piątek, 19 kwietnia, 2024

Poznańscy Kucharze Razem – Polska Kulinarnie Niepodległa

Najnowsze

Wieczór w dniu 100-lecia Odzyskania Niepodległości Polski 💯🇵🇱spędziłam podczas wyjątkowego wydarzenia kulinarnego pod hasłem „Poznańscy Kucharze Razem – Polska Kulinarnie Niepodległa” w restauracjiNIFTY No. 20 w hotelu PURO Hotels na kolacji🍽przygotowanej przez jednych z najlepszych poznańskich Szefów Kuchni👨‍🍳✨, a co za tym idzie mogłam doświadczyć wspaniałych wrażeń kulinarnych🤤i raczyć się serwowanym menu degustacyjnym wraz z pairingiem tylko i wyłącznie polskich win🍷🇵🇱
Było kameralnie, uroczyście, wszystko przebiegało tak jak powinno… z bardzo miłą obsługą i synchronicznym serwisem. Podczas gdy my zajadaliśmy się daniami, ich autorzy byli „wywoływani” do mikrofonu🎤przez prowadzącego Hubert Gonera Hubert Gonera z Landbrand by opowiedzieć nam jak zostały przygotowane🔪

A gotowali dla nas:

⭐️ Sergiusz Hieronimczak Sergiusz Hieronimczak TOP CHEF Polska – Gospodarz wieczoru – Szef Kuchni NIFTY No. 20,PURO Hotels
⭐️ Patryk Dziamski Patryk Dziamski Top Chef Polska – Szef KuchniRestauracja Aroma by Patryk Dziamski
⭐️ Jakub Kasprzak – Szef Kuchni Restauracja LumièreBest Western Hotel Edison 
⭐️ Michal Kuter – Szef Kuchni Restauracja A NÓŻ WIDELEC
⭐️ Tomasz Purol Tomasz Purol TOP CHEF Polska – Szef Kuchni Blow Up Hall 5050 Hotel 
⭐️ Dawid Łagowski Dawid Łagowski CHEF – Szef Kuchni Restauracji Destylarnia Pałac Mierzęcin
⭐️ Jakub Ignyś – Szef Kuchni Magazyn Food Concept
⭐️Mateusz Mikuła Mateusz Mikuła – Szef Kuchni The TimeMłyńska12
⭐️ Tomasz Zdrenka – Szef Kuchni Restauracje Garden City 
⭐️ Dominik Narloch – Szef Kuchni Restauracja Cucina
gościnnie:
🌟 Michał Kozłowski &🌟 Bartosz Fabiś (laureaci 🥈 II Miejsca w tegorocznej edycji Kulinarny Puchar Polski 🏆) NIFTY No. 20, PURO Hotels

A oto jak przedstawiało się menu:

🔻Amuse Bouche🍬
Michał Kozłowski & Bartosz Fabiś
„smażony ser / żurek / jabłko”


Pralinka w papierku, czyli kulka ze smażonego sera🧀 nadziewana owocami leśnymi🌲oblana białą czekoladą i obtoczona w karmelizowanych orzechach🥜
Dekonstrukcja żurku – chips z chleba🥖upieczonego na własnym zakwasie, pieczony boczek🥓, żurek w formie żelu. 
W słoiczku znajdował się kompot własnej produkcji z jabłek🍎z anyżem i nutką alkoholu🥃To była niesamowita przyjemność składająca się z trzech małych elementów, które tworzyły jedną wielką smakową całość💥Do tego dochodzi efektowna prezentacja na sianku! Zachwyciłam się💓🤗, to był idealny wstęp do dalszej uczty tegoż smacznie zapowiadającego się wieczoru 😋

🔻Zupa🍲
Mateusz Mikuła & Tomasz Zdrenka
„rosół z gęsi / wątróbka / suska sechlońska / lubczyk”


Jak 11 listopada, to nie mogło obyć się bez rosołu z gęsi, tutaj ten był delikatnie aromatyzowany goździkami, lekki, o pięknym złocistym kolorze ✨niczym polska jesień w promieniach słońca ☀️😉a wkładka do niego składała się z pierożka🥟nadzianego farszem z wątróbki podbitym foie gras wraz z odrobiną gruszki🍐oraz z kulki z konfitowanej gęsiny z wędzoną śliwką obtoczoną lubczykiem☘️

🔻Przystawka rybna🐠
Patryk Dziamski
„pstrąg / pomidor / śmietana”


Filet z pstrąga, redukcja z pstrąga barwiona sepią🌑 do tego rolls na który składał się pstrąg wędzony i pstrąg gotowany z chrzanem, koprem i kwaśną śmietaną, jabłko🍏🌿 z estragonem, świeże pomidorki 🍅koktajlowe i dla podkreślenia smaku oliwa z wędzonych warzyw z Manufaktury Łagowski. Bardzo lekka przyjemna przystawka wprowadzająca nas do dalszych dań.

🔻Przystawka mięsna🦌
Dawid Łagowski & Tomasz Purol
„jeleń / leśne owoce / szalotka/ olej lubczykowy”


Carpaccio z dojrzewającej przez dwa tygodnie⏳polędwicy z jelenia – najpierw obtoczonej w cukrze, a później w soli, owoce leśne🌲, smażona szalotka z winem i miodem, chips z pietruszki, majonez porowy💚kwaśna śmietana⚪️ wszystko zostało skropione olejem lubczykowym zManufaktura Łagowski To było moje pierwsze carpaccio z jelenia❣️jakże często niespotykane, a szkoda 🙂

🔻Intermezzo🍹
Karol Rybicki
koktajl „Jesienny liść”


Nazwa mnie bardzo zmyliła, bo wyobrażałam sobie typowo jesiennie wizualnie klimaty z pływającym wręcz złocistym liściem 🍁😉 a tutaj nagle dostaliśmy koktajl w barwach narodowych⚪️🇵🇱🔴 wow! 🤩Pięknie to wyglądało. W skład jego wchodził akcent z pyry🥔🙂 co autor zaznaczył, że to był ukłon ku kulturze wielkopolski, a była to wielkopolska wódka ziemniaczana oraz krem na bazie ziemniaka, kremu angielskiego i białej czekolady⚪️ oprószone liofilizowaną maliną🍓 Smakował wybornie 🙂

🔻Danie główne rybne🐟
Jakub Ignyś & Sergiusz Hieronimczak 
„jesiotr / fasola / buraki / szafran”


Danie jak to ujął Chef Sergiusz zostało utrzymane w klimacie niepodległościowym w skład którego wchodził rewelacyjny jesiotr confitowany w maśle, fasola z buraczkami z dodatkiem szałwi, puree z palonego selera z kruszonymi chipsami z szynki, sos z kopru włoskiego i szafranu (który był najbardziej cenioną przyprawą w dawnej kuchni polskiej) na bulionie rybnym.

🔻Danie główne mięsne🦆
Jakub Kasprzak & Michał Kuter
„gęś / dynia / ziemniak / rokitnik”


Gęsina konfitowana, szarpana podana w formie „cerpinette” czyli w otrzewnej – uwielbiam💗tą metodę utrzymania mięsa w ryzach 😉Do tego anielsko aksamitne☁️ przessssmaczne puree ziemniaczane z wędzonym masłem i okrasą z boczku🥓, puree z dyni 🎃i rokitnika oraz
dynia marynowana w goździkach.

🔻Deser🍨
Dominik Narloch
„Rogal Świętego Marcina”


Dekonstrukcja rogala🥐 była rewelacyjna! Nikt się chyba nie spodziewał tak oryginalnego podejścia do zaprezentowania nam „rogala” Efekt zaskoczenia „wow” 🤩został osiągnięty, nie tylko wizualnie, ale i smakowo bowiem na krążku z ciasta półfrancuskiego znajdowała się migdałowa panna cotta, a obok były lody🍦 z białego maku, do tego wspaniały orzechowy🥜 krem chantilly, a ganache pomarańczowy🍊 wraz z chipsem z rodzynek zastąpiły bakalie. Wspaniałości po całości 🤤❣️

To była wyśmienita uczta, każde danie🍽 jedno po drugim zachwycało, wprowadzając w niesamowity nastrój😇, ale czegóż innego można było się spodziewać, po takim wspaniałym składzie💫
Bardzo doceniam taką inicjatywę, jak „Poznańscy Kucharze Razem” zrodzoną z pasji💖 poprzez którą wspólnymi siłami i zaangażowaniem Wyjątkowi Kucharze spotykają się w jednej kuchni, w jednym celu, by zorganizować tak wspaniałe wydarzenie kulinarne, które na długo pozostanie w mych wspomnieniach 💝 
To była VIII edycja, dziękuję i już z niecierpliwością czekam na następną😊

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia