"Podkładanie Świni" w Restauracji Za Murem - Foodie Dreamka
20523
post-template-default,single,single-post,postid-20523,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,cookies-not-set,qode-news-2.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

“Podkładanie Świni” w Restauracji Za Murem

W ostatni piątek została mi podłożona świnia, ale nie reagowałam, tylko z premedytacją czekałam na jeszcze więcej… świńskich kawałków.
To wszystko działo się w Poznaniu, a właściwie bliżej jego granicy – w Fabianowie w restauracji Za Murem…
podczas wydarzenia Podkładanie Świni.

 

I nie tylko ja pozwoliłam sobie podłożyć świnię, byłam w towarzystwie Joanny Małeckiej Redaktor Naczelnej magazynu “Sukces po Poznańsku” oraz Juliusza Podolskiego De’GUSTATOR PR któremu dziękuję za zaproszenie. Zostaliśmy ugoszczeni przez samych właścicieli, a dania wychodziły spod rąk nowego Szefa Kuchni Marcina Deckert’a.

Wszystko działo się w cudownych okolicznościach przyrody, wczesnym letnim popołudniem, kiedy to siedzieliśmy na pięknie ukwieconym sporym kamiennym tarasie w prowansalskim stylu…., a nasze oczy cieszył koń rasy Fiord “Basia” i kucyk “Czesław”, pocieszne zwierzaki 🙂 (zachęcam do odwiedzin w najbliższym czasie, a sami się przekonacie – nie zdradzę jednej sztuczki opanowanej przez “Basię” zapewniam, że uśmiech zagości na Waszej twarzy 🙂)

 

Ogólnie klimat całego kompleksu jest niesamowity, można się tutaj poczuć jak na południu Włoch, Francji czy Hiszpanii… Ja jestem totalnie zauroczona –  za każdym razem jak pojawiam się w tym miejscu. Jak nie wystrój restauracji, to pięknie zadbana roślinność, oraz styl budynków. Polecam… Można na chwilę poczuć się jak na urlopie 🙂

A i właśnie, do tego można smacznie zjeść…

Więc wracając do jedzenia, na początku właściciel Georgi Ginew zaserwował nam przed “podłożenem świni” własnej roboty pierogi z  menu głównego. Cienkie ciasto wypełnione duża ilością bdb przyprawionego farszu z owczym serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem… do tego otoczka z pora. Były PRZEwyborne!

 

A to menu “Podkładanie Świni” w całej swojej okazałości:

 

Podkładanie świni

 

 

Ok, a jak wyglądała podłożona nam świnia? Proszę bardzo, przedstawiam “porkową” ucztę.

 

Z menu na przystawkę zamówiłam terrinę, a na drugie danie poszło żebro, spróbowałam także tego oryginalnego deseru.

Moi towarzysze przy stole wybrali także terrinę, sałatkę z grillowaną polędwiczką,  golonkę i schabowego.

Na sam początek wszedł amuse  – smalec z pieczywem własnego wypieku z kiszonymi ogórkami. Idealny na tą okazję secik, a ten rewelacyjny smalec był już wcześniej posolony, tzn. w takcie topienia – kradnę pomysł 😉

 

 

Następnie dostaliśmy przystawki.

“Terrina z golonki / mus chrzanowy / ciemne pieczywko”

 

 

“Sałaty/ grillowana polędwiczka wieprzowa/ piklowane warzywa / chipsy chlebowe/ sos Cezar”

 

Podkładanie świni

 

Moje danie główne prezentowało się tak:

“Żebro pieczone w melasie / mus z karmelizowanej cebuli / puree ziemniaczane / kapusta duszona na słodko”

 

Podkładanie świni

 

“Golonka gotowana / pieczony ziemniak / ser /wędzony boczek, duszona, kiszona kapusta”

 

Podkładanie świni

 

“Kotlet schabowy/ ziemniaki/ młoda kapusta / boczek”

 

Podkładanie świni

 

W między czasie w oczekiwaniu na deser poczęstowano nas makaronikami.

 

 

Na sam koniec, wiadomo –  deser, ten tutaj był taki niespotykany, z wplecionym świńskim akcentem – oryginalnie.

“Fondant czekoladowy / puder ze smalcu i Nutelli / lody waniliowe z bekonem”

To bardzo oryginalne połączenie, fondant z pudrem na bazie Nutelli i smalcu… Po spróbowaniu, zaskoczenie… pozytywne. Puder był lekko słodki,  smalec minimalnie zaznaczał się na podniebieniu… tak light aksamitnie… Lody waniliowe z boczkiem, także zaskakująco pyszne. Przez delikatną ich słodycz przebijała się słoność boczku, czyli boczek nie dominujący, a  słonością raz po raz przenikający 😉 Ja lubię próbować takie niecodzienne zestawienia.

 

Podkładanie świni

 

Jeżeli miałabym kiedykolwiek mieć podłożoną świnię, to życzę sobie aby tylko w takiej formie jak powyżej 😉

 

Bardzo dziękuję za tak smaczne podłożenie mi świni 🙂

 


4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Foodie DreamkaAngelLovesDreams Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
AngelLovesDreams
Gość
AngelLovesDreams

Takie podkładanie świni to ja rozumiem. W dodatku w takich okolicznościach przyrody. Sama bym się podłożyła… by mi taką świnię podłożono pod nos.

AngelLovesDreams
Gość
AngelLovesDreams

Cztery pozycje, ale za to jakie kompozycje, brawo!!!