czwartek, 18 kwietnia, 2024

Sergiusz Hieronimczak na Grodzkiej 12 w Lesznie

Najnowsze

22 lutego wybrałam się do Leszna na Kolację Degustacyjną „Sergiusz Hieronimczak na Grodzkiej 12 – 2 kolacja degustacyjna” w Restauracji Grodzka12 której Szef Kuchni Waldemar Kaniewski zaprosił do wspólnego gotowania Sergiusza Hieronimczaka, Szefa Kuchni restauracji NIFTY No. 20 znajdującej się w poznańskim hotelu Puro.

Organizatorem tego wydarzenia była firma Degustator PR.

Po tym jak cała sala wypełniła się gośćmi, po krótkiej mowie wstępnej Juliusza Podolskiego wraz z Szefami kolację zaczęliśmy…

amuse-bouche

Żurek/wędzony boczek/chleb

Była to dekonstrukcja żurku – chips z chleba przennego, pieczony boczek i żurek w formie żelu.

Autorami tej pysznej przekąski, która pobudziła nasze kubki smakowe do dalszej uczty są zastępcy Szefa Sergiusza w NIFTY No. 20: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski. 

Przystawka zimna

Tatar z buraka/ser kozi/ kolendra / orzechy

Tutaj inspiracją do tej przystawki była niedawna wizyta Szefa Sergiusza na Ukrainie w restauracji „Baczewski”

Na ten rewelacyjny w smaku tatar składały się buraczki w towarzystwie delikatnego koziego sera, salsy z kolendry, bazylii i posiekanych orzechów, oraz chrupiący dodatek słodkich skarmelizowanych i uprażonych całych orzechów pekan. Przepyszna kompozycja.

Zupa

Poznańskie ślepe ryby / krokiet ziemniaczany z estragonem / wędzona ryba

Ślepe ryby to tradycyjna wielkopolska zupa. Potrawa w rzeczywistości nie ma jednak nic wspólnego z rybami – jej niecodzienna nazwa pochodzi od braku charakterystycznych dla zup oczek tłuszczu. Podstawą zupy są ziemniaki i nie znajdziemy w niej, jak się niektórym wydaje rybich oczu 🙂 

Zupa ta „zasłynęła” w programie „Top Chef”, kiedy to Szef Sergiusz przygotował ją zachwycając jury.

W tej wersji mamy wyjątkowo akcent rybny – w postaci kawałków wędzonego pstrąga do tzw. podkładu, który składał się także z mini krokieta ziemniaczanego. Dopieszczeniem zupy był dodatek parmezanu – nie tylko zagrał smakiem, ale i nadał jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Olej porowy z „Manufaktury Łagowski” był tutaj smazną „kropką nad i”

Gdy tylko wzięłam pierwszy łyk… nie chciałam, aby kiedykolwiek się kończyła… Dla mnie to był najmocniejszy punkt tej kolacji.

Można ją zjeść w Lesznie na Grodzkiej 12, jak i również oczywiście w NIFTY No. 20 , ponieważ widnieje w aktualnym menu. Lecz z lekko innym, bo kimnkowym posmakiem, jakże także pysznym… (niedawno jadłam). 

Danie główne – ryba

Okoń morski / ziemniaki / koper włoski w cydrze / sos drobiowy / marchew i mak

Ryba idealna, ułożona na lekko słodkawym i anyżowym koprze włoskim w cydrze. W puree miło zaskoczył mnie dodatek krewetek, a marchewka w maku była niespotykanym połączeniem, dostała przez to charakterystyczny posmak – bardzo wymyślnie 🙂

Intermezzo

Sorbet hibiskusowy

Niby to tylko sorbet… na przeczyszczenie kubków smakowych, ale dla mnie to był AŻ sorbet – kwaśny – cudowny – rewelacyjny!

Danie główne – mięso

Biodrówka jagnięca / ziemniaki dauphinoise / puree z czerwonej kapusty

Mięso wstępnie zostało przygotowane metodą sous vide, a potem dochodziło w piecu. Było miękkie, soczyste i aromatyczne. Zostało podane w towarzystwie ziemniaków dauphinois. Jest to taka alla zapiekanka –  gratin – to sposób pieczenia warzyw – składa się z cieniutkich talarków ziemniaków ze śmietaną i serem. Trzecim elementem dania było puree z czerwonej kapusty, a jego wykończenie to sos demi glace z rozmarynem. Danie sycące, ale nie aż na tyle, żeby nie mieć miejsca na deser, bo na słodką przyjemność zawsze się znajdzie 😛

Deser

Knedel ze śliwką / kruszonka cytrynowa / sos śliwkowy / lody śmietankowe 

Obtoczony w cynamonie słodki knedel skrywał w sobie śliwkę, obok niego leżała także śliwka, ale wędzona, śliwkowy był także sos, który swoją kwasowością przełamywał słodkie smaki, a w połączeniu ze śmietankowymi lodami na cytrynowej kruszonce był niebem. 

Deser godnie zakończył ową ucztę. Ja dziękuję za zaproszenie i miłe towarzystwo przy stoliku Juliuszowi Podolskiemu, Magdalenie Ossowskiej, Jackowi Nowickiemu i Dawidowi Łagowskiemu. 

Serwis – wspaniałe dziewczyny: Michalina, Marta, Ania i Sylwia 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia