Restaurant Week trwa w najlepsze. Tegoroczna wiosenna edycja festiwalu odbywa się w duchu #SzanujJedzenie. Formuła rezerwacji sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.
Do 17 kwietnia możecie rezerwować stoliki na www.restaurantweek.pl i rozkoszować się 3-daniowym menu degustacyjnym za 49 zł. W każdej restauracji są do wyboru dwa warianty – mięsne lub rybne/wegetariańskie. Jako ambasadorka tego wydarzenia, miałam okazję przetestować przed rozpoczęciem festiwalu obie wersje menu w restauracji Asian Street Food (podaję link do wpisu ) A w dniu otwarcia festiwalu, czyli 3 kwietnia uczestniczyłam z innymi zaproszonymi ambasadorami (blogerami/influencerami) w „kolacji otwarcia” w poznańskiej restauracji Papavero zorganizowanej przez mytujemy.pl, którzy w tym roku mają pod swoją pieczą „festiwalowy” Poznań.

Poniżej menu, które zjecie podczas festiwalu w restauracji Papavero:
MENU A (mięsne)
Przystawka „Krem selerowo-pietruszkowy z emulsją z jarmużu” Bardzo delikatny, lekki krem – idealny przed już bardziej konkretnym daniem głównym, czyli kaczką. Ja sobie dodałam do niego tymianek, który był ozdobą talerza 😉


MENU B (wegetariańskie)
(tego menu nie jadłam – przedstawiam tylko zdjęcia) Przystawka „Grillowane tofu na sałatach z granatem, miętą i sosem limonkowo-pomarańczowym”



A więc został jeszcze ponad tydzień, polecam rezerwować miejsca. Do wyboru macie sporo dobrych poznańskich restauracji, i nie tylko – cała Polska zaprasza do stołu 😉 #szanujjedzenie Oprócz tego, że zjecie dania, będzie szansa na nagrodę: Każdy festiwalowy gość będzie miał możliwość wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz – dzięki marce GRUNDIG – dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją. W konkursie recenzenckim do wygrania będzie natomiast rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby je wygrać, należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.
Parę dni przed kolacją kurier dostarczył mi „paczkę ambasadora” pełną prezentów w duchu zero-waste.
Podczas kolacji dostaliśmy ekologiczną torbę z materiału oraz książkę “Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI” plus inne niespodzianki.

Bardzo mi miło, że znalazłam się w gronie „ambasadorów” tego najpopularniejszego festiwalu smaków w Polsce.





