piątek, 18 września, 2020

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

Najnowsze

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Restauracja Margeritta – menu na Walentynki

Restauracja Margeritta znajduje się we Wrześni przy Rynku. Serwuje dania kuchni polskiej, ale i nie tylko. Zamówimy tam również pizzę i makarony.   Lokal jest urządzony...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Z okazji 6-tych urodzin Restauracji FIGA w piątkowy wieczór 14 czerwca odbyła się kolacja degustacyjna. Na to wyjątkowe wydarzenie Szef Kuchni Dawid Klimaniec zaprosił znakomitych kucharzy i cukiernika, by wspólnie zaserwować 5-daniowe menu.

 

Kolacja urodzinowa Figi to dla mnie wręcz z roku na rok wyczekiwane wydarzenie. Oprócz tego, że wzbogaca moje doznania kulinarne, lubię tą całą otoczkę i panującą atmosferę. Dlatego to już któraś z kolei, w której miałam przyjemność uczestniczyć.

Za każdym razem na zaproszenie Szefa Kuchni Dawida Klimańca przybywają zaprzyjaźnieni Szefowie Kuchni jak i też Mistrzowie Cukiernictwa.

W tym roku do podpoznańskich Plewisk przyjechali:

  • Rafał Koziorzemski – Szef Kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni.
  • Bartłomiej Witkowski – Szef Kuchni Hotelu Nicolaus w Toruniu.
  • Sergiusz Hieronimczak – Szef Kuchni restauracji Nifty No. 20 w poznańskim Hotelu Puro.
  • Michał Kleiber – Mistrz Cukiernictwa, obecnie związany z Akademią Czekolady Callebaut.

 

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

 

 

Tegoroczne menu urodzinowe przedstawiało się następująco:

 

Amuse bouche – Dawid Klimaniec

Sarna/pieczarka/szyszka/burak

Nasze kubki smakowe do uczty rozgrzał wyśmienity tatar z sarny. Grubo pokrojone mięso z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie świeżej szyszki oraz buraka, pieczarka i lubczyk. Do tego podano domowe pieczywo oraz emulsję jałowcową.

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

 

Przystawka – Rafał Koziorzemski

Pstrąg/burak/chrzan

Kawałek wcześniej zasolonego pstrąga, który następnie został zamarynowany w soku z buraka i opalony na czarno od strony tłuszczu. Na nim została ułożona remolada z selera i chrzanu oraz chips ze skóry pstrąga z wędzonym kawiorem tejże ryby. Dopełnieniem był mocno skondensowany sos z buraka z wywarem z kurzych łapek i skrzydełek, olej z kopru oraz delikatne podkręcenie sokiem z chrzanu.

Tutaj muszę nadmienić, że nie spodziewałam się, że będę miała okazję ponownie zjeść to danie. Pierwszy raz było na kwietniowej kolacji Polish Chef “Kucharze – nasza historia” w hotelu Herbarium. To danie z serii – jesz i wpadasz w trans 😉 Wrażenia nie do zapomnienia.

Jak sam Szef Rafał wspominał, tego pstrąga przygotował już w sumie ponad 800 porcji. Nic dziwnego, że jest aż tak pożądane 😉

 

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

Szósta kolacja urodzinowa Restauracji Figa

 

Przystawka – Dawid Klimaniec

Boczek/bulion/grzyby

Przystawka była w azjatyckich klimatach. Na talerzach dostaliśmy z lekko chrupiącą skórką rozpływający się w ustach boczek (obsmażony i skonfitowany w maśle i smalcu wieprzowym przez ok 15h oraz flambirowany) ze słodko-słoną glazurą z aromatem pięciu smaków chińskich. 

Na nim był chips ze skóry wieprzowej, a dookoła miks grzybów: shimei, shitake, kalafiorowy i mitake wraz ze świeżymi ziołami (kolendra, bazylia tajska, szczypior) i odrobiną oliwy porowej.

Wszystko to zostało podlane (przez Szefów bezpośrednio przy stolikach) bardzo aromatycznym orzeźwiającym bulionem azjatyckim na galangalu, imbirze i trawie cytrynowej.

 

 

Danie główne – Sergiusz Hieronimczak

Halibut/wanilia/szafran

Szef Sergiusz przygotował danie rybne łącząc kuchnię francuską z kreolską, dodając do klasycznego francuskiego sosu beurre blanc wanilię z Tahiti. Sos był słodkawy z lekko wyczuwalną jej nutą i idealnie komponował się z delikatnym halibutem. Warzywnym uzupełnieniem były jędrne zielone szparagi, dymka oraz marchew. Całość zwieńczył chips z ziemniaka z tymiankiem, soliród i odrobina pomidorowego sosu.

 

 

Intermezzo – Dawid Klimaniec

Ogórek/yuzu/pieprz syczuański

Sorbet z ogórka z marakują i marynowanym imbirem pod którym skrywał się kleks żelu z yuzu. Do tego młode pędy pieprzu syczuańskiego i ogórecznika.

Sorbet idealnie przeczyścił, a sechuan cress swoimi niesamowitymi właściwościami zelektryzował, wyostrzył i spotęgował nasze kubki smakowe, przygotowując je na odbiór następnego dania.

(do tej pory miałam okazję jeść “sechuan button” czyli nie pędy, a kwiaty, które po spróbowaniu dają taki sam efekt-poczucie drętwienia, szoku elektrycznego dla kubków smakowych wprowadzając ślinianki na najwyższe obroty 😉 Trwa to parę minut, ale wrażenie niesamowite.)

 

 

Danie główne – Bartłomiej Witkowski

Antrykot/rabarbar/kalafior/młoda kapusta

Sezonowany grillowany antrykot podany z młodą kapustą z kalarepą i rabarbarem, a także pianą z rabarbaru. Przełamaniem był orzechowy posmak palonego kalafiora w formie puree. Danie wykończono sosem demi glace z dodatkiem rabarbaru oraz odrobiną lekko kwaśnego micro czerwonego szczawiu.

Główną rolę grało oczywiście rozpływające się w ustach mięso, lecz zaraz na drugim planie odpowiednio co do sezonu zaznaczył się w trzech akcentach rabarbar, który idealnie, oryginalnie i nienachalnie urozmaicił danie.

 

 

Deser – Michał Kleiber

Kozi ser/ananas/sudachi

Na deser składał się waniliowy tiul z delikatnym musem na serze kozim i serku philadelphia w połączeniu z delikatną nutą jogurtu (przez co ku mej uciesze miks ten sprawił, że kozi posmak był minimalnie wyczuwalny 😉 ) Do tego ananasowa salsa z delikatnym przełamaniem poprzez kwasowość japońskiego cytrusu sudachi. Słodkim akcentem był krem na czekoladzie mlecznej z dodatkiem oryginalnego żółtego karmelizowanego sera norweskiego. Całość idealnie uzupełniała się nie tylko smakowo, ale i różnorodność struktur była imponująca.

To było idealnie zakończenie owej uczty.

 

 

Petit four

Czekoladowa pralinka w ozdobnym kartoniku na “do widzenia” oprószona kakaem ze złotym brokatem.

 

 

I tak oto przedstawiały się dania zaserwowane w ten uroczysty wieczór z okazji 6-tych urodzin Restauracji FIGA.

 


Oprócz wspaniałych dań jakie miałam okazję degustować, doszła niezwykła atmosfera. Mam na myśli nie tylko tą na sali, ale i też “na kuchni” gdzie miałam możliwość podglądania wszystkiego od zaplecza.

Nie ma nic przyjemniejszego (oczywiście od jedzenia 😉 ) jak obserwacja Szefów perfekcyjnie składających danie z pomocą ekipy, kiedy to z sekundy na sekundę ląduje na talerzu kompletne dzieło.

Do tego nieodłącznym widokiem były stojące w gotowości koło wydawki sympatyczne kelnerki na czele z managerem Michałem Bzdawką sprawnie wszystkim kierującym, by w odpowiednim momencie została wydana określona ilość talerzy, która natychmiast trafiała w synchronicznym serwisie przed gości.

Bardzo podobał mi się pomysł, kiedy to podczas degustacji w tle leciała muzyka odpowiednio wprowadzająca nas w klimat serwowanego dania (np. z odgłosami lasu, azjatycka czy w rytmach reggae)

Jak zawsze kolacji towarzyszyła selekcja specjalnie dobranych win przez Macieja Danielewicza z firmy Amka, a całość poprowadził Hubert Gonera.

Nie obyło się także bez loterii wizytówkowej, gdzie główną nagrodą był samochód BMW na weekend z salonu Olszowiec.

Gratulacje dla przemiłych Właścicieli Figi, Agaty Ratajczak-Przybylskiej oraz Konrada Przybylskiego, oraz życzenia dalszych lat pełnych sukcesów w prowadzeniu tak doskonałej na poziomie restauracji.


 

2 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AngelLovesDreams

Fantastyczne urodziny, świetny event 🙂 Aż ślinka cieknie nie tylko ze względu na dania, ale również na dobór śmietanki kulinarnej.

773FaniLubię
4,918ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...

Fine Dining Week w restauracji Papavero

28 sierpnia wystartowała siódma już edycja Fine Dining Week, która potrwa do 11 września. Festiwal odbywa się w 11-stu większych miastach Polski i skupia...
2
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x