piątek, 27 listopada, 2020

Może Zboże – wyjdziecie w smacznym humorze

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

Tomasz Matuszewski & Błażej Gruszczyński to duet Szefów Kuchni którzy w okolicach Starego Rynku otworzyli restaurację Może Zboże ze złotym kłosem w logo zachęcającym przechodniów ulicy Woźnej do posmakowania dań ze zbożowym akcentem.

To koncept który powstał z inspiracji naturą i chęcią przeniesienia jej na talerze wśród miejskich klimatów. Menu jest zwięzłe, a w nim pozycje, gdzie każda z nich zawiera jakiś składnik zbożowy, kaszowy czy ziarnowy 😉 Są dania mięsne, rybne, wege i wegańskie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet i podobno jakaś pozycja bezglutenowa też się może trafić 😊

Nie mogłam się zdecydować, a miałam wielką ochotę by spróbować wszystkie cztery przystawki, więc Szefowie „poszli mi na rękę” i przyszykowali zestaw degustacyjny, z każdej po trochu 😉 Ale zanim dostałam je na stół, jako czekadełko wjechały do schrupania prażone ziarna kukurydzy, czyli popcorn 😊

set przystawek

Przystawki:

“Bliny owsiane / remoulade selerowa / karmelizowane orzechy włoskie”

Pulchny blin z lekką sałatką z selera posypaną orzechowym słodkim crunch’em. Bardzo fajna kompozycja, tak na pół-słodko-pół-wytrawnie.


“Krokiety z kapusty z imbirem i chili / puree z marchwi / czarny sezam”

Zgrabny krokiecik z kapusty z deeelikatnie przebijającym się imbirem i chilli, podany z puree z marchwi. Jakby to właśnie w puree dla podbicia był imbir & chilli, to bym się nie obraziła 😉

“Grzanki z szarpaną wołowiną / majonez pieprzowy / pikle z ogórka”

Grzanka z chleba razowego z plastrami marynowanego ogórka na których spoczywało soczyste poszarpane mięso, przystrojone kleksami majonezu pieprzowego. Przyjemna mięsna przekąska.

“Kiełbasa z komosy ryżowej / majonez z fasoli / sos barbecue / sałaty”

Ta kiełbaska to “czarny koń” na talerzu 😉 Nie spodziewałam się że wegańska! wersja „kiełbasy” aż taaaak mi zasmakuje. Komosa była lekko podkręcona musztardą, z lekkim aromatem majeranku, bardzo smacznie doprawiona. Plus także za niesamowity dodatek, którym był majonez z fasoli oraz sos barbecue.

Zupa:

(porcja degustacyjna)

Krem z pasternaku i jabłek / masło orzechowe”

Sama w sobie zupa była przepyszna, a dodatek masła orzechowego to strzał w dziesiątkę 😊 Jakże idealnie połączyło się z aksamitną konsystencją zupy, podbijając ją lekko orzechowo-słonawym smaczkiem.


Danie główne:

“Filet z sandacza / sos z gotowanych jajek i szpinaku / pęczak z zimowymi warzywami / tymianek”

Danie to zamówiłam z sentymentu bowiem spotkałam się już wcześniej z kuchnią Szefa Błażeja i jadłam spod Jego rąk pysznego sandacza z podobnym sosem. Ucieszyłam się, że ponownie nadarzyła się okazja. 😉 Sandacz z chrupiącą skórką idealnie wysmażony podany z aromatycznym pęczakiem ze świeżym tymiankiem, brokułami, marchewką, brukselką i odrobiną czosnku. Sos z gotowanych jajek ze szpinakiem to gęsty, konkretny dodatek dopełniający danie. Ten sos to sztos! Pyszności po całości.

Desery:

(porcje degustacyjne)


“Blok czekoladowy / orzechy / bakalie / sos z pomarańczy i białej czekolady”

“Kruche ciastko zbożowe / krem gruszkowy /nasiona chia / crunch”

Na jednym talerzu dostałam porcje degustacyjne dwóch widniejących w karcie deserów. Jeden lżejszy, drugi bardziej konkretny. Krem gruszkowy wyśmienity, taka lekko słodka chmurka z ciastkiem do pochrupania, a blok czekoladowy – czyli wspomnienie dawnych polskich słodkości 😉 był oczywiście w bardziej wykwintnym wydaniu niż “za komuny” 😉 – nie z jakiejś masy czekoladopodobnej i “styropianu” 😉 a z prawdziwej czekolady urozmaiconej bakaliami, dokręcony “de lux” pomarańczowym kremem z białej czekolady.

I jak? Może także wskoczycie na zboże? 😉 Na pewno każdy wyjdzie w smacznym humorze 😉

Ja wyszłam pysznie zachwycona, dania były pomysłowe i dopieszczone. Tam nic na talerzu nie znalazło się przypadkowo.

Zjecie więc przemyślane kompozycje z uzupełniającymi się smakami, a to wszystko za sprawą dwóch zdolnych Szefów – Tomka & Błażeja.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x