sobota, 26 września, 2020

Mus bar&view – menu z wiosenno-świątecznym klimatem

Najnowsze

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Restauracja Margeritta – menu na Walentynki

Restauracja Margeritta znajduje się we Wrześni przy Rynku. Serwuje dania kuchni polskiej, ale i nie tylko. Zamówimy tam również pizzę i makarony.   Lokal jest urządzony...

Trwają święta, mamy wiosnę, wszystko budzi się do życia… Uwielbiam tą porę roku. Słońce, ciepło, kolory… i zapachy.

Po zimowym marazmie w końcu nastaje przebudzenie… 🙂 Nienawidzę zimna, dnia w którym światło jest do niczego, a brak witaminy D3… rozwala system… Najchętniej zasnęłabym w sen zimowy i obudziła się na wiosnę 🙂 Bynajmniej ja tak mam. Jedyne co mnie w tym całym szaro-buro-ponurym okresie raduje jako foodie’sa, to jesienno-zimowe menu w restauracjach, a w nim warzywa korzenne, kapustne, a przede wszystkim te zapomniane jak topinambur, brukiew, skorzonera, oraz oczywiście pikle i kiszonki.

Wtedy moją radością jest jedzenie 🙂 Jedzenie to istnienie 😆

Także zmęczona monotonną i ponurą zimą, z niecierpliwością wyczekiwałam wiosny i świeżej dostawy witamin, energetyzujących kolorów na talerzach, ociekających soczystością nowalijek, tego na co aktualnie trwa sezon.

Wiosna-radosna, pachnąca-nęcąca 😛 

To również czas, w którym restauracje odświeżają swoje menu – w całości lub tworzą sezonowe wkładki. Teraz zaczyna się sezon na szparagi, jak i trwają zbiory czosnku niedźwiedziego.

Więc to jest dobry moment na przedstawienie wiosenno-świątecznego menu Mus bar&view autorstwa Szefa Kuchni Orsona Hejnowicza, które wystartowało w pierwszym tygodniu kwietnia.

Ja wybrałam się przed samymi świętami wielkanocnymi. Tym razem zjadłam zamiast 7 to 5-daniowe menu degustacyjne (dwa pozostałe dania już miałam okazję jeść podczas ostatniej wizyty – były także w poprzednim menu: przystawka – “rösti” i deser z rabarbaru, który teraz jest minimalnie zmieniony)

A więc jak zawsze na powitanie małe co nieco, extra wstęp do uczty.

Amuse bouche:

Delikatny krem z kalarepy z jajkiem przepiórczym w sosie sojowym wraz z chipsami z jęczmienia oraz kawałkami marynowanego śledzia.

Przed pierwszą przystawką otrzymałam pieczywo żytnie z gryką, ze smalcem z czosnkiem niedźwiedzim oraz olejem rzepakowym z octem cherry. Ten smalec, to coś wspaniałego aromatycznego wyjątkowego!

Przystawka:

“Tatar wołowy ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim, kiszonym koprem włoskim i chrupiącym ziemniakiem”

Pod szyfonadą z czosnku niedźwiedziego skrywało się mięso, żółtko, drobno pokrojony kiszony fenkuł i majonez z czosnku niedźwiedziego, a dookoła były pokruszone chipsy ziemniaczane.

Prezentacja iście wiosenna, danie wyglądało na talerzu jak świeżo skoszona trawa 🙂  a ten zapach, ten aromat – bajka! Kto jeszcze nie miał okazji jeść świeżego czosnku niedźwiedziego – polecam jak tylko nadarzy się okazja.

To nie wszystko bowiem był i majonez także z czosnkiem niedźwiedzim, który jeszcze bardziej dodał charakteru całej kompo. To zielona aromatyczna soczysta charakterna w smaku petarda!

Jak kiedyś wspominałam, lubię jak w tatarze żółtko już jest wmieszane w mięso, tutaj miałam nie lekkie zadanie, trochę trudno się tą szyfonadę mieszało z tym wszystkim. Ale żółtko bardziej wizualnie i symbolicznie podkreślało świąteczne klimaty – jajko-życie-żółty kolor-święta 😉 Tak to sobie na szybko zinterpretowałam i jakoś wymieszałam 😛

A jak jajka i święta wielkanocne, to i w drugiej przystawce go nie zabrakło.

“Szkockie jajo z białą kiełbasą, białymi szparagami i sosem na zakwasie żytnim”

Jajko ugotowane na miękko, obtoczone cienką warstwą białej kiełbasy od “Nowicki Naturalnie” po czym usmażone, by w delikatniej chrupiącej panierce wylądować na talerzu z gęstym przeniesamowitym sosem à la beszamel, gdzie zamiast mąki użyto zakwasu żytniego.

Do tego idealny dodatek czyli szparagi pokrojone wzdłuż na cieniutkie paski – grillowane i opalane, a także surowe skropione olejem z odrobiną cytryny. Liście nasturcji pokrywała cytrynowa rosa.

Danie “ociekało” nie tylko smaczną zajeb!stością, ale i tematyką menu – jajko i biała kiełbasa – Wielkanoc, szparagi – sezon w pełni.

Danie główne rybne:

“Podwędzany sandacz w sosie maślanym z pieczonymi porami, kalarepą i ziemniakami truflowymi”

Filet z sandacza lekko podwędzany, delikatny, w punkt z chrupiącą skórką. Na nim – plasterki kalarepy w oleju porowym i occie estragonowym, pod nim – sos winno maślany z pietruszką i odrobią estragonu, obok – zapiekane pory w emulsji maślanej przykryte oryginalnym chipsem z pora z wtopionymi w niego liśćmi lubczyku, pomiędzy – ziemniaki fioletowe Vitelotte, najpierw ugotowane, a następnie rozdrobnione i podprażone z ziarnami kopru włoskiego.

Danie rewelacyjnie kompletne.

Intermezzo:

Lody rozmarynowe z advocat’em 

Z jednej strony zimne lody, z drugiej rozgrzewający z % advocat, duet idealnie się uzupełniający 🙂 

Smakowy sztos!

Danie główne mięsne:

“Królik w sosie własnym, marchewki z groszkiem, gotowana zielona soczewica i sałata z dresingiem chrzanowym”

Królik w dwóch postaciach: jako rolada z combra i pieczone udo przykryte “kasetonem” z czarnej marchwi z kleksami musu z marchwi i imbiru oraz trybulą.

Gotowana zielona soczewica została podkręcona olejem z czosnku niedźwiedziego, a jędrna sałata masłowa lekkim dressingiem chrzanowym.

Podobał mi się pomysł na kuleczki z marchewek. Pomarańczowe z gotowanej, żółte z piklowanej. Super się kolorystycznie komponowały udając kolorowy groszek 😉 Taki inny wymiar typowej “marchewki z groszkiem” jaką znamy.

Za to “kaseton” z czarnej marchwi jak dla mnie za bardzo zdominował słodkością skoki, a także poprzez to, że pod wpływem ciepła się stopił, oblepił mięso i… skojarzył mi się ze smołą, z papą 😉 (a taka wizja to przez moje dzieciństwo na wsi, gdzie mieliśmy szopę pokrytą papą i jak też kiedyś wlazłam w smołę 😉 ) Ale ciekawie to wyglądało, na jednej stronie talerza wiosenne energetyczne kolory, z drugiej czarny “kir” 😉 Żałoba – Święta odwołane  – zjadłam kicaja 😛 Taki żarcik 😛

Z drugiej strony, jakbym nie robiła zdjęć i zjadła “kaseton” na samym początku to by nie zdążył się stopić… :/

Deser:

“Pascha z mleczną czekoladą, fasolą tonką, pomarańczą i watą cukrową”

Trzy jajka w gniazdku z fiołkowej waty cukrowej, która totalnie mnie zachwyciła! Jakbym jadła chmurę z fiołków! Wspaniałe doznanie!!!

Jajka były z mlecznej czekolady pokryte “zamszem” w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym, a w nich pascha pomarańczowa, limonkowa, galaretka truskawkowa i agrestowa.

Petit four:

W drewnianej skrzyneczce ze szklanym wieczkiem na jadalnej ziemi z czekoladowej kruszonki, były ułożone trzy pralinki: biała czekolada z lawendą, trufla czekoladowa z porzeczką, ciemna czekolada w kakao oraz sezamek z komosy ryżowej. Wyborne!

I tak wyglądało zjedzone przeze mnie 5-cio daniowe wiosenne menu w świątecznych klimatach, które UWAGA! dostępne będzie jeszcze przez klika dni, od 23-29.04 ponieważ od 30 kwietnia będzie serwowane już coś całkiem innego – dania z grilla, tutaj macie link do wydarzenia MUS majówa! Dzienne Grill Delikatesy & Nocne Tańce!

serwowane będą takie dania jak:

  • Wielki talerz grillowanych szparagów w sosie maślanym z tartym serem piwnym i żółtkiem
  • Sałatka A’la ”cezar” z bałtyckimi wędzonymi szprotami, grillowanym na grillu węglowym boczkiem i grzankami z naszego chleba
  • Grillowane wędzone udo z kurczaka z sałatką ziemniaczaną i ogórkami z gorczycą
  • Majówkowy stek z karkówki ze świni złotnickiej z sałątką z pomidorów, grillowanym domowym chlebem na zakwasie w sosie serowo piwnym 43zł
  • Maślany gofr z bananami, lodami, bitą śmietaną, polewą czekoladową, popcornem w karmelu i watą cukrową

To całkiem coś innego niż do tej pory mogliśmy zjeść z rąk Szefa Orsona, oryginalny pomysł z tym grillem na 15 piętrze 😉


A tutaj jeszcze parę zdjęć:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
776FaniLubię
4,918ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x