Wreszcie poszłam tam, gdzie dawno mnie nie było??♀️, czyli… moim zdaniem (nadal je podtrzymuję??♀️) do najlepszej w Poznaniu restauracji serwującej ryby??i owoce morza???? Słoń ?znajduje się w City Parku, a o rozpieszczanie kubków smakowych gości dba szef kuchni?? Marcin Szymański
W środku znajduje się imponująca?lada ze świeżymi owocami morza i rybami różnych egzotycznych gatunków, można sobie podjeść i wybrać oczami?, to na co mamy ochotę?

Miałam problem co zamówić?, czy ich rewelacyjne❣️carpaccio z ośmiornicy? (polecam!), czy przegrzebka?, zamówiłam jednak to drugie:
?”Małż św. Jakuba grillowany – puree z zielonego groszku, sos dijon, rukola, affilla cress, cytryna” (cena za szt. 38 zł)

Pięknie?podany na muszli idealnie zrobiony dorodny „skalopek” w wyrazistym sosie na bazie musztardy dijon wraz z delikatnym groszkowym puree?Dookoła zieleniła się pikantna rukola z sakura cress i odrobiną affilli cress – to mikro zioła??, pierwsze przypomina w smaku rzodkiewką, a drugie groszek cukrowy – małe, a jak znacząco odgrywa swoją rolę w daniu.
Oj tak! To właśnie tutaj są serwowane jedne z najlepszych przegrzebków w Poznaniu – jeżeli ktoś z Was je uwielbia, tak jak ja??- to koniecznie się wybierzcie.

Na drugie danie skusił mnie zębacz?⚙️, którego nigdy nie jadłam☺️W sumie to nie często spotykam go w menu… ?
?”Filet z zębacza – sos z pieczonej papryki, sos chrzanowy, cytryna, sakura cress” (100g za 47 zł)

Zębacz występuje w północnym Atlantyku?. Nie łatwo go przyrządzić?, lepiej go upiec niż usmażyć, by był soczysty i delikatny – i takiego właśnie dostałam na talerzu?W smaku przypomina żabnicę??, a nawet i z lekka kurczaka?Bardzo dobra ryba!?Dostałam do niej w dwóch osobnych pojemniczkach sosy: lekko pikantny paprykowy?i łagodny śmietanowo-chrzanowy?- oba super podbiły smak ryby. Jako dodatek zamówiłam „Szpinak baby” ?z czosnkiem na maśle i białym winie (10 zł) – idealny wybór ?

Krótko po tym jak złożyłam zamówienie, dostałam „czekadełko”⏳- dwie ciepłe bułeczki? z pastą z bakłażana?, do tego oliwa. Jak już może zauważyliście zawsze wspominam o „czekadełku” czy „amuse bouche”, ponieważ moim zdaniem jest to bardzo miły gest ze strony restauracji na mini-zaspokojenie pierwszego głodu, a także pobudzenie⚡️ kubków smakowych do dalszej uczty?

Ze Słonia nie chce się wychodzić – jest smacznie, panuje swobodna atmosfera✨ do tego dochodzi sympatyczna obsługa i gustowne wnętrze? ?Lubię to! ?


Odnośniki do klikania :
- strona na facebooku Słoń
- instagram Słoń
- strona www Słoń
- menu
- lokalizacja Wyspiańskiego 26A / 1, 60-751 Poznań mapka