wtorek, 20 października, 2020

“Podkładanie Świni” w Restauracji Za Murem

Najnowsze

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

W ostatni piątek została mi podłożona świnia, ale nie reagowałam, tylko z premedytacją czekałam na jeszcze więcej… świńskich kawałków.
To wszystko działo się w Poznaniu, a właściwie bliżej jego granicy – w Fabianowie w restauracji Za Murem…
podczas wydarzenia Podkładanie Świni.

 

I nie tylko ja pozwoliłam sobie podłożyć świnię, byłam w towarzystwie Joanny Małeckiej Redaktor Naczelnej magazynu “Sukces po Poznańsku” oraz Juliusza Podolskiego De’GUSTATOR PR któremu dziękuję za zaproszenie. Zostaliśmy ugoszczeni przez samych właścicieli, a dania wychodziły spod rąk nowego Szefa Kuchni Marcina Deckert’a.

Wszystko działo się w cudownych okolicznościach przyrody, wczesnym letnim popołudniem, kiedy to siedzieliśmy na pięknie ukwieconym sporym kamiennym tarasie w prowansalskim stylu…., a nasze oczy cieszył koń rasy Fiord “Basia” i kucyk “Czesław”, pocieszne zwierzaki 🙂 (zachęcam do odwiedzin w najbliższym czasie, a sami się przekonacie – nie zdradzę jednej sztuczki opanowanej przez “Basię” zapewniam, że uśmiech zagości na Waszej twarzy 🙂)

 

Ogólnie klimat całego kompleksu jest niesamowity, można się tutaj poczuć jak na południu Włoch, Francji czy Hiszpanii… Ja jestem totalnie zauroczona –  za każdym razem jak pojawiam się w tym miejscu. Jak nie wystrój restauracji, to pięknie zadbana roślinność, oraz styl budynków. Polecam… Można na chwilę poczuć się jak na urlopie 🙂

A i właśnie, do tego można smacznie zjeść…

Więc wracając do jedzenia, na początku właściciel Georgi Ginew zaserwował nam przed “podłożenem świni” własnej roboty pierogi z  menu głównego. Cienkie ciasto wypełnione duża ilością bdb przyprawionego farszu z owczym serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem… do tego otoczka z pora. Były PRZEwyborne!

 

A to menu “Podkładanie Świni” w całej swojej okazałości:

 

Podkładanie świni

 

 

Ok, a jak wyglądała podłożona nam świnia? Proszę bardzo, przedstawiam “porkową” ucztę.

 

Z menu na przystawkę zamówiłam terrinę, a na drugie danie poszło żebro, spróbowałam także tego oryginalnego deseru.

Moi towarzysze przy stole wybrali także terrinę, sałatkę z grillowaną polędwiczką,  golonkę i schabowego.

Na sam początek wszedł amuse  – smalec z pieczywem własnego wypieku z kiszonymi ogórkami. Idealny na tą okazję secik, a ten rewelacyjny smalec był już wcześniej posolony, tzn. w takcie topienia – kradnę pomysł 😉

 

 

Następnie dostaliśmy przystawki.

“Terrina z golonki / mus chrzanowy / ciemne pieczywko”

 

 

“Sałaty/ grillowana polędwiczka wieprzowa/ piklowane warzywa / chipsy chlebowe/ sos Cezar”

 

Podkładanie świni

 

Moje danie główne prezentowało się tak:

“Żebro pieczone w melasie / mus z karmelizowanej cebuli / puree ziemniaczane / kapusta duszona na słodko”

 

Podkładanie świni

 

“Golonka gotowana / pieczony ziemniak / ser /wędzony boczek, duszona, kiszona kapusta”

 

Podkładanie świni

 

“Kotlet schabowy/ ziemniaki/ młoda kapusta / boczek”

 

Podkładanie świni

 

W między czasie w oczekiwaniu na deser poczęstowano nas makaronikami.

 

 

Na sam koniec, wiadomo –  deser, ten tutaj był taki niespotykany, z wplecionym świńskim akcentem – oryginalnie.

“Fondant czekoladowy / puder ze smalcu i Nutelli / lody waniliowe z bekonem”

To bardzo oryginalne połączenie, fondant z pudrem na bazie Nutelli i smalcu… Po spróbowaniu, zaskoczenie… pozytywne. Puder był lekko słodki,  smalec minimalnie zaznaczał się na podniebieniu… tak light aksamitnie… Lody waniliowe z boczkiem, także zaskakująco pyszne. Przez delikatną ich słodycz przebijała się słoność boczku, czyli boczek nie dominujący, a  słonością raz po raz przenikający 😉 Ja lubię próbować takie niecodzienne zestawienia.

 

Podkładanie świni

 

Jeżeli miałabym kiedykolwiek mieć podłożoną świnię, to życzę sobie aby tylko w takiej formie jak powyżej 😉

 

Bardzo dziękuję za tak smaczne podłożenie mi świni 🙂

 


4 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AngelLovesDreams

Cztery pozycje, ale za to jakie kompozycje, brawo!!!

AngelLovesDreams

Takie podkładanie świni to ja rozumiem. W dodatku w takich okolicznościach przyrody. Sama bym się podłożyła… by mi taką świnię podłożono pod nos.

778FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
4
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x