czwartek, 25 kwietnia, 2024

Kultowa kaczka wg nowej tradycji

Najnowsze

Republika Róż 🌹, do której wybrałam się po baaardzo długiej nieobecności… (błąd – do poprawy 🤓) skusiła mnie na to, by w końcu spróbować osławioną już🦆kaczkę wg👨‍🍳🔪szefa kuchni Andrzej Gołąbek, która zajęła II 🥈miejsce w konkursie „Kaczka po Poznańsku” w kategorii Nowa Tradycja, a i to nie wszystko, ponieważ danie to również zwyciężyło🥇poprzez głosy gości w trakcie XVI edycji Poznań Culinary Fest👏

Jakże pysznie to brzmi – „Kaczka szarpana na babce ziemniaczanej z czerwoną kapustą, rozmarynem, wędzoną śliwką, sosem z pieczonego jabłka, siankiem z pora i pudrem majerankowym” (37 zł) – w głowie od razu układa się cała ta kombinacja smaków, ślinianki zaczynają pracować 🤤Jadłam już różne wersje kaczek, ale z babką ziemniaczaną 🥔 – jeszcze nie. W końcu mi ją przyniesiono – aromatyczne miękkie poszarpane mięso zrobiło na moich kubkach smakowych duże wrażenie😋ale jeszcze większe owa babka, na której się znajdowało. Wspaniała!👌Taka pyszna, taka doprawiona – konkretnie, wyraziście, nie mdła – to taka „babka z charakterem” 😉 Modra kapusta i sos to idealna „kropka nad i”, która dopełniła całe danie wraz z porowym siankiem.

Kaczka jest już dosyć długo – niezmiennie w ofercie – jako sztandarowe danie, myślę, że już tak zostanie, mając swoich „fanów” 😉 no chyba, że w planach jest jakaś zmiana 😉 ale o tym nie wiem, wiem za to, że na dniach będzie nowa karta i wkładka sezonowa 📋– już się nie mogę doczekać, podobno ma być sztos 🤩

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia