Sezon szparagowy w pełni. W tym okresie większość restauracji tworzy sezonowe karty, byśmy mogli cieszyć się daniami z wykorzystaniem ich na wiele sposobów.
Białe, zielone czy fioletowe, jaki i te rzadziej spotykane dzikie – wszystkie szparagi, które znajduję na moim talerzu sprawiają, że pojawia mi się uśmiech na twarzy! Oprócz czosnku niedźwiedziego są dla mnie zwiastunem gastronomicznej wiosny – ukazują się pod koniec kwietnia, lecz nie na długo… Ich smakiem możemy cieszyć się przez dość krótki okres, ponieważ sezon na nie trwa mniej więcej do lipca. Mamy więc tylko dwa miesiące „z hakiem” by się nimi nacieszyć.
Kumulację możliwości wykorzystania tego wyjątkowego warzywa, mogłam doświadczyć oceniając w jednym dniu 26 dań zasilając grono jury degustacyjnyego podczas drugiej już edycji konkursu kulinarnego „Pogromcy Szparagów” Konkurs odbył się 30 kwietnia br. w hotelu Altus i został zorganizowany przez Krajową Radę Gastronomii i Cateringu, Poznańską Spiżarnię Biesiadników, Hotel Altus jak i znajdującą się w nim restaurację Projekt Alfa, firmę Stallas oraz De’GUSTATOR PR, czyli Juliusza Podolskiego – pomysłodawcę konkursu.
Poniżej lista restauracji biorących udział:
- Restauracja Grodzka12 Leszno
- U Bielawnego Krotoszyn
- Sushi Katei Puszczykowo
- IL Padrino Restaurant Poznań
- Republika Róż Poznań
- Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka Ustka
- Restauracja „P jak Pysznie” Kępno
- Hotel Restauracja Wawrzyniak Zduny
- Catering Boluś Krotoszyn
- NIFTY No. 20 Poznań
- Winestone Mercure Poznan Centrum Poznań
- Restauracja, Kawiarnia Lavenda Cafe & Galeria Poznań
- Dym na Wildzie Poznań
Kucharze przygotowywali dania na czterech w pełni wyposażonych stanowiskach ustawionych przez firmę Stallas. Każda z 13-stu zakwalifikowanych dwuosobowych ekip walczyła o miano najlepszego w dwóch kategoriach: przystawka i danie główne. Wszystko odbywało się na oczach widzów, a jury oceniało dania „w ciemno” w odosobnionym pomieszczeniu.
Członkowie jury:
W gronie jury degustacyjnego, wraz ze mną zasiadali: Adam Chrząstowski – przewodniczący jury, Agata Wojda, Magdalena Ossowska, Anna Strażyńska, Dominik Narloch, Dominik Brodziak, Maciej Kobylański, Wojciech Wojtkowiak, Jakub Pindych oraz Juliusz Podolski.
Jury techniczne składało się z Andrzeja Gołąbka, Marcina Stelmaszyka i Macieja Zielińskiego
Wyniki konkursu:
W kategorii przystawka:
- pierwsze miejsce zajęła restauracja IL Padrino Restaurant
- drugie NIFTY No. 20
- a trzecie Republika Róż
pierwsze miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja IL Padrino Restaurant
Patryk Czemierowski & Marek Szuba
drugie miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja NIFTY No. 20
Paweł Zdrenka & Mikołaj Kruszona
trzecie miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja Republika Róż
Piotr Grygier & Filip Szczepankiewicz
W kategorii danie główne:
- zwyciężył zespół restauracji NIFTY No. 20. 8
- drugie miejsce zajęła Restauracja Grodzka12 11
- a trzecie Republika Róż
pierwsze miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja NIFTY No. 20
Paweł Zdrenka & Mikołaj Kruszona
drugie miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja Grodzka 12
Łukasz Misiorny & Waldemar Kaniewski
trzecie miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja Republika Róż
Piotr Grygier & Filip Szczepankiewicz
Tytuł „Pogromca szparagów” zdobyła ekipa z NIFTY No. 20 (czyli restauracja, która otrzymała najwięcej punktów w obu kategoriach)
Paweł Zdrenka & Mikołaj Kruszona
Gratulacje dla zwycięzców, oraz także brawa dla wszystkich uczestników.
Tutaj podaję odnośnik do wpisu z zeszłorocznej edycji Pogromcy Szparagów 2018
Zapraszam do obejrzenia galerii: