Wczoraj w hotelu Moderno w Poznaniu odbył się konkurs „W mięsie siła – wieprzowina na karnawał” w którym miałam zaszczyt zasilać grono jury, dziękuję☺️ za zaufanie i zaproszenie Juliuszowi Podolskiemu
Poniżej przedstawiam wyniki oraz załączam zdjęcia z opisami dań.
W kategorii przystawka:
🥇miejsce – Restauracja Grodzka12 🥈miejsce – Republika Róż 🥉miejsce – Hotel Moderno „Steak & Grill Restaurant”
W kategorii danie główne:
🥇miejsce – U Bielawnego 🥈miejsce -Republika Róż 🥉miejsce – Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka
Tytuł👑🐷🏆 „Króla Wieprzowiny ” za zdobycie największej liczby punktów za oba dania, otrzymała restauracja „U Bielawnego”
Mistrz Wieprzowiny U Bielawnego – przystawka Ozór wieprzowy sous vide 59°C przez 45h marynowany w gorczycy, sos cytrynowy z chrzanem, concasse z buraka (burak gotowany w miodzie i occie) kulka – „bomba” z Kaszanki Podlaskiej.
Gratuluję👏
W konkursie udział wzięło 12 restauracji. Za jakiś czas udostępnię post ze wszystkimi zdjęciami dań, które ocenialiśmy.
A poniżej jeszcze raz zwycięskie dania z innej perspektywy, z opisami, oraz zdjęcia z ogłoszenia wyników.
Przystawka – I miejsce „Ozory wieprzowe duszone w winie, placek ziemniaczany, pieczarka portobello, tzatziki z polskiego ogórka, pomidorki koktajlowe na miodzie, sałatka z rukoli z oliwą pieprzową i oliwa porowa” Waldemar Kaniewski Łukasz Misiorny Restauracja Grodzka12
———————————————————————————————————————————————————————————–
Przystawka II miejsce „Terina z serc, nerek, ozorow i wątroby wieprzowej, sos estragonowy, lody musztardowe, majonez lubczykowy, ciastko parmezanowe” pomysł i wykonanie Krzysztof Lisiak Republika Róż
———————————————————————————————————————————————————————————-
Przystawka III miejsce „Galaretka pietruszkowa z kawałkami ozora, jabłko kompresowane, mus chrzanowy, pâté z wątróbki panierowana w pudrze z buraka, majonez tymiankowy, posypane kruchym ciastkiem z orzechami” Hotel Moderno Dominik Śniady Jakub Zając
———————————————————————————————————————————————————————————-
Danie główne I miejsce „Policzek glazurowany w wiśniówce, spaghetti z dyni marynowane w marynacie gastrick (ocet winny, cukier, cynamon, goździki, skórka z pomarańczy) puree z pasternaka z białą czekoladą, sos béarnaise, chrobotek reniferowy, pieczone ziemniaki w soli” Danie przygotowane w duecie z Angelo Colombo z Bistro Dobra Zmiana z Białegostoku , Dominik Bielawny U Bielawnego
————————————————————————————————————————————————————————————
Danie główne II miejsce „Karkówka, puree z przypalonej cebuli, kasza bulgur z jagodami goji, miętą, sosem sojowym, pierożek z tempury z kapusta zasmażana z boczkiem,piklowana cebulka, majonez majerankowy, demi glace” pomysł i wykonanie Piotr Grygier Republika Róż
———————————————————————————————————————————————————————————-
Danie główne III miejsce „Polędwiczka gotowana, „kulka zbożowa” z mieszanki zbóż z jajkiem, sos z zielonego pieprzu i z zielonej herbaty, blanszowana marchewka, boczek, siano z pora” Dariusz Wierzchowski Paweł Stępień Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka
————————————————————————————————————————————————————————————
„Mistrz Wieprzowiny” U Bielawnego – przystawka Ozór wieprzowy sous vide 59°C przez 45h marynowany w gorczycy, sos cytrynowy z chrzanem, concasse z buraka (burak gotowany w miodzie i occie) kulka – „bomba” z Kaszanki Podlaskiej. Danie przygotowane w duecie z Angelo Colombo z Bistro Dobra Zmiana z Białegostoku , Dominik Bielawny U Bielawnego