W środę 26.09 w odnowionych wnętrzach restauracji Sushi Kateiznajdującej się w podpoznańskim Puszczykowie, odbyła się I kolacja degustacyjna, na której zostało zaprezentowane nowe menu kuchni ciepłej autorstwa nowego Szefa Kuchni Fabian Stube, który od wielu lat specjalizuje się w kuchni japońskiej oraz koreańskiej, serwując ją także na własny sposób.
Tego wieczoru menu degustacyjne?wyglądało następująco:
1. Na powitanie, jako amuse bouche nasz apetyt zaostrzył kawałek opalanego tuńczyka?? w „tajnej” posypce ?
„tuńczyk, kawior z sosu sojowego, mikro zioła”

2. Następnie dostaliśmy najlepiej zrobione tofu, jakie do tej pory jadłam, z zewnątrz pikantne?, a w środku delikatne, dla złamania tekstury dodano prażony makaron ryżowy i słonecznik ? „Dubu tofu – tofu, dymka, gochujung, sezam, czosnek, prażony słonecznik”

3. Nie mogło zabraknąć sushi?, a więc przekąską było „Nigiri hamachi” z rybą z rodziny Seriola? (rodzaj ryb okoniokształtnych z rodziny ostrobokowatych)

4. Zachwyt wzbudziła przepyszna krewetka ? w migdałach podana z czarnym⚫️słodko-ostrym sosem „Ebi amando tempura – krewetka tygrysia, migdały, chilli”

5. W menu pojawił się także krem z batatów?, lekko pikantny?, z dodatkiem odrobiny mleczka kokosowego?, bardzo fajnie zagrał w nim chips z ciasta spring Rolls ? „Kurimu yamuimo – pieczone bataty, chilli, edamame, dymka, chips z ciasta spring rolls, prażony słonecznik”

6. Danie główne, które zagościło na naszych stołach to „Yeon-eo suteki – łosoś atlantycki, pak choi, selekcja zielonych warzyw, sos bibimbap, ryż” Soczysty kawałek smażonego łososia ? z rewelacyjnym ryżem?z olejem sezamowym (uwielbiam go w wydaniu Fabiana ? ) w towarzystwie mini cukinii?, kapusty pak choi i groszku cukrowego, no i lekko pikantny sos o uroczej nazwie „bibimbap” ?

7. Po łososiu Szef Kuchni??? zaserwował nam piękną wizualnie i smaczną niespodziankę spoza menu, a był to tatar z tuńczyka?z odrobiną kolendry☘️, marynowanym imbirem, sosem sojowym z nutą suszu katsuobushi (suszone płatki tuńczyka bonito) podany z jajkiem przepiórczym?i kawiorem z żubrówki z pędami sosny, do tego
chipsy z ciasta spring rolls, majonez wasabi, wszystko to ułożono na sianku z pora. Coś wspaniałego! ?

8. No i przyszedł czas na deser?: „Togarashi aisu – lody chilli, ziemia jadalna o smaku czekolady, mango” Lody?o pięknym kolorze♥️ z dodatkiem koreańskiej pasty chilli gochujang, które były poprzez to lekko słono-pikantne?, a świeżości tej lodowej przyjemności dodało mango ??

Ten wyjątkowy wieczór umilała nam muzyka? na żywo w wykonaniu duetu?Zosi Kurowskiej i ?Jakuba Wilczka, a na sam koniec odbyła się licytacja obrazów ?autorstwa ???Igi Brzeskot-Nowak i ???Zbigniewa Boguckiego z której dochód został przeznaczony na „Stowarzyszenie Przyjaciół Domu Dziecka w Bninie”.
Tą kolacją degustacyjną, restauracja Sushi Katei udowodniła, że już nie są typowym susi barem, jak do tej pory, a restauracją fusion, w której możemy rozkoszować się ferią azjatyckich smaków. Bardzo dziękuję za zaproszenie ? Na tak profesjonalnie zorganizowaną kolację za którą stała rewelacyjna Paulina Korus ?ze wspaniałą kuchnią Fabiana, którzy tworzą niesamowity klimat i aurę?wraz z całą ekipą i Panią Właścicielką Magdaleną Lotko trzeba się wybrać! 10.10 odbędzie się druga edycja i może następna, ponieważ miejsca schodzą jak „ciepłe bułeczki” ?