piątek, 27 listopada, 2020

Flavoria w hotelu Andersia – Daj ponieść się emocjom i… uczuciom

Najnowsze

James Star zaprasza na amerykańską kuchnię

W Starych Koszarach/City Parku od jakiegoś czasu pojawiło się miejsce, w którym można zaspokoić apetyt na amerykańską kuchnię. Wystarczy udać się do James Star...

Nova Kuchnia i kolacja Soul&Wine

Suchy Las to okolica Poznania, do której zwykle nie jest mi po drodze. Jednak ostatnio miałam okazję zawitać w progi restauracji Nova Kuchnia gdzie...

Restauracja Radosna i jej pierogi

Restauracja Radosna znajduje się na jeżyckim fyrtlu w okolicach Starego Zoo. Korzystając z zaproszenia, udałam się w jej progi przetestować pierogi 😉 Czy zaznałam w Radosnej radości kubków smakowych, by stwierdzić, że w Poznaniu przybyło kolejne smaczne miejsce dla wielbicieli pierogów?

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

Bottiglieria 1881 – restauracja z gwiazdką Michelin

Dzisiaj wracam wspomnieniami do mojej wizyty w Bottiglieria 1881. Pierwszej krakowskiej restauracji, która otrzymała w czerwcu br. gwiazdkę Michelin. Jest to trzecia restauracja w...

Restauracja Ratajska na Ratajach

Jakiś czas temu, ku mej uciesze pojawiło się nowe gastronomiczne miejsce. Jest to Restauracja “Ratajska” na Ratajach, która znajduje się na os. Czecha. Założyli ją dwaj szefowie kuchni: Kajetan Buszewicz i Tomasz Ochmanowicz.

W dzień po święcie zakochanych (który oczywiście spędziłam w pysznym miejscu) celebracja mojego stanu, czyli miłości do jedzenia ciągle trwała, albowiem wieczór 15 lutego także spędziłam z miłości 💓 do jedzenia 🍽 w Restauracja Flavoria znajdującej się w Andersia Hotel na kolacji degustacyjnej pod hasłem „Daj ponieść się emocjom i… uczuciom” zorganizowanej przez De’GUSTATOR PR Juliusz Podolski 😊 Bardzo dziękuję za zaproszenie.

Kuchnią w hotelu zarządza Artur Szwacki, który wcześniej swoje doświadczenie zdobywał m.in. w Cucinie u boku Ernesta Jagodzińskiego jak i w warszawskim ED Red u Adama Chrząstowskiego.

Na ten wieczór przygotował dla nas set wybranych dań, które aktualnie znajdują się w nowej karcie.

Zanim zaczęliśmy, czekało na nas “czekadełko” 🙂 Pieczywo plus masło z trybulą i cytrynowym pieprzem.

Amuse-bouche

Kolację rozpoczęto dość sporym amuse-bouche. Był to w formie teriny „Karmelizowany pasztet z foie gras” czyli pasztet z gęsich wątróbek z prażonym jęczmieniem, galaretką z białego wina, konfiturą śliwkową i kiszonymi warzywami. (W menu zobaczymy tą pozycję pod przystawkami.)

Przystawka rybna

„Marynowany łosoś jurajski”

W tej przystawce wykorzystano produkt najwyższej jakości – Łososia Jurajskiego, który jest hodowany w proekologicznej fermie w Janowie w woj. zachodniopomorskim wykorzystującej wodę geotermalną z okresu dolnej jury sprzed 150 milionów lat. To jedyna tego typu hodowla w skali świata. 

Łosoś został podany w formie gravlax’a (marynowany w soku z kiszonych buraków z alkoholem i przyprawami przez ok. 2-3 tyg.) z jogurtowym crunch’em, koperkowym crème fraîche i assiette z buraka, czyli burak w trzech wersjach – jako puree  z sokiem z czarnej porzeczki, pieczony i chipsy.  Całość przystroił chips z tapioki zabarwiony sepią.

Przystawka mięsna

„Podwędzany tatar wołowy”

Tatar z polędwicy wołowej rasy Hereford nie przesiekany tylko drobno krojony, co ma wpływ na mięsne doznania smakowe. Ogólnie jest serwowany gościom pod kopułką z dymem, ale dla naszej ilości przy stole, z obawy przed załączeniem się czujek ppoż. zrobiono to wcześniej na kuchni 😉 

Bardzo przypadło mi do gustu podanie tatara wraz z częścią duxelles grzybowego z podgrzybka przesmażonego na oliwie rzepakowej. Idealnie zmiksował się z delikatnym mięsem w którym dodatek smażonej gorczycy z octem podbił smak. W każdej kompozycji tatara nieodłączne są kwaśne akcenty, tutaj były to marynaty własnej produkcji – ogórek konserwowy, szalotka i grzyby. Kropka nad “i” to dużo wnoszący do kompozycji majonez czosnkowy z czarnuszką, oraz tarte wysuszone żółtko. Dla mnie to był jeden z najlepszych tatarów jakie do tej pory jadłam. 

 

Danie główne rybne

“Marynowany Skrei w cytrusach z karmelizowanym koprem włoskim, pieczonym w soli selerem i rukwią wodną.”

W ogólnym menu widnieje nazwa dania “Polędwica z dorsza”, lecz z racji tego że trwa sezon na dorsza “Skrei” (norweski dorsz zimowy, który dostępny jest od stycznia do kwietnia) na talerzach otrzymaliśmy właśnie ten rarytas.

Wcześniej marynowany Skrei w cytrusach oraz zanurzony w śmietanie został przez chwilę obsmażony na patelni bez dodatku tłuszczu, by zaraz potem trafić do pieca na około 12 min. Ryba była jędrna i idealnie się płatkowała. Zaserwowano ją ze słodkawym karmelizowanym koprem włoskim, krokietem z kaszy kuskus, sałatką z marynowanej rzepy w cytrusach i rukwi wodnej oraz pieczonym w soli selerem –  jest to dość pracochłonny zabieg, seler owija się w ciasto z otrębów, mąki i soli przez co piecze się pod ciśnieniem i zachowuje w sobie wszystkie smaki – fantastyczne-umamistyczne 😉

 

Intermezzo

Na przeczyszczenie kubków smakowych dostaliśmy “Domowy sorbet z cydru wielkopolskiego.”

Pod sorbetem z cydru znajdowały się konfitowane jabłka w maśle, zblendowane z odrobiną śmietanki – przez styczność z zimnym cydrem, masa ta nabrała takiej konsystencji, że miałam wrażenie jakbym jadła schłodzone masło z jabłka, które fajnie roztapiało się na języku ;P To było niesamowicie pyszne i zaskakujące doznanie.

Danie główne mięsne

„Comber z jelenia”

Mięso zostało zanurzone w miodzie lipowym i przez chwilę pieczone na patelni by się skarmelizować, potem trafiło do pieca by tam przez około 12 min. odpowiednio doszło. Jeleń jako że to leśne zwierzę 🙂  podano go z leśnymi, jesienno-zimowymi klimatami, takimi jak: purée z kasztanów który mnie zachwyciło, mimo, że nie pierwszy raz takowe jadłam 😉 kwaśno-słodki sos z owoców leśnych oraz dla przełamania tartę dyniowo-szałwiową. Danie wykończono chipsami z ziemniaków truflowych i odrobiną demi glace.

Deser

“Herbaciany mus z białej czekolady, z pikantnymi malinami i czekoladowym crunchem.”

Pierwsza część tej słodkiej rozkoszy to herbaciany mus (earl grey) z białej czekolady z kruchym karmelowym ciasteczkiem, czekoladowym crunchem i lekko pikantnym malinowym musem, druga to serduszko z czekoladowego musu ze słonym kajmakiem oraz musem z porzeczek. Całość była przeZAJEmegaPYSZNA!

Wszystkie ww. dania oprócz deseru, który na naszej kolacji był specjalną wersją walentynkową są dostępne w aktualnym menu pośród innych również bardzo ciekawych pozycji.
Tutaj można pobrać menu, zapraszam do odwiedzenia.

(Zaznaczam, że prezentowane tutaj porcje na talerzach są degustacyjnymi. Idąc do restauracji zamawiacie pełnowymiarowe danie. )

Cała kolacja przebiegła w miłej atmosferze przy nastrojowych dźwiękach saksofonu. Szef Kuchni przed podaniem każdego dania opowiadał nam ze szczegółami w jaki sposób i z jakich produktów zostało przygotowane. 

W każdym talerzu mogło się odczuć wyśmienity kunszt kulinarny, który podbił moje kubki smakowe, jak i resztę zmysłów. Więc hasło przewodnie kolacji „Daj ponieść się emocjom i… uczuciom” było jak najbardziej na miejscu. Moja miłość do zacnego jedzenia jest bezgraniczna 😛 a ta kolacja wzbogaciła moje dotychczasowe kulinarne doznania, które jak najbardziej są godne zapamiętania.

Nie każdy ma świadomość, że w hotelu Andersia na pierwszym piętrze znajduje się restauracja, oczywiście dostępna dla wszystkich gości, nie tylko tych hotelowych. 

Mam nadzieję, że z czasem takie podejście zacznie się zmieniać… ale często spotykam się z tym, że niektórzy myślą, że jak hotel ma restaurację, to przeważnie nie można wejść “z ulicy”… tylko trzeba być gościem hotelowym… albo, że tam wydawane są tylko śniadania… Nieprawda! Czasami warto zajrzeć… i miło się rozczarować.

Tutaj w przypadku luksusowej restauracji jaką jest Flavoria na pewno każdy wyjdzie zadowolony.

2 KOMENTARZE

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kolo

jaka cena za te znikome ilości jedzenia?

786FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia

Restauracja Esplanada w pałacu na Opieszynie

Od sierpnia miasto Września może cieszyć się nową elegancką restauracją z prawdziwego zdarzenia, która znajduje się w niedawno odrestaurowanym Pałacu na Opieszynie. Restauracja Esplanada...

“Stan wyjątkowy” na PolakPotrafi.pl

(powyższe zdj. pobrane z Fanpage PolakPotrafi.pl) PolakPotrafi.pl - największa w Polsce platforma crowdfundingowa wystartowała z akcją "Stan Wyjątkowy” która ma na celu skupiać projekty inicjatyw,...

Nadchodzi nowe – gotują młodzi

Dzisiaj wracam wspomnieniami do wydarzenia kulinarnego sprzed miesiąca, kiedy to 18 stycznia w restauracji Lumière znajdującej się w hotelu Edison w Baranowie odbyła się...

Fine Dining Week w Concordia Taste

28 sierpnia wystartowała siódma edycja Fine Dining Week trwająca do 11 września. Także to już jest ostatnia szansa na dokonanie rezerwacji w restauracjach biorących...
2
0
Co o tym myślisz? Pozostaw komentarzx
()
x