piątek, 29 marca, 2024

N108 Restaurant&More – odświeżone menu

Najnowsze

Ostatnio wybrałam się na ul. Malwową 108 do restauracji N108 Restaurant&More w której od niedawna zostało wprowadzone nowe menuSzef Kuchni Maciej Małgowski wraz z Patrykiem Nowakiem serwuje gościom dania kuchni polskiej i włoskiej, ale nie tylko ponieważ jest także mały akcent kuchni azjatyckiej.

 

Gdy podjechałam pod restaurację zobaczyłam pewne zmiany, nowości… Otóż na dole budynku otworzono lodziarnię, z naturalnymi lodami własnej produkcji, a obok zaczął budować się sporych rozmiarów ogródek, co teraz na nadchodzący sezon jest idealnym i jakże pożądanym rozwiązaniem 😉

 

Menu restauracji…

jest tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie: w przystawkach jest np. carpaccio i tatar, są i zupy, takie jak: cebulowa, z borowików oraz z owocami morza. Mamy także sałatki i makarony, a w daniach głównych kurczaka, kaczkę, poliki wołowe, sandacza i łososia. Miłośnicy konkretnych mięsnych klimatów także nie będą zawiedzeni, bowiem są steki i burgery. Nie pominięto też i pizzy, gdzie są jej 3 rodzaje. Z azjatyckich klimatów są spring rolls’y, zupa Tom Yum, stir fry  i oczywiście desery.

Jak na taki wybór, karta jest zwięzła i konkretna. Więc nie spodziewajcie się parostronicowego menu – oj nie – byłoby najgorzej 😉

 

A moja wizyta „na stole” przedstawiała się następująco:

 

Czekadełkiem była pyszna focaccia, którą zjadłam z wielkim smakiem maczając w czosnkowej i pikantnej oliwie ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Przystawka:

„Vitello tonnato – cielęcina / tuńczyk / kapary”

To popularna włoska przekąska, którą zawsze z chęcią zamawiam jak tylko widzę w menu. Cieniutko pokrojone plasterki cielęciny podane z gęstym sosem na bazie majonezu z dodatkiem tuńczyka udekorowane kaparami, tutaj jeszcze dodatkowo pomidorkami koktajlowymi i kiełkami groszku. Był i przypieczony chleb z masłem zwykłym i ziołowym.

 

 

Przystawka

„Spring rolls z kaczką – papryka / kiełki fasoli mung / chilli / kolendra / roszponka / sezam / sos sweet chilli / chutney z mango, jabłka i chilli”

Zamówiłam także przystawkę z azjatyckiej części menu. Sajgonki były z ciasta pszennego. Częściej spotykam smażone w papierze ryżowym i raczej wolę takie. Tutaj całość z farszem i dodatkami była smaczna, do dania dużo wniósł słodko-pikantny chutney z mango, jabłka i chilli.

 

 

Danie główne:

„Filet z łososia – fondant ziemniaczany / kalmar /fenkuł / sos estragonowy”

Łosoś był soczysty, usmażony idealnie w punkt i oczywiście z chrupiącą skórką. Pysznym dodatkiem były krążki kalmara, także dobrze zrobione, nie gumowate oraz fenkuł, który ma bardzo delikatny, słodkawy i anyżowy posmak. Przyjemna kompozycja na lekkim estragonowym sosie.

 

 

Na deser zjadłam rewelacyjne naturalne lody własnej produkcji. Ujęły mnie te dwa ostatnie smaki. Sztos!

  • sorbet truskawkowy
  • sorbet kiwi
  • śmietankowe z kaszą jaglaną i malinami
  • jogurtowe z pestkami dyni i słonym kajmakiem

 

 


Często spotykam się z pytaniami o restauracje w których  jest aż taki zestaw różnorodnych dań do wyboru. To miejsce jest idealne, bowiem wybierając się większą ekipą można w jednym miejscu zaspokoić różne gusta smakowe. Wegetarianie i bezglutenowcy także nie wyjdą stamtąd głodni. 

Warto też wspomnieć, że codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 12.00 – 17.00 wydawane są lunche, zupa + danie główne za 29 zł.

N108 Restaurant&More jest też dobrym miejscem na zorganizowanie imprezy. Oprócz sali restauracyjnej na półpiętrze, wyżej znajduje się duża sala (z efektownym przeszklonym częściowo sufitem) z przeznaczeniem na spotkania rodzinne, eventy, konferencje, kolacje degustacyjne czy inne wydarzenia… Jest także zakątek relaksacyjny – chill’owy oraz dla dzieci, gdzie w każdy weekend dostępna jest pani animatorka.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

803FaniLubię
5,011ObserwującyObserwuj

Wydarzenia