Restaurant Week trwa w najlepsze. Tegoroczna wiosenna edycja festiwalu odbywa się w duchu #SzanujJedzenie. Formuła rezerwacji sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.
Do 17 kwietnia możecie rezerwować stoliki na www.restaurantweek.pl i rozkoszować się 3-daniowym menu degustacyjnym za 49 zł. W każdej restauracji są do wyboru dwa warianty – mięsne lub rybne/wegetariańskie. Jako ambasadorka tego wydarzenia, miałam okazję przetestować przed rozpoczęciem festiwalu obie wersje menu w restauracji Asian Street Food (podaję link do wpisu ) A w dniu otwarcia festiwalu, czyli 3 kwietnia uczestniczyłam z innymi zaproszonymi ambasadorami (blogerami/influencerami) w „kolacji otwarcia” w poznańskiej restauracji Papavero zorganizowanej przez mytujemy.pl, którzy w tym roku mają pod swoją pieczą „festiwalowy” Poznań. Na przywitanie dostaliśmy (jest dodawany dodatkowo do każdego serwowanego festiwalowego menu – goście otrzymują w prezencie) koktajl Martini Fiero & Tonic stworzony na bazie najnowszego wermutu Martini Fiero oraz KINLEY Tonic Water. Ci, którzy unikają alkoholu mogli spróbować Kinley Virgin Mojito.Poniżej menu, które zjecie podczas festiwalu w restauracji Papavero:
MENU A (mięsne)
Przystawka „Krem selerowo-pietruszkowy z emulsją z jarmużu” Bardzo delikatny, lekki krem – idealny przed już bardziej konkretnym daniem głównym, czyli kaczką. Ja sobie dodałam do niego tymianek, który był ozdobą talerza 😉 Danie główne „Kaczka z modrą kapustą doprawioną suszoną śliwką i porzeczkami, podana z domowymi pyzami z naszej pracowni” Jest to już kultowe danie restauracji. Jak na kaczkę, to to jest jeden z najlepszych adresów w Poznaniu. Kaczka jest idealna, miękka, bardzo dobrze doprawiona z chrupiącą skórką. W kapuście można wyczuć lekką korzenną nutę, pyzy są pulchne i idealne pod aromatyczny sos, no i obowiązkowo są i jabłka. Danie kompletnie idealne 🙂 Deser – dla obu menu jest taki sam „Panna cotta kokosowa z limonkowym kawiorem i palonym kokosem” Delikatnie kokosowa pianka z odświeżającym kawiorem, i wspaniałym aromatycznym chrupiącym palonym kokosem – przepyszna kompozycja.
MENU B (wegetariańskie)
(tego menu nie jadłam – przedstawiam tylko zdjęcia) Przystawka „Grillowane tofu na sałatach z granatem, miętą i sosem limonkowo-pomarańczowym” Danie główne „Szpinakowe tagliatelle z boczniakami, suszonymi pomidorami i Parmezanem” Deser – j.w.A więc został jeszcze ponad tydzień, polecam rezerwować miejsca. Do wyboru macie sporo dobrych poznańskich restauracji, i nie tylko – cała Polska zaprasza do stołu 😉 #szanujjedzenie Oprócz tego, że zjecie dania, będzie szansa na nagrodę: Każdy festiwalowy gość będzie miał możliwość wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz – dzięki marce GRUNDIG – dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją. W konkursie recenzenckim do wygrania będzie natomiast rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby je wygrać, należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.