wtorek, 20 października, 2020

„Wieczór w Wenecji” – włoskie klimaty na talerzu

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

9 marca spędziłam na kolacji 🍽 „Wieczór w Wenecji”🎭🇮🇹czyli na III Kolacji Szefów Kuchni Piano Bar Restaurant & Café Executive Chef Krystian Szopka oraz Sous Chef Wojciech Świątek wraz z Gościem specjalnym Grzegorzem Łapanowskim przygotowali kolację degustacyjną na której zaserwowano 6 dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej z mocnym akcentem na region Venetto oraz pairing win.

Jako czekadełkopodano pyszne grissini🥖 i oliwki.

APERITIFF 🍹🍊„ Prosecco Treviso / Caprise Aperitivo / Twist z pomarańczy

MENU

1/ Przystawka zimna 🍐🧀🥓
“Prosciutto San Danielle, gruszka, Taleggio, ricotta”
Dla mnie było to jedno z lepszych dań tej kolacji💓czyli słodka ugotowana gruszka podana w całości, wypełniona tłustym serem, której dół został owinięty słoną szynką, do tego kwaśny sos na bazie balsamico – smaki idealnie się uzupełniały, przenikały – na samą myśl dostaję ślinotoku 🤤

2/ Przystawka ciepła 🐚🍚🍋🥕
“Risotto cytrynowe, przegrzebki, olej bazyliowy, marchew” Przegrzebek na pysznym cytrynowym risotto udekorowany chipsem z marchwi.

3/ Zupa 🍲🐟🦐🌶
“Pikantna zupa rybna, koper włoski”
Wywar rybny z dużą ilością warzyw, z arabską nutą goździku i imbiru.

4/ Danie główne / ryba / 🐟🥟🦐
“Makrela, ravioli z owocami morza, czarna soczewica, karczochy, sos ze skorupiaków”
Dla mnie w tym daniu urzekło mnie💓ravioli – z krewetką, imbirem, szalotką, koprem włoskim, masłem homarowym i naturalnym. Ta krewetka i to masło wypływające z tego maleńkiego pierożka – rewelacyjna wspaniałość❣️wybuchające smakiem! A karczoch był lekko zamarynowany – eksperyment smacznie udany 😉

5/ Danie główne / mięso / 🥩( propozycja Grzegorza Łapanowskiego)
“Rostbef, poliki wołowe, konfitura cebulowa, buraki pieczone, grzyby, topinambur, zielona oliwa”
Na talerzu znalazła się inspiracja “arancini” czyli zamiast risotto był orkisz zapanierowany w głębokim oleju wraz z mięsem z ogonów wołowych i policzków. Kawalek rostbefu z mocnym pieczeniowym sosem oraz chips i puree z topinamburu – które było dla mnie przesmaczne👌🏻aksamitne, śmietanowe – niby to tylko puree z tompiamburu, ale dla mnie jedno z lepszych, które miałam okazję do tej pory zjeść😋ps. buraki były od teścia Grzegorza 😁
Niestety nie doszukałam się grzybów, zagadnęłam więc autora dania, i „prawdopodobnie były to borowiki w sproszkowanej formie dodanej do sosu…”🧐Muszę tutaj uwagę zwrócić na kompozycję podania dania – dla mnie trochę chaos na talerzu😏co nie znaczy, że nie było smacznie…

6/ Deser 🍨
“Mascarpone, espresso, lody pistacjowe” – deser był perełką🌟 – perardą💥tej kolacji! Miałam ochotę na więcej 🤩

DEAGESTIVE🍸🍋 „Limoncello Liquore Dolce Di Limoni E Grappa”

Proszę zwrócić uwagę jak pięknie była zaaranżowana restauracja 😍Po wejściu na salę uwagę przykuwała oryginalna gondola, cudownie się prezentowała, a dodatkowego🇮🇹włoskiego klimatu nadawała przygrywająca na pianinie 🎹muzyka na żywo oraz w przerwach humorystyczny występ zespołu 🎸🎤PPNOU – Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele PPNOU Pani Marto Marta Klimowskabyło pięknie

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x