poniedzia艂ek, 30 listopada, 2020

La Baya – oficjalne otwarcie

Najnowsze

James Star zaprasza na ameryka艅sk膮 kuchni臋

W Starych Koszarach/City Parku od jakiego艣 czasu pojawi艂o si臋 miejsce, w kt贸rym mo偶na zaspokoi膰 apetyt na ameryka艅sk膮 kuchni臋. Wystarczy uda膰 si臋 do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do kt贸rej zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio mia艂am okazj臋 zawita膰 w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje si臋 na je偶yckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystaj膮c z zaproszenia, uda艂am si臋 w jej progi przetestowa膰 pierogi 馃槈 Czy zazna艂am w Radosnej rado艣ci kubk贸w smakowych, by stwierdzi膰, 偶e w Poznaniu przyby艂o kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierog贸w?

Restauracja Esplanada w pa艂acu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Wrze艣nia mo偶e cieszy膰 si臋 now膮 eleganck膮 restauracj膮 z prawdziwego zdarzenia, kt贸ra znajduje si臋 w niedawno odrestaurowanym Pa艂acu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdk膮 Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, kt贸ra otrzyma艂a w czerwcu br. gwiazdk臋 Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jaki艣 czas temu, ku mej uciesze pojawi艂o si臋 nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja 鈥淩atajska鈥 na Ratajach, kt贸ra znajduje si臋 na os. Czecha. Za艂o偶yli j膮 dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

W zesz艂y weekend mia艂am okazj臋 uczestniczy膰 w oficjalnym otwarciu馃専restauracji La Baya, kt贸ra swoje progi dla go艣ci udost臋pni艂a kr贸tko przed 艣wi臋tami馃巹
(By艂am tam wtedy jako jedna z pierwszych馃檵馃徏鈥嶁檧锔弌dwiedzaj膮cych, poniewa偶 nie mog艂am ju偶 si臋 doczeka膰, by zasmakowa膰 da艅 przygotowanych przez kucharzy馃懆鈥嶐煃硃ochodz膮cych Ameryki 艁aci艅skiej, bowiem w艂a艣nie taka ekipa rz膮dzi na kuchni 馃槉)

Owego wieczoru sala by艂a wype艂niona go艣膰mi, a latynoameryka艅ska 馃拑馃徏馃暫馃徎muzyka umila艂a konwersacj臋 i degustacj臋 馃槉 Przez ca艂y czas serwowano nam koktajle馃嵏馃嵐, a w rogu sali ustawiono sto艂y z takimi smako艂ykami jak: patacones (placuszki z banan贸w馃崒), tacos馃尞, do tego salsy, sosy, frytki馃崯z manioku, gulasz wo艂owy馃惍 z warzywami馃, gotowany maniok i bia艂a fasola w sosie.


Punktem kulminacyjnym馃挜wieczoru by艂 鈥瀋eviche show鈥濔煒峩iedy to Szef Kuchni Pedro Salazar wraz z Miguel Silva Luis Alfredo Rold谩n-AponteiGuillermo Velez na oczach go艣ci przygotowywali trzy rodzaje ceviche.


1锔忊儯najpierw z tu艅czyka馃悑馃尪馃崑馃尡馃尳
鈥瀋eviche nikkei鈥- tu艅czyk / papryka habanero / czerwona cebula / limonka /sos sojowy / dashi / algi morskie / kukurydza cancha


2锔忊儯potem z dorsza馃悷馃尪鈽橈笍馃崑馃尳馃崰馃尡
鈥瀋eviche de pescado鈥 – pol臋dwica z dorsza / papryczka habanero / czerwona cebula /
kolendra / limonka / kukurydza cancha / bataty / algi morskie


3锔忊儯a na ko艅cu z pieczarek, opcja Wege 馃崉馃鈽橈笍馃尪馃崑馃尳馃崰
鈥瀋eviche de champinones鈥 – sezonowe warzywa / pieczarki / kolendra / papryczka habanero /
limonka / leche de tigre wegetaria艅skie / kukurydza cancha / bataty

To by艂o interesuj膮ce widowisko, mogli艣my si臋 dowiedzie膰 krok po kroku, jakie i ile sk艂adnik贸w sk艂ada si臋 na to, by ceviche by艂o idealne馃憣

Go艣cie byli zachwyceni wszystkimi trzema 馃Ja uwielbiam ceviche馃挆, wiem 偶e niebawem b臋dzie jeszcze jeden rodzaj, ale to zostawi臋 na razie w tajemnicy馃槑B臋dzie sztos 馃槉 
Aktualnie wprowadzane s膮 do karty馃搵nowe dania, tak偶e nie omieszkam w najbli偶szym czasie tam zajrze膰 i odkry膰 par臋 nowych smak贸w馃構

Bardzo dzi臋kuj臋 za zaproszenie馃, mi艂o mi, 偶e mog艂am by膰 w tak wa偶nym dniu dla restauracji. Zapisuj臋 go w pami臋ci w szufladce 鈥瀐appy mood&food鈥 馃槉馃挀

2 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
by艂y kucharz

pracowa艂em kiedy艣 z Pedro – szefem kuchni. Podej艣cie do gotowania jak i do wsp贸艂pracownik贸w karygodne. Teksty typu nie solimy warzyw bo w Peru si臋 nie soli – standard. Ciekawe czy do teraz zrozumia艂 偶e jest w Polsce i nikogo to nie interesuje. Tamta restauracja upad艂a pod jego rz膮dami mimo, 偶e mia艂a chyba najlepsz膮 lokalizacj臋 w ca艂ym Poznaniu (centrum p艂yty starego rynku) plus regularne wesela. Trzeba by膰 specjalnie uzdolnionym 偶eby zar偶n膮膰 tak膮 g臋艣 znosz膮c膮 z艂ote jajka. W艂a艣cicielom sugerowa艂bym ostro偶no艣膰 bo Pedro lubi wej艣膰 na g艂ow臋 – najch臋tniej by za du偶o nie pracowa艂.

by艂y kucharz

wszed艂em w menu… ceny maj膮 raczej zaporowe. Antrykot z ko艣ci膮 115z艂 – wow. Wybior臋 si臋 i tak 偶eby sprawdzi膰 skills’y kucharza

787FaniLubi臋
5,011Obserwuj膮cyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pa艂acu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Wrze艣nia mo偶e cieszy膰 si臋 now膮 eleganck膮 restauracj膮 z prawdziwego zdarzenia, kt贸ra znajduje si臋 w niedawno odrestaurowanym Pa艂acu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyj膮tkowy” na PolakPotrafi.pl

(powy偶sze zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - najwi臋ksza w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowa艂a z akcj膮 "Stan Wyj膮tkowy鈥 kt贸ra ma na celu skupia膰 projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotuj膮 m艂odzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesi膮ca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumi猫re znajduj膮cej si臋 w hotelu Edison w Baranowie odby艂a si臋...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowa艂a si贸dma edycja Fine Dining Week trwaj膮ca do 11 wrze艣nia. Tak偶e to ju偶 jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach bior膮cych...
2
0
Co o tym my艣lisz? Pozostaw komentarzx
()
x