środa, 24 kwietnia, 2024

Lumière nad jeziorem Kierskim

Najnowsze

Restauracja Lumière znajduje się w Best Western Hotel Edison, 12 km od centrum Poznania, w miejscowości Baranowo nad jeziorem Kierskim w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak.

Wybrałam się tam w lipcu, kiedy było jeszcze ówczesne menu📋, teraz w karcie mamy już zmienione dania, wiadomo inny sezon – inne produkty. Ale jedno co się nie zmieniło, a jadłam to – pizza. Ale po kolei.

Zawsze wspominam o czekadełku⏳czy amuse-bouche🍬, lubię ten mały poczęstunek od restauracji w celu zabicia czasu aż dotrą do nas zamówione dania oraz rozgrzania kubków smakowych przed ucztą🍽Tutaj dostałam brioszkę z oliwą porową💚 zManufaktura Łagowski i ajvar’em.

Zaraz potem pani kelnerka przyniosła mi „Chłodnik z czosnku niedźwiedziego i agrestu – szparagi, czosnek niedźwiedzi, grzanki, ser koryciński z czarnuszką” (29 zł) Prezentował się przepięknie😍 z pływającymi na powierzchni cieniutkimi ażurowymi chipsami z chleba. Totalnie moje smaki, idealny na gorące letnie dni… lekko czosnkowy, orzeźwiający, kwaśśśny ze słodkim kontrastem w postaci różowych plasterków piklowanej rzodkiewki. Coś przewspaniałego 👌

Na drugie danie zamówiłam klasyka, którego dawno nie jadłam, a mam do niego wieeelki sentyment, no i tym bardziej, że nie często spotykam go w menu takich restauracji, czyli „Kotlet de volaille – ziemniak, kapary, kapusta” (54 zl) Zaintrygowały mnie też te kapary, byłam ciekawa tego zestawienia. De volaille🐓panierowany w panko, mięso soczyste, a i masło wypłynęło jak powinno – lubię ten moment, kiedy po przekrojeniu bucha gorrrąca lawa☄️, tutaj z extra wkładką – czyli kaparami i oczywiście natką pietruszki☘️. I myślałam, że na tym, rola kaparów na talerzu się zakończy, ale nie – były również dodane do puree ziemniaczanego🥔, i jak dla mnie było już ich wtedy za dużo w tym daniu, mimo że to puree było smaczne, no ale to wszystko było już za bardzo „przekaparzone” 😉😕

W lipcu uruchomiono „Lumière Pizza Concept” – zaczęto serwować włoską pizzę🍕 wypiekaną w piecu opalanym drewnem, z dodatkami sprowadzanymi z Włoch🇲🇽.
Do wyboru są dwa rodzaje ciasta: na klasycznej mące 00 i na mące z dodatkiem mielonego czarnego ryżu (dopłata 5 zł)
Zamówiłam jedną na wynos🛍 „Nduja – gorgonzola, karmelizowana cebula, nduja, sos” (38 zł) plus dodatkowo papryczkę chili🌶, na „ryżowym cieście”.

Ciasto bardzo dobre, cienkie, dobrze wypieczone o ładnym oryginalnym kolorze🖤 dzięki ryżowej mące… Dodatki wyśmienicie skomponowane, pikantna nduja idealnie wtopiła się w łagodną mozzarellę i intensywną w smaku słoną gorgonzolę🧀, no i ta przepyszna słodka karmelizowana cebula mega się w tym wszystkim odnalazła, jeszcze nigdy dotąd nie jadłam jej na pizzy, coś wspaniałego… To był dobry wybór wraz z dobraniem sobie papryczek👍

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia