poniedziałek, 7 lipca, 2025

Pogromcy Szparagów – konkurs dla restauracji

Najnowsze

14 maja w Hotel Wielspin w Puszczykowie odbył się konkurs?dla restauracji Pogromcy Szparagów – konkurs kulinarny – Hotel Wielspin, którego pomysłodawcą i organizatorem był Juliusz PodolskiDe’GUSTATOR PR wraz z Wojciech Wojtkowiak , Marcin Stelmaszyk iAndrzej Gołąbek, ze znaczącym udziałem Poznański Klub Biesiadników


Ja w tym dniu miałam zaszczyt zasilić grono jury, składające się z jurorów oceniających dania ?(szefów kuchni, smakoszy i dziennikarzy branżowych) Anna Dembińska, Dagmara Biernacka, Juliusz Podolski, Wojciech Wojtkowak, Wojtek Lewandowski, Dominik Narloch , Anna Strażyńska – Szef Kuchni , Joanna Mormol , Ewa Michalska) i technicznych Andrzej Gołąbek i Marcin Stelmaszyk

Konkursowi towarzyszyła prezentacja win?WINO Piotr Gonciarz – WINO PG, produktów z serii Premium MAKRO Polska pokazy kulinarne?‍????‍?(Maciej Woźniak – Bonduelle, Marcin Stelmaszyk – MyZdrowi.pl) oraz degustacje m.in. „Serki od Sumelki” ?ze Środy Wlkp. (przepyszne sery śmietankowe wyrabiane metodą tradycyjną) ostrygi Piotr Michalski?, aKrzysztof Kucharski i ABC Kuchni przygotowali finger food’s ??poczęstunek na after party to Marcin Deckert i Jakub Grajkowski

Laureatami zostali:

W kategorii Przystawka: 
1. ?Winestone 2. ?Prywatka Poznań 3. ?Egoist – Horn of plenty

Winestone Przystawka: „Sałatka z białych i zielonych „slajsowanych” szparagów zaprawianych w marynacie z trawy żubrowej, crunch z pistacji, jajko sadzone z przepiórki, verbena cytrynowa”
Przystawka Prywatka Poznań „Jajko poche, zielone szparagi, grzanki z chleba, kawior królewski oraz z łososia, mascarpone z sosem holenderskim, sos z palonej papryki”
Przystawka Egoist – Horn of plenty „Jajko poche na młodym szpinaku lekko zaparzanym, sos beurre blanc, oliwa pietruszkowa”

W kategorii Danie Główne: 
1. ?IL Padrino Restaurant 2. ?Ristorante benePosto 3. ?Prywatka Szczecin

Danie IL Padrino Restaurant „Krewetki marynowane w pieprzu cytrynowym, czosnku i rozmarynie, zielone szparagi na maśle, mus z białych szparagów z serkiem mascarpone, groszek cukrowy fioletowy, sos winny na bazie kaparów, dzikie szparagi i pomidorki podpiekana z solą morską i tymiankiem”
Danie Ristorante benePosto „Pstrąg łososiowy, placki z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami, sosem berneńskim i rabarbarem z koncentratem buraczanym”
Danie Prywatka Szczecin „Makaron bezglutenowy robiony na miejscu, sos śmietanowo-boczkowy, szparagi i parmezan”

Gratuluję ?

Zapraszam do mojego posta na Facebooku, w którym są zdjęcia z opisami wszystkich dań konkursowych. „Klik” w link TUATJ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

0FaniLubię
0ObserwującyObserwuj

Wydarzenia