piątek, 19 kwietnia, 2024

Ryby i owoce morza w Słoniu

Najnowsze

Wreszcie poszłam tam, gdzie dawno mnie nie było🤷🏼‍♀️, czyli… moim zdaniem (nadal je podtrzymuję🙋🏼‍♀️) do najlepszej w Poznaniu restauracji serwującej ryby🐟🐠i owoce morza🦑🦐🐙🦀 Słoń 🐘znajduje się w City Parku, a o rozpieszczanie kubków smakowych gości dba szef kuchni👨‍🍳 Marcin Szymański
W środku znajduje się imponująca🤩lada ze świeżymi owocami morza i rybami różnych egzotycznych gatunków, można sobie podjeść i wybrać oczami👀, to na co mamy ochotę😋

Miałam problem co zamówić🤔, czy ich rewelacyjne❣️carpaccio z ośmiornicy🐙 (polecam!), czy przegrzebka🐚, zamówiłam jednak to drugie:

🔸”Małż św. Jakuba grillowany – puree z zielonego groszku, sos dijon, rukola, affilla cress, cytryna” (cena za szt. 38 zł)

Pięknie😍podany na muszli idealnie zrobiony dorodny „skalopek” w wyrazistym sosie na bazie musztardy dijon wraz z delikatnym groszkowym puree💚Dookoła zieleniła się pikantna rukola z sakura cress i odrobiną affilli cress – to mikro zioła🌱🌿, pierwsze przypomina w smaku rzodkiewką, a drugie groszek cukrowy – małe, a jak znacząco odgrywa swoją rolę w daniu.

Oj tak! To właśnie tutaj są serwowane jedne z najlepszych przegrzebków w Poznaniu – jeżeli ktoś z Was je uwielbia, tak jak ja🤤💗- to koniecznie się wybierzcie.

Na drugie danie skusił mnie zębacz🦈⚙️, którego nigdy nie jadłam☺️W sumie to nie często spotykam go w menu… 📋

🔹”Filet z zębacza – sos z pieczonej papryki, sos chrzanowy, cytryna, sakura cress” (100g za 47 zł)

Zębacz występuje w północnym Atlantyku🌊. Nie łatwo go przyrządzić🔪, lepiej go upiec niż usmażyć, by był soczysty i delikatny – i takiego właśnie dostałam na talerzu🤗W smaku przypomina żabnicę🐸🐠, a nawet i z lekka kurczaka🐔Bardzo dobra ryba!👍Dostałam do niej w dwóch osobnych pojemniczkach sosy: lekko pikantny paprykowy🌶i łagodny śmietanowo-chrzanowy🍚- oba super podbiły smak ryby. Jako dodatek zamówiłam „Szpinak baby” 🍃z czosnkiem na maśle i białym winie (10 zł) – idealny wybór 😊

Krótko po tym jak złożyłam zamówienie, dostałam „czekadełko”⏳- dwie ciepłe bułeczki🍞 z pastą z bakłażana🍆, do tego oliwa. Jak już może zauważyliście zawsze wspominam o „czekadełku” czy „amuse bouche”, ponieważ moim zdaniem jest to bardzo miły gest ze strony restauracji na mini-zaspokojenie pierwszego głodu, a także pobudzenie⚡️ kubków smakowych do dalszej uczty🍽

Ze Słonia nie chce się wychodzić – jest smacznie, panuje swobodna atmosfera✨ do tego dochodzi sympatyczna obsługa i gustowne wnętrze💫 🌟Lubię to! 👍

Odnośniki do klikania :

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia