czwartek, 28 marca, 2024

Znikająca Restauracja

Najnowsze

Kocham Kocham Kocham💗to uczucie, jak moje ciało zaczyna mrowić od wzmożonej ilości pozytywnej nieświadomości✨, a kubki smakowe są na to wszystko totalnie gotowe!!! 🤤🤪
Skąd takie emocje?💥Czytajcie dalej👀
Otóż, w poniedziałek 26.11 wzięłam udział w pierwszej odsłonie niesamowitego partyzanckiego projektu kulinarnego jakim jest Guerrilla Dining – Гэрила owianego nutką tajemniczości🙈, wszystko to w imię wyrafinowanej przyjemności🌟Chodzi o „Znikającą restaurację”🕳(na terenie Poznania i Wrocławia) działającą w wyznaczonych terminach i w różnych lokalizacjach, oczywiście wyłącznie na rezerwacje, goście dokonując jej nie wiedzą gdzie odbędzie się kolacja🤷🏼‍♀️, taka informacja zostaje ujawniona📞 dopiero z jednodniowym wyprzedzeniem. Ten wspaniały projekt to sprawka duetu składającego się ze Ślązaka Mateusza Żurka Mateusz Żurek Kanadyjczyka Jahmarley Juanito Grant z jamajskimi korzeniami.

Ku mej uciesze🤗tematem przewodnim było zastosowanie odrzutów, skrawków, części i resztek, które w kuchni nie są w 100% wykorzystywane, piąta ćwiartka i niewygodne partie mięsa🥩, wszystko to w imię tego, by odjąć im negatywne skojarzenia lub wcześniejsze doświadczenia, poznać, polubić je na nowo, docenić, nie marnować, tylko smakować i się rozkoszować😋

A więc tematyka kolacji idealnie wstrzeliła się w moje gusta smakowe😋, zjeść rzadko serwowane w restauracjach „te części”, i to jeszcze w tak niebanalnej formie przyrządzenia, to jest coś niesamowitego❣️Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego, niż to, kiedy talerz po talerzu dostaje się dania, które zaskakują. Nieoczywiste połączenia, podania… Feria smaków🌪Adrenalina, ciarrry, podniecenie🤑 Dla mnie jako foodie’sa to było rewelacyjne doświadczenie. 
Także w danym dniu o g. 16:00 odbyła pierwsza z dwóch (następna o g. 18:00)kolacja w „Znikającej restauracji” w nieoczywistym jak na taką kolację miejscu, bo w Kahawa Kawa i Książka kawiarni w której sami wypalają kawę z Afryki, i można zaopatrzyć się w dostępne tam książki. A więc „3 w 1” kawiarnia☕️, palarnia🔥 i księgarnia 📚- na ten czas ustawiono tam stół na 8 osób. No i się zaczęło 💣
Kolacja obejmowała siedmiodaniowe menu🍽, dwa rodzaje wina🍷 i wodę🍶 (150 zł), całe menu było dla nas niespodzianką😎, ponieważ nie wiedzieliśmy co po kolei będzie nam serwowane, jaka ja byłam happy🤗, jak tylko zobaczyłam po pierwszym daniu, że są podroby! 5-ta ćwiartka…👍

Przystawka 1 – OZÓR👅🐷
„Polskie nigiri”🍣 Zaczęło się delikatnym jak chmurka puree ziemniaczanym, z minimalistyczną panierką, takim light krokietem, potem swoją rolę dumnie odegrał ozór, prezentując się na górze, duet ten na środku przepasano włoską kapustą i obsypano odrobiną zielonej części dymki, a chrzan godnie zakończył ową rozkosz podniebienia, szczypiąc w język… Kompozycja zagrała bardzo na tak.

Przystawka 2 – SERCE♥️🐂
Tatar z posiekanego serca wołowego, wymieszany z gorczycą, szalotką, przyprawiony gąłką muszkatołową, żółtko pozostawiono do samodzielnego wymieszania, wraz z posiekaną gruszką🍐 i odrobiną sera gorgonzola🧀, było też i pieczywo🍞
Serce wołowe jadłam już w wersji grillowanej, suszonej, ale nigdy surowej Myślałam, że gorgonzola zdominuje cały tatar, ale tak się nie stało, wręcz super podbiła całą kompozycję, ciekawym dodatkiem była też gruszka.

Zupa – FLAKI➿〰️➰🐮
Flaki wołowe w mandarynkach, które zanim się dowiedziałam, że są po jamajsku🇯🇲, myślałam, że są na tzw. orientalną nutę⛩, bowiem na pierwszy „łyko-kęs” przypominały mi tamtejsze smaki, a okazało się, że to karaibskie klimaty🏝 Wow, nigdy bym nie pomyślała, że będę jadła je w takiej wersji! 
Dodatkowo było mega zaskakujące to, że te flaki nie było „czuć”🐽tak intensywnie flakami, jak to zwykle bywa… 
Sposób podania ich był naprawdę oryginalany – słodko-kwaśny mandarynkowy sos zabielony śmietaną, do tego bataty pokrojone w kostkę, lekko przebijający się posmak anyżu, mi jeszcze do pełni szczęścia brakowało pikantności, jakaś hot papryczka🌶 byłaby mile widziana.
Ale to naprawdę było coś! Jak tak karmią na Jamajce, to ja chcę tam lecieć✈️

Sałatka – SŁONINA⚪️🐖
Gdy położono przede mną talerz, myślałam, że to jest tzw. wkładka do zupy/kremu, ale nie, bo to była sałatka😄Na początku aż się zaśmiałam, bo taka mega minimalistyczna, ale wiecie co? To była petarda petard!!!! 
Wędzona słonina+liście botwinki+czerwony grapefruit+paseczki buraczków+miód+chili+mięta.
Jadłam i byłam w transie🤩To mini danie zachwyciło nas wszystkich przy stoliku❗️wędzona słona słonina, skradła nam serca 💞- w środku była miękka, a z wierzchu lekko chrupiąca, do tego odświeżający kwaśny grapefruit🍊, dodatek świeżego ostrego chili🌶, odrobina słodkiego miodu🍯 i odświeżające ilistki mięty🍃 – sztos! Minimalistyczny sztos sztosów! Ja chcę taką słoninę jeść częściejjj i więcejjjj!!! 💎

Danie I – ŁAPKI🐾🐓
Kurze łapki – chicken feets we własnym wywarze, był kleisty… lekko pikantny, z dynią🎃 i marchewką🥕. Obgryzłam je co do jednej kosteczki oblizując palce🤤Delicious! Kości, skóra, ścięgna i chrząstki – toż to sam kolagen👍

„Pazury z kury” – Ja już kiedyś jadłam kurze łapki i to nie raz, nie dwa, ponieważ pochodzę z tzw. gospodarstwa, a tam hodując zwierzęta był bezpośredni dostęp do „mięsa” i jego obróbki… jadło się dużo „więcej-inaczej” niż w mieście☺️Np. wychowałam się na gołębiach🐦, które miały swoje gniazda w oborze🐄
Jestem ze wsi i nie straszne mi takie rarytasy, także tutaj przypomniały mi się smaki z dzieciństwa, a i jeszcze kurzy kuper wcinałam, aż mi się uszy trzęsły (oczywiście „ta” konkretna część została wycinana )😆Nasze kury były eko, zielono, szczęśliwe – sama je podkarmiałam, więc no… sami rozumiecie 😁

Danie II – POLICZEK&OZÓR👅🐷
Oryginalnie podany policzek wieprzowy marynowany w miodzie🍯 z cytryną🍋, obtoczony w uprażonym maku⚫️, na ozorze wieprzowym z odrobiną tartej skórki cytrynowej.

Deser WĄTRÓBKA🌰🦆
Pâté z gęsich wątróbek na cydrze, bita śmietana⚪️ z mascarpone i białą czekoladą, pokruszone maślane ciastko🍪, mięta🍃 i kwiatek🌸-bratek 
Jako, że ową kolację jadłam w pierwszej turze gości, o g. 16:00 nasz deser🍨 nie był jeszcze pod postacią lodów, późniejsza kolacja już takowe miała. Mi to nie przeszkadzało, ale w trakcie zajadania się nim, nadmieniłam, że pasowałoby, żeby to właśnie były wątróbkowe lody🍦No, ale widocznie nie zdążyły się zmrozić, albo po naszej kolacji zmieniono koncepcję🤔Co nie znaczy, że deser nie był wyjątkowy i smaczny – a jakże! Mascarpone z wątróbką świetnie się połączyło👍

I tak właśnie przedstawiało się menu tej tajemniczej🔮 kolacji. Jeszcze muszę wspomnieć o tym, że sprawcy tego pozytywnego zamieszania💫dobrze sobie poradzili na dość niewielkim zapleczu kuchennym, wiem, bo żegnając się zerknęłam przez kuchenne drzwi🚪😉 (ps. Pozdrowienia dla Michaliny, która na ten czas przeistoczyła się w obsługującą nas kelnerkę🧚🏻‍♀️)

Szkoda, ze „zniknęliście”🕳i już Was w takiej opcji „nie zjem” bo bym wróciła…🍴
Niektórzy wymiękali przy flaczkach i pazurach🤭a ja chciałam jeszcze😀Dla mnie to nie było obrzydliwe, a ekscytujące🤩doświadczenie kulinarne – miałam możliwość zjeść je tak całkiem inaczej przyrządzone, tym bardziej, że ciężko😕o takie dania w restauracjach do których chodzi się na co dzień…

Nie wiem, czy ktoś dobrnął do końca tej recenzji🤔, która nie do końca jest typową🤪, bowiem poprzeplatałam ją moimi osobistymi wstawkami-wspomnieniami, owiałam ją nutką nostalgii… ale nie dało się inaczej 😉Piszę jak czuję, czuję jak piszę 😉😁☺️
Dziękuję Mateuszowi i Jahmarley’owi, za to, że mogłam cofnąć się w czasie🚇, i za to, że pierwszy raz jadłam „te odrzucane części” w takim wydaniu👌Szanuję!🙌

Druga edycja będzie już w innej tematyce, czekam więc… Czym tym razem zaskoczycie?🤓

Facebook klik  

Instagram klik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia