Fine Dining Week w restauracji Papavero - Foodie Dreamka
20575
post-template-default,single,single-post,postid-20575,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,cookies-not-set,qode-news-2.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Fine Dining Week w restauracji Papavero

28 sierpnia wystartowała siódma już edycja Fine Dining Week, która potrwa do 11 września. Festiwal odbywa się w 11-stu większych miastach Polski i skupia się na restauracjach z “wyższej półki”. Dlatego jest to niepowtarzalna okazja na poznanie jednych z lepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu poprzez degustację 5 dań.

 

Jest mi bardzo miło, że dołączyłam do grona Ambasadorów festiwalu. Z tej okazji otrzymałam wyjątkową przesyłkę, pełną niespodzianek, które z największą rozkoszą wykorzystam jak trzeba 🙂

 

 

I otóż, jako że zostałam Ambasadorką Fine Dining Week, miałam przyjemność przedpremierowo – zanim ruszył festiwal – przetestować menu w restauracji Papavero, przygotowane przez nowego Szefa Kuchni Pawła Piechniak-Buczkowskiego.

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

Przyjemność ta była podwójna, ponieważ znając kunszt Pawła, wiedziałam, że dania będą dopieszczone od każdej strony 😊

Spróbowałam obie wersje menu – mięsne i wegetariańskie – z każdego po 5 dań w wersji degustacyjnej.

 

menu A – mięsne

 

“Kozi ser, zielony groszek, świeży chrzan, panini (w obu zestawach ten sam)”

 

Chmurka smarowidełka do ciepłego panini z koziego sera w połączeniu z zielonym groszkiem, kroplą oleju porowego,  które dla przełamania zostało posypane świeżo startym chrzanem.

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

“Cannolo, wędzony pstrąg, krem porowy, emulsja z buraka”

 

Do tej pory cannolo znałam tylko na słodko, czyli rurki z kruchego ciasta nadziewane kremem na bazie ricotty, które są symbolem największej europejskiej wyspy – Sycylii.

Tutaj Paweł zaskakuje i podaje je nam na słono, wypełnione kremem porowym i wędzonym pstrągiem, na końcach oprószone szczypiorkiem. Do tego mamy kleks o pięknym kolorze z emulsji z buraka, która dodatkowo urozmaiciła to jakże wyrafinowane danie. Niebo!

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

“Krem z pieczonej papryki, parzone ciasto, ser emilgrana, chorizo, dymka”

 

Krem z pieczonej papryki nie raz jadłam, ale nie z tak oryginalną wkładką, jak obwarzanek z parzonego ciasta z serem emilgrana, chrupiącą posypką z chorizo i dodającej smaczku dymki. Wszystko to złożyło się na pięknie prezentujący i wyjątkowy w smaku aksamitny krem.

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

 

“Cielęcina, kurki, włoska kapusta, marynowana gorczyca, karmelizowana cebula, demi-glace”

 

Na to danie czekałam najbardziej. Soczysty kawałek polędwiczki cielęcej w przepysznym gęstym i intensywnym sosie demi-glace w połączeniu z  marynowaną gorczycą. Ten zielony misternie związany szczypiorkiem rożek,  to gołąbek z kapusty włoskiej wypełniony kapustą włoską z kurkami, do tego puree z karmelizowanej cebuli. Bardzo się cieszę, że to danie zagości w nowym menu, które być może będzie już  dostępne we wrześniu.

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

 

“Zupa owocowa, sorbet z czarnej porzeczki”

 

Zupa pełna owocowego uniesienia z kwaśnym sorbetem z czarnej porzeczki z dodatkiem sezonowych owoców: borówki, jeżyny i maliny.

Nie jadłam lepszej owocówki! 🙂

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

 

menu B – wegetariańskie

 

“Kozi ser, zielony groszek, świeży chrzan, panini” (w obu zestawach ten sam)

 

 

 

“Hummus, ciecierzyca, kofta buraczana, sumak, świeża mięta, oliwa pietruszkowa”

 

Idealnie gładki hummus, który robił za gniazdko dla ciecierzycy podlanej oliwą pietruszkową. Obok mieliśmy bardzo dobrze przyprawioną koftę buraczaną. Świeża pokrojona mięta dodała aromatyczności i świeżości 😉

 

 

“Chłodnik z młodej marchwi, brzoskwinia, mleko kokosowe, imbir, salsa z cytrusów”

 

Chłodnik to miks słodkiej marchewki wraz ze słodko-kwaskowatą brzoskwinią z azjatyckim akcentem w postaci dodatku mleczka kokosowego i imbiru. Wspaniała była tutaj ta odświeżająca salsa z cytrusów oraz listki kolendry. Pyszne!!!

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

 

“Soba, suszone żółtko, grzyb kalafiorowy, wakame, płatki chilli, olej ryżowy”

 

Tutaj azjatycki klimat został przedłużony daniem z makaronem “soba” z mąki gryczanej. Bardzo podobał mi się pomysł na suszone tarte żółtko oraz dodatek oryginalnego grzyba kalafiorowego. Całość była lekko pikantna.

 

Fine Dining Week w restauracji Papavero

 

“Sorbet z limonki, zielona herbata, tapioka”

 

Tapioka zatopiona w zielonej herbacie podana z kwaśnym sorbetem z limonki, całość podkręciła starta limonkowa skórka. Odświeżające zakończenie setu.

 

 

Obie wersje menu, mimo, że jestem zwolenniczką mięsa ujęły mnie swoją kompozycją dań. W tej drugiej moje serce zaczęło bić z powodu azjatyckich klimatów, a ja uwielbiam takie wstawki. W sumie wybór nie jest łatwy na które się zdecydować. Najlepiej iść z osobą towarzyszącą, zamówić oba i dzielić się wzajemnie. Ja do wspólnej degustacji zaprosiłam Insulinę –  uzdolnioną cukierniczkę, z którą już nie raz jadłam ze wspólnego talerza 😉

Zachęcam do rezerwowania miejsc na stronie www.FineDiningWeek.pl, cena 129 zł od osoby. Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września.

 

Festiwal sztuki restauracyjnej – Fine Dining Week to wspaniała okazja do posmakowania setu dań restauracji Papavero, w którym każde z nich dostarcza pysznych wrażeń. Do tego, jest to idealny moment aby zapoznać się ze stylem gotowania Szefa Kuchni, który niebawem będzie gościł nas nowym menu. Ja już się nie mogę doczekać, co jeszcze w nim się znajdzie, oprócz wyżej wymienionego przewspaniałego dania z cielęciną.  Nie od dziś “zajadam się” kuchnią Pawła i gwarantuję, że na pewno będzie okazja do zachwytów.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o