrągłą mini tartaletkę na kruchym cieście z delikatnym hummusem z bobu, na którym została ułożona dekoracyjnie zwinięta blanszowana żółta i zielona💛💚cukinia z dodatkiem sosu winegret na bazie kwiatów czarnego bzu, który tutaj rewelacyjnie się odnalazł. To było pięknie smaczne 😊❣️
🔴Drugie danie to „grillowany antrykot wołowy – szparagi, kapusta włoska, por, ogony wołowe, ziemniak, czosnek niedźwiedzi” (64 zł)
Antrykot🐂wołowy z „nowoczesnym” 😉 gołąbkiem z młodej włoskiej kapusty i ogonów wołowych, blanszowanymi zielonymi szparagami🎋, grillowanym porem i mega oryginalnie podanym ziemniakiem🥔🧀z parmezanem – pod postacią carbonary 🍝😊 – to był efekt „wow”🤗👍
🔴Na sam koniec zamówiłam deser🍨, do którego inspiracją był spacer po lesie🌲👨🍳 Szefa Kuchni: „czekoladowa szyszka – ciastko cygaretkowe, jałowiec, pędy młodego świerku, pistacja” (32 zł)
Deser wspaniale się prezentował, wrażenie 3️⃣D 😉 na które składała się „kora” z ciasta cygaretkowego z dodatkiem kakao, szyszka z czekolady🍫zrobiona z własnoręcznie przygotowanej formy z prawdziwej szyszki z lasu, zielone szyszki sosny gotowane i marynowane w soku z owoców czarnego bzu, mus z białej czekolady, ziemia z pistacji, chrobotek, a w zielonych kulkach znajdował się sorbet z jałowca z dodatkiem zielonego jabłka🍏
Niesamowity deser! 🌟Jeżeli chodzi o młode szyszki sosny – to po raz pierwszy miałam okazję się nimi zachwycać w przystawce przygotowanej przez Adama, na kolacji Urodzinowej w Restauracji Figa wspólnie z Dawidem Klimańcem gdzie był jednym z zaproszonych szefów kuchni do wspólnego gotowania. To jest smak słodkiego lasu – coś wspaniałego…! 💓No i koniecznie muszę jeszcze wspomnieć o tym, że Adam swoim chrobotkiem w tym deserze odczarował moją niechęć do niego❗️spowodowaną tym, że parę miesięcy temu zraziłam się po wizycie w jednej z restauracji, gdzie był dekoracyjnie dodany do dania i był okropnie gorzko-kwaśśny 😕 Także definitywnie tajemnicę przyrządzania chrobotka idealnego👌 posiadł Adam – byłam zaskoczona, że jednak można dobrze go „obrobić” 👏
Na sam koniec dostałam miłą niespodziankę 💗 w postaci granity z kwiatów czarnego bzu z sorbetem i espumą z rabarbaru potraktowaną magią w postaci ciekłego azotu ❄️
Co tu dużo więcej pisać, wyszłam zachwycona – inaczej być nie mogło… 🤗oczywista oczywistość – Oskoma dla mnie jest wyjątkowa💓Dziękuję Adam za TAKĄ! Restaurację w Poznaniu.