pi膮tek, 1 lipca, 2022

La Baya – oficjalne otwarcie

Najnowsze

W zesz艂y weekend mia艂am okazj臋 uczestniczy膰 w oficjalnym otwarciu馃専restauracji La Baya, kt贸ra swoje progi dla go艣ci udost臋pni艂a kr贸tko przed 艣wi臋tami馃巹
(By艂am tam wtedy jako jedna z pierwszych馃檵馃徏鈥嶁檧锔弌dwiedzaj膮cych, poniewa偶 nie mog艂am ju偶 si臋 doczeka膰, by zasmakowa膰 da艅 przygotowanych przez kucharzy馃懆鈥嶐煃硃ochodz膮cych Ameryki 艁aci艅skiej, bowiem w艂a艣nie taka ekipa rz膮dzi na kuchni 馃槉)

Owego wieczoru sala by艂a wype艂niona go艣膰mi, a latynoameryka艅ska 馃拑馃徏馃暫馃徎muzyka umila艂a konwersacj臋 i degustacj臋 馃槉 Przez ca艂y czas serwowano nam koktajle馃嵏馃嵐, a w rogu sali ustawiono sto艂y z takimi smako艂ykami jak: patacones (placuszki z banan贸w馃崒), tacos馃尞, do tego salsy, sosy, frytki馃崯z manioku, gulasz wo艂owy馃惍 z warzywami馃, gotowany maniok i bia艂a fasola w sosie.


Punktem kulminacyjnym馃挜wieczoru by艂 鈥瀋eviche show鈥濔煒峩iedy to Szef Kuchni Pedro Salazar wraz z Miguel Silva Luis Alfredo Rold谩n-AponteiGuillermo Velez na oczach go艣ci przygotowywali trzy rodzaje ceviche.


1锔忊儯najpierw z tu艅czyka馃悑馃尪馃崑馃尡馃尳
鈥瀋eviche nikkei鈥- tu艅czyk / papryka habanero / czerwona cebula / limonka /sos sojowy / dashi / algi morskie / kukurydza cancha


2锔忊儯potem z dorsza馃悷馃尪鈽橈笍馃崑馃尳馃崰馃尡
鈥瀋eviche de pescado鈥 – pol臋dwica z dorsza / papryczka habanero / czerwona cebula /
kolendra / limonka / kukurydza cancha / bataty / algi morskie


3锔忊儯a na ko艅cu z pieczarek, opcja Wege 馃崉馃鈽橈笍馃尪馃崑馃尳馃崰
鈥瀋eviche de champinones鈥 – sezonowe warzywa / pieczarki / kolendra / papryczka habanero /
limonka / leche de tigre wegetaria艅skie / kukurydza cancha / bataty

To by艂o interesuj膮ce widowisko, mogli艣my si臋 dowiedzie膰 krok po kroku, jakie i ile sk艂adnik贸w sk艂ada si臋 na to, by ceviche by艂o idealne馃憣

Go艣cie byli zachwyceni wszystkimi trzema 馃Ja uwielbiam ceviche馃挆, wiem 偶e niebawem b臋dzie jeszcze jeden rodzaj, ale to zostawi臋 na razie w tajemnicy馃槑B臋dzie sztos 馃槉 
Aktualnie wprowadzane s膮 do karty馃搵nowe dania, tak偶e nie omieszkam w najbli偶szym czasie tam zajrze膰 i odkry膰 par臋 nowych smak贸w馃構

Bardzo dzi臋kuj臋 za zaproszenie馃, mi艂o mi, 偶e mog艂am by膰 w tak wa偶nym dniu dla restauracji. Zapisuj臋 go w pami臋ci w szufladce 鈥瀐appy mood&food鈥 馃槉馃挀

2 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
by艂y kucharz

pracowa艂em kiedy艣 z Pedro – szefem kuchni. Podej艣cie do gotowania jak i do wsp贸艂pracownik贸w karygodne. Teksty typu nie solimy warzyw bo w Peru si臋 nie soli – standard. Ciekawe czy do teraz zrozumia艂 偶e jest w Polsce i nikogo to nie interesuje. Tamta restauracja upad艂a pod jego rz膮dami mimo, 偶e mia艂a chyba najlepsz膮 lokalizacj臋 w ca艂ym Poznaniu (centrum p艂yty starego rynku) plus regularne wesela. Trzeba by膰 specjalnie uzdolnionym 偶eby zar偶n膮膰 tak膮 g臋艣 znosz膮c膮 z艂ote jajka. W艂a艣cicielom sugerowa艂bym ostro偶no艣膰 bo Pedro lubi wej艣膰 na g艂ow臋 – najch臋tniej by za du偶o nie pracowa艂.

by艂y kucharz

wszed艂em w menu… ceny maj膮 raczej zaporowe. Antrykot z ko艣ci膮 115z艂 – wow. Wybior臋 si臋 i tak 偶eby sprawdzi膰 skills’y kucharza

803FaniLubi臋
5,011Obserwuj膮cyObserwuj

Wydarzenia

2
0
Co o tym my艣lisz? Pozostaw komentarzx