Konkurs kulinarny "Pogromcy szparagów" - Foodie Dreamka
19838
post-template-default,single,single-post,postid-19838,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,cookies-not-set,qode-news-2.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
konkurs kulinarny szparagi

Konkurs kulinarny “Pogromcy szparagów”

Sezon szparagowy w pełni. W tym okresie większość restauracji tworzy sezonowe karty, byśmy mogli cieszyć się daniami z wykorzystaniem ich na wiele sposobów.

 

Białe, zielone czy fioletowe, jaki i te rzadziej spotykane dzikie – wszystkie szparagi, które znajduję na moim talerzu sprawiają, że pojawia mi się uśmiech na twarzy! Oprócz czosnku niedźwiedziego są dla mnie zwiastunem gastronomicznej wiosny – ukazują się pod koniec kwietnia, lecz nie na długo… Ich smakiem możemy cieszyć się przez dość krótki okres, ponieważ sezon na nie trwa mniej więcej do lipca. Mamy więc tylko dwa miesiące “z hakiem” by się nimi nacieszyć.

Kumulację możliwości wykorzystania tego wyjątkowego warzywa, mogłam doświadczyć oceniając w jednym dniu 26 dań zasilając grono jury degustacyjnyego podczas drugiej już edycji konkursu kulinarnego “Pogromcy Szparagów” Konkurs odbył się 30 kwietnia br. w hotelu Altus i został zorganizowany przez Krajową Radę Gastronomii i Cateringu, Poznańską Spiżarnię Biesiadników, Hotel Altus jak i znajdującą się w nim restaurację Projekt Alfa, firmę Stallas oraz De’GUSTATOR PR, czyli Juliusza Podolskiego – pomysłodawcę konkursu.

 

Poniżej lista restauracji biorących udział:

 

  1. Restauracja Grodzka12  Leszno
  2.  U Bielawnego  Krotoszyn
  3. Sushi Katei Puszczykowo
  4. IL Padrino Restaurant Poznań
  5. Republika Róż Poznań
  6. Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka Ustka
  7. Restauracja “P jak Pysznie”  Kępno
  8. Hotel Restauracja Wawrzyniak  Zduny
  9. Catering Boluś  Krotoszyn
  10. NIFTY No. 20 Poznań
  11. Winestone Mercure Poznan Centrum Poznań
  12. Restauracja, Kawiarnia Lavenda Cafe & Galeria  Poznań
  13. Dym na Wildzie  Poznań

 

Kucharze przygotowywali dania na czterech w pełni wyposażonych stanowiskach ustawionych przez firmę Stallas. Każda z 13-stu zakwalifikowanych dwuosobowych ekip walczyła o miano najlepszego w dwóch kategoriach: przystawka i danie główne. Wszystko odbywało się na oczach widzów, a jury oceniało dania “w ciemno” w odosobnionym pomieszczeniu.

 

Członkowie jury:

 

W gronie jury degustacyjnego, wraz ze mną zasiadali: Adam Chrząstowski – przewodniczący jury, Agata Wojda, Magdalena Ossowska, Anna Strażyńska, Dominik Narloch, Dominik Brodziak, Maciej Kobylański, Wojciech Wojtkowiak, Jakub Pindych oraz Juliusz Podolski.

Jury techniczne składało się z Andrzeja Gołąbka, Marcina Stelmaszyka i Macieja Zielińskiego

 

konkurs kulinarny szparagi

(grafika pobrana ze strony organizatora)

 

konkurs kulinarny szparagi

 

Wyniki konkursu:

 

W kategorii przystawka:

  • pierwsze miejsce zajęła restauracja  IL Padrino Restaurant
  • drugie NIFTY No. 20
  • a trzecie Republika Róż 

 

pierwsze miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja  IL Padrino Restaurant

Patryk Czemierowski & Marek Szuba

konkurs kulinarny szparagi

konkurs kulinarny szparagi


drugie  miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja NIFTY No. 20

Paweł Zdrenka &  Mikołaj Kruszona

konkurs kulinarny szparagi

konkurs kulinarny szparagi


trzecie  miejsce – PRZYSTAWKA – restauracja Republika Róż 

Piotr Grygier & Filip Szczepankiewicz

konkurs kulinarny szparagi

konkurs kulinarny szparagi



W kategorii danie główne:

  • zwyciężył zespół restauracji NIFTY No. 20. 8
  • drugie miejsce zajęła Restauracja Grodzka12 11
  • a trzecie Republika Róż

 

pierwsze  miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja NIFTY No. 20

Paweł Zdrenka &  Mikołaj Kruszona


drugie miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja Grodzka 12

Łukasz Misiorny & Waldemar Kaniewski


trzecie  miejsce – DANIE GŁÓWNE – restauracja Republika Róż

Piotr Grygier & Filip Szczepankiewicz


Tytuł „Pogromca szparagów” zdobyła ekipa z NIFTY No. 20 (czyli restauracja, która otrzymała najwięcej punktów w obu kategoriach)

Paweł Zdrenka &  Mikołaj Kruszona

 

Gratulacje dla zwycięzców, oraz także brawa dla wszystkich uczestników.

Tutaj podaję odnośnik do wpisu z zeszłorocznej edycji Pogromcy Szparagów 2018


Zapraszam do obejrzenia galerii:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o